Επενδυτική βαθμίδα: Ο “χάρτης” των αναβαθμίσεων- Bloomberg: Πολύ θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία- Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Επενδυτική βαθμίδα: Ο “χάρτης” των αναβαθμίσεων- Bloomberg: Πολύ θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία- Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από την Scope Ratings , απόδειξη της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης, τα ομόλογα του οποίου κατατάχθηκαν στα “σκουπίδια”, γράφει το Bloomberg σε μία αισιόδοξη εκτίμηση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από άλλους διεθνείς οίκους και γενικότερα τις προοπτικές της οικονομίας.

Όπως γράφει το διεθνές πρακτορείο, η απόφαση της Παρασκευής συμβάλλει στη χάραξη μιας γραμμής κάτω από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010 και απαιτούσε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης καθώς η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη των 20 μελών πλέον τέθηκε υπό αμφισβήτηση.

Επίσης, ακολουθεί την ηχηρή επανεκλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , ο οποίος έχει δεσμευτεί για υγιή κρατικά οικονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

«Μια σταθερή τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το δυναμικό, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίων του κυρίαρχου χαρτοφυλακίου χρέους και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων για την αναβάθμιση, δήλωσε ο Scope στο μια δήλωση που ανεβάζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB- από BB+.

Ανέφερε επίσης «τη διαρκή ευρωπαϊκή θεσμική υποστήριξη για την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας παραμένουν αμφισβητούμενες», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Το Bloomberg επαναλαμβάνει πρόσφατη εκτίμηση του Γ.Στουρνάρα ότι η αναβάθμιση φέρνει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς «μόνο το 10% των κεφαλαίων μπορούν να επενδύουν σε επικράτεια χωρίς επενδυτική βαθμίδα».
Ο κρίσιμος κύκλος αξιολογήσεων, που αρχίζει με την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται με την Moody’s (15 Σεπτεμβρίου) S&P (20 Οκτωβρίου) και κλείνει με την Fitch (1 Δεκεμβρίου) σημαδεύοντας έναν κύκλο «αυτοσυγκράτησης» για την κυβερνητική πολιτική.

Τις θετικές προοπτικές σχολιάζει το υπ. Οικονομικών

Η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα 4 χρόνια και οδήγησε στη μείωση του χρέους, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση των κεφαλαίων της Ε.Ε. αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχολιάζοντας τη  χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην εβδομάδα (προηγήθηκε τη Δευτέρα ο Ιαπωνικός οίκος R&I), εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση έως το τέλος του έτους και από τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ.

Συγκεκριμένα, σε «ΒΒΒ-» αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η Scope Ratings, διατηρώντας σταθερό outlook, με αιτιολογικό την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, το υψηλό δημόσιο χρέος, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι πολιτικής και η αστάθεια του τραπεζικού συστήματος αποτελούν προκλήσεις.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Scope Ratings, οι τρεις αιτίες που οδήγησαν στην επενδυτική βαθμίδα είναι:

1. Η συνεχιζόμενη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.) που υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και συμβάλει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. «Εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Scope θεωρεί ότι το Ευρωσύστημα είναι πιθανό να στηρίξει την Ελλάδα στο μέλλον σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων στις αγορές. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», τονίζεται στην έκθεση.

2. Η σταθερή πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει στο 160,7 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, (οπότε θα είναι μειωμένο κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020) και στο 141.6% το 2028, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

3. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που οδήγησαν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, αύξηση των επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την κατάρτιση κ.ά.

Επισημαίνεται δε ότι η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα 4 χρόνια και οδήγησε, παρά τις διεθνείς κρίσεις, στη μείωση του χρέους, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που διατίθενται από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης η οποία είναι και η μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Όπως άλλωστε έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης: Απόφασή μας είναι να δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσκαιρα ευχάριστοι, θέλουμε να είμαστε μεσομακροπρόθεσμα χρήσιμοι για την οικονομία και την πατρίδα μας.

Σχετικά Άρθρα