“Ποιός θέλει να ζήσει αιώνια;”- ΤΙ ειπώθηκε στο συνέδριο των Επενδυτών Μακροζωϊας στην Ελβετία με υποστηρικτές τον Τζεφ Μπέζος και άλλους κροίσους

“Ποιός θέλει να ζήσει αιώνια;”- ΤΙ ειπώθηκε στο συνέδριο των Επενδυτών Μακροζωϊας στην Ελβετία με υποστηρικτές τον Τζεφ Μπέζος και άλλους κροίσους

Ποιος θέλει να ζήσει αιώνια;
Η ερώτηση ήταν ρητορική, ο εισηγητής δεν περίμενε απάντηση, ήταν φανερό ότι και οι 150 παρευρισκόμενοι, εκ των οποίων οι 120 ήταν επενδυτές με εκατ. ή δισ. δολάρια καθένας στη διάθεσή του, αυτό ακριβώς επιθυμούσαν.

Καθένας, μάλιστα, ήταν πρόθυμος να επενδύσει στα σχετικά πειράματα τουλάχιστον 1 εκατ. δολ., αυτή ήταν η ουσιαστική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Συνέδριο Επενδυτών Μακροζωίας, στο Γκστάαντ της Ελβετίας -τα 4.500 δολάρια του εισιτηρίου, από μόνα τους δεν άνοιγαν τις πόρτες της εισόδου. Το KREPORT κατέγραψε όσα συνέβησαν σε αυτό το συνέδριο μέσω του άρθρου της Jessica Hamzelou, του MIT Technology Review και παραθέτει συνοπτικά το άρθρο της:

Πες μου τρεις ευχές και θα στις πραγματοποιήσω, έλεγε το τζίνι από το λυχνάρι του Αλαντίν. Και αν όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να σκεφτούν αμέτρητες  μικρές ή μεγάλες επιθυμίες, οι πιο πλούσιοι αυτού του πλανήτη, έχουν σίγουρα μια κοινή:  Το ελιξίριο της μακροζωίας. Και αν δεν υπάρχει τζίνι, υπάρχουν σίγουρα πολλά χρήματα, έτοιμα να διατεθούν σε επιστημονικές έρευνες, θεραπείες και σκευάσματα, τα οποία υπόσχονται να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μακροβιότητας.

Πρόσφατα, στο Γκστάαντ της Ελβετίας, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση κορυφής για αυτόν, ακριβώς, το σκοπό. Ήταν το πρώτο Συνέδριο Επενδυτών Longevity (Μακροζωϊας). Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης, επιστήμονες και ιδρυτές εταιρειών βιοτεχνολογίας υποστήριξαν διάφορες προσεγγίσεις για την παράταση του αριθμού των ετών που θα μπορούσαμε να περάσουμε με καλή υγεία. Και η πλειονότητά τους προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη περίπου 120 δισεκατομμυριούχων που έδωσαν το παρόν.

Η δημοσιογράφος του MIT Technology Review, Jessica Hamzelou, είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο συνέδριο και να παρακολουθήσει τα όσα εκτυλίσσονταν. Όπως υπογραμμίζει, το βασικό  ερώτημα είναι αν μπορούν τα δισεκατομμύρια  δολάρια των επενδυτών – ορισμένα από αυτά από αμφίβολες πηγές – να οδηγήσουν  σε τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα.   

Τα συμπληρώματα διατροφής για μακροζωία 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν βρει πολλούς τρόπους για να παρατείνουν  τη διάρκεια ζωής πειραματόζωων.  Π.χ  ένα φάρμακο που ονομάζεται ραπαμυκίνη, το οποίο  αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση οργάνων, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικιών κατά περίπου 25%. Ακόμη και η ένεση σε ηλικιωμένα τρωκτικά  με αίμα ανθρώπων εφηβικής ηλικίας φαίνεται να τα αναζωογονεί.

Ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου Tobias Reichmuth θα επενδύσει σε επιστημονικές έρευνες περίπου 106 εκατομμύρια δολάρια, θέτοντας ως προσωπικό στόχο να ζήσει μέχρι την ηλικία των 120 ετών. Η διατροφή του βασίζεται σε φυτικές ουσίες, ασκείται συστηματικά και κάνει διαλειμματική  νηστεία. Πολλοί  από τους συμμετέχοντες, λαμβάνουν και σωρεία συμπληρώματα, τα οποία δεν απαιτείται να εγκριθούν από κάποιον επίσημο Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο Nir Barzilai, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γήρανση στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, ήταν ένας από τους επιστήμονες που παρευρέθηκαν. Στο παρελθόν, λέει, υιοθέτησε τη γραμμή ότι η πώληση των περισσότερων συμπληρωμάτων ήταν «καλή για την οικονομία», αλλά σήμερα, πολλές εταιρείες στηρίζονται στην επιστήμη για να αναπτύξουν επισφαλή  συμπληρώματα τα οποία δεν έχουν περάσει από αυστηρές κλινικές δοκιμές.

Η Evelyne Bischof του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Σαγκάης, η οποία ήταν επίσης στη συνάντηση, μοιράζεται κοινές ανησυχίες, καθώς έχει θεραπεύσει άτομα που αρρώστησαν μετά τη λήψη συμπληρωμάτων μακροζωίας: «Ακόμα κι αν ένα σκεύασμα  κάνει ένα άτομο να αισθάνεται καλύτερα, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να αντιστραφούν με την πάροδο του χρόνου». 

Το κόστος της μακροζωίας

«Αν αγοράσω  ένα γιοτ, μπορώ  πάντα να πάρω ένα μεγαλύτερο. Αλλά  θα αλλάξει ελάχιστα την ζωή μου. Επομένως είναι πιο λογικό να κατευθύνουμε τα κεφάλαια στο να είμαστε πιο υγιείς και να ζούμε περισσότερο» είπε από το βήμα του συνεδρίου ο 44χρονος δισεκατομμυριούχος Christian Angermayer, απηχώντας πιθανότατα  τις απόψεις και των περισσοτέρων αν όχι όλων των συνέδρων.

Άλλωστε τέτοια άτομα και ομάδες με βαθιά τσέπη είναι εδώ και χρόνια οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην έρευνα για τη μακροζωία.

Ενδεικτική η περίπτωση της  Altos Labs, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας στην οποία έχουν επενδυθεί πάνω από 4,4 δισ. δολ. Ως οι βασικοί χρηματοδότες της φέρονται ο Jeff Bezos και ο Yuri Milner.

Στο τέλος του συνεδρίου στο ελβετικό θέρετρο, υπήρχε μια διάχυτη αισιοδοξία ότι με την απαιτούμενη χρηματοδότηση, τα θετικά νέα για την κατάκτηση της μακροζωίας, τουλάχιστον για τους πλούσιους και ισχυρούς, απέχουν λίγα μόλις χρόνια…

Πηγή: Inside the billion-dollar meeting for the mega-rich who want to live foreverMIT Technology Review.

Σχετικά Άρθρα