Κραουνάκης στο libre: “Έρως ανίκατε μάχαν”: Χορικό φτιαγμένο να συγκινεί με την αλήθεια του για πάντα
“Έφτιαξα μια ιστορία με κέντρο το ερωτικό στοιχείο μέσα στο έργο μου. Με επίγνωση στην συμπεριφορά του συγκεκριμένου θεάτρου. Στο οποίο έχω ξαναδουλέψει και το γνωρίζω. Είναι μια όμορφη διαδρομή με τραγούδια που αγαπήθηκαν και άλλα λιγότερο γνωστά αλλά που στο σύνολό τους μας δίνουν την εικόνα του έρωτα των ανθρώπων, χαρά λύπη, διεκδίκηση, θρήνος, χωρισμοί, ευτυχισμένες ώρες. Προσευχές”, δηλώνει ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, μιλώντας στο LIBRE.GR για τη νέα παράσταση με τίτλο “Έρως ανίκατε μάχαν”.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν σε νέα συγκλονιστική μουσικοθεατρική παράσταση στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου, το Σάββατο 12 Αυγούστου. Ο μεγάλος καλλιτέχνης, μιλά στο libre για την ξεχωριστή αυτή δουλειά, σχολιάζοντας ωστόσο τα κοινωνικά δρώμενα και επισημαίνοντας πως στο καλλιτεχνικό του έργο η κοινωνία έχει λόγο!
Συνέντευξη
-Έρως ανίκατε μάχαν: Να ισχύει ακόμη κύριε Κραουνάκη ή λέμε αυτή τη φράση με νοσταλγία για άλλες εποχές και για άλλο αξιακό σύστημα;
-Μα τι λέτε αυτοί οι μεγάλοι ποιητές όταν μπαίνανε στα χωράφια της αέναής έκφρασης αυτό που γεννούσανε ήταν αιώνιο.
Θυμάμαι στην παράσταση που είχαμε κάνει με τον Χειλάκη και τον Δούνια, μου φωνάζανε να μη βάζουμε αρχαία γιατί δεν θα καταλάβαινε ο κόσμος. Εγώ τους έλεγα μα πως καταλαβαίνουν το ευαγγέλιο;
Σας πληροφορώ ότι στα σημεία που ερχόταν ο αρχαίος λόγος στο πρωτότυπο το κοινό ξεκόλλαγε από την πλάτη του καθίσματος και έγερνε προς την Πηγή. Άλλωστε αυτό που λέει το συγκεκριμένο χορικό του Σοφοκλή “έρωτα ανίκητε στην μάχη ποιος δεν θα θελε να μετρηθεί μαζί σου που γεννιέσαι στα μάγουλα των κοριτσιών.”
Μαγεία.
Γιατί είναι Αλήθεια!
Είναι αριστούργημα!
Φτιαγμένο να συγκινεί με την αλήθεια του για πάντα.
-Δημιουργήσατε, ερμηνεύσατε, δώσατε ορισμό σε συναισθήματα και νόρμες κοινωνικές, ξεσηκώσατε εποχές και συνεχίζετε να ξεσηκώνετε το κοινό σας. Έχει ο κόσμος σήμερα το αφήγημα να ξεσηκωθεί απέναντι σε ό,τι τον καταπιέζει;
–Τα κινήματα γεννιούνται από την ανάγκη. Η ανάγκη είναι η δασκάλα των κινημάτων. Επειδή πλέον έχουμε την ευκολία την αντίθεσή μας να την εκφράζουμε καθημερινά από τα κοινωνικά δίκτυα, η αιτία που θα ξεσηκώσει Και κυρίως θα ενώσει την κοινωνία σε μια αντίδραση, πρέπει να ναι σοβαρή. Να μην αντέχεις άλλο δηλαδή. Όχι να λες δεν αντέχω άλλο. Να μην αντέχεις άλλο πραγματικά.
Τότε αυτό μας λέει το ιστορικό παράδειγμα σχεδόν ακαριαία εκρήγνυται ο πυρήνας και βγαίνει ο κόσμος στο δρόμο. Το άδικο το κατάφωρο άδικο είναι πάντα η αφορμή.
-Σας είδαμε πολλές φορές κοντά σε στελέχη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και με προσωπικές μάλιστα φιλίες όπως αυτή με τον Παύλο Πολάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι λένε πως οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να παίρνουν θέση στα πολιτικά δρώμενα. Εσείς τι τους απαντάτε;
-Οι προσωπικές φιλίες με πολιτικά πρόσωπα μου δίνουν την δυνατότητα να συνδιαλέγομαι μαζί τους σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Φυσικά αυτά που λέγονται Μεταξύ μας δεν είναι πάντοτε κοινοποιήσιμα. Έχω όμως σαν δημιουργός τη δυνατότητα από αυτές τις φιλίες να αντλώ περιεχόμενο για την καλλιτεχνική μου έκφραση. Άλλωστε δεν είναι μόνο τα Πρόσωπα που αναφέρετε.
Η Σύλβα Ακρίτα είναι καθημερινή μου συνομιλία. Οικογένειά μου. Σπουδαία πολιτικός σπάνια αγωνίστρια, ποιος μπορεί να την αγγίξει.
Μαζί της μιλάω τα πάντα.
Καταλαβαίνετε για πόσο ακριβά αισθήματα μιλώ.
Σ όλα Τα τελευταία μου έργα και κυρίως στις Εκκλησιάζουσες, έχει αποτυπωθεί το κέρδος το μέγα κέρδος από αυτές τις σπουδαίες προσωπικές μου σχέσεις!
Αλλά και στα τραγούδια μου.
Σε πολλά η κοινωνία έχει λόγο.
-Έχει η κοινωνία σήμερα ταυτότητα; Γιατί υπάρχει απογοήτευση και σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές; Είστε αισιόδοξος ότι θα βρούμε τον βηματισμό μας ως κοινωνία;
-Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε το λάθος, Και να κρίνουμε τα πράγματα σύμφωνα με τα δικά μας νιάτα. Κάθε γενιά θα βρει και βρίσκει πάντα το δικό της βήμα μέσα στην κοινωνία και ορθώνει δυνατά τα αιτήματα της. Όταν πεταχτεί επάνω το καπάκι της κατσαρόλας, τίποτα δεν μπορεί να συγκρατήσει την ορμή του Λαϊκού θυμού.
-Σε λίγες ημέρες θα δώσετε άλλη μία μοναδική κατά την προσωπική μου άποψη παράσταση στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Μιλήστε μας για αυτή τη δουλειά
-Έφτιαξα μια ιστορία με κέντρο το ερωτικό στοιχείο μέσα στο έργο μου.
Με επίγνωση στην συμπεριφορά του συγκεκριμένου θεάτρου. Στο οποίο έχω ξαναδουλέψει και το γνωρίζω.
Είναι μια όμορφη διαδρομή με τραγούδια που αγαπήθηκαν και άλλα λιγότερο γνωστά αλλά που στο σύνολό τους μας δίνουν την εικόνα του έρωτα των ανθρώπων, χαρά λύπη, διεκδίκηση, θρήνος, χωρισμοί, ευτυχισμένες ώρες. Προσευχές.
Έχω την τιμή να συνεργάζεται σ’ αυτό το εγχείρημα μια σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός που εκτιμώ ιδιαίτερα, η Λυδία Φωτοπούλου. Έχω την τιμή και την χαρά όλοι οι συνεργάτες να έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους.
Αναφέρω όλους Δημήτριος Ανδρεάδης, Χρήστος Γεροντίδης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Νίκος Κατσίκης, Κοσμάς Κοκκόλης, Γιώργος Ταμιωλάκης, Λάμπρος Παπανικολάου, και ο Θεολόγος Παπανικολάου.
Όλοι τους πολύ ακριβά μου πλάσματα σπάνιοι καλλιτέχνες με αισθήματα και ελευθερία στην έκφραση.
Έχω την τιμή να επιμελείται τον ήχο μας ο Γιώργος Τσατσούλης και το φωτισμό μας ο Δημήτρης Λάιος. Το ρούχο της κυρίας Φωτοπούλου το επιμελήθηκε η καλλιτέχνης Λίνα Γαβρά. Τη διεύθυνση παραγωγής έχει ο φίλος μου Γιώργος Τσεβρένης και την επικοινωνία η αγαπημένη μου Δέσποινα.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το γεγονός είναι μια πολύ ιδιαίτερη δράση μου μέσα στα χρόνια και ευχαριστώ γι’ αυτό ιδιαιτέρως την Κατερίνα Ευαγγελάτου Που μου το πρότεινε.
Σας δίνω και το στίχο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που εμπεριέχεται στο τραγούδι του αποχαιρετισμού. “Ουρανέ κλειστό ταβάνι σ’ αγαπώ κι αυτό μου φτάνει.“
*Tα σκίτσα υπογραφεί η Μαριλένα Μιχαηλίδου
Οι φωτογραφίες είναι του Θάνου Λαϊνά