Η κλιματική κρίση …συμβαίνει νωρίτερα- Νέος συναγερμός από τους επιστήμονες για την Ανταρκτική και τον “καύσωνα των ωκεανών”
Για μια κλιματική κρίση ανεξέλεγκτων διαστάσεων προειδοποιούν ξανά οι επιστήμονες, με αφορμή μία αλληλουχία ακραίων καιρικών φαινομένων. Βασική διαπίστωση: οι συνέπειες της κρίσης αυτής, παρότι έχουν προβλεφθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, συμβαίνουν νωρίτερα απ΄ ότι εθεωρείτο αναμενόμενο από τους ειδικούς. Η κλιματική κρίση, δηλαδή, συμβαίνει νωρίτερα.
Η Ανταρκτική αυτή τη στιγμή βιώνει δραματικές αλλαγές με πρωτοφανείς ρυθμούς, που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενα ακραία γεγονότα. Αυτά περιλαμβάνουν τους καλοκαιρινούς καύσωνες γύρω από την Ανταρκτική και έναν φθινοπωρινό καύσωνα πέρυσι, με θερμοκρασίες να εκτοξεύονται έως και 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο. Επιπλέον, τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και τον φετινό χειμώνα, η έκταση του θαλάσσιου πάγου έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Αυτές οι αλλαγές έχουν συμβεί ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες.
Αυτές οι αλλαγές συμπίπτουν με ένα ευρύτερο παγκόσμιο πρότυπο ακραίων θερμοκρασιών στην επιφάνεια του αέρα και της θάλασσας, πυρκαγιές, πλημμύρες, ασθένειες και άλλα γεγονότα που επηρεάζουν βαθιά τα οικοσυστήματα και την κοινωνία. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει την κοινωνία για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της από την πρώτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η κοινότητα της Ανταρκτικής το έχει κάνει επανειλημμένα επίσης. Αυτές οι προειδοποιήσεις πραγματοποιούνται τώρα, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Guardian.
Οι επιστήμονες της Κοινότητας της Ανταρκτικής αναφέρουν -σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα- τους λόγους του κινδύνου:
Η Ανταρκτική είναι ένα κρίσιμο συστατικό του συστήματος της Γης και ένας φρουρός για την αυξανόμενη αλλαγή. Ως επιστήμονες της Ανταρκτικής, βλέπουμε τα στοιχεία της αυξανόμενης αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους τροφικούς ιστούς, της ταχείας αλλαγής στους πληθυσμούς, της αποτυχίας αναπαραγωγής και της κατάρρευσης του τοπικού οικοσυστήματος, με προβλέψεις για ταχεία μεταμόρφωση μιας περιοχής που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο και συμβάλλει με εκπληκτικούς τρόπους στην παγκόσμια βιοποικιλότητας.
Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή, που επηρεάζει την ευημερία μας, τις μελλοντικές γενιές και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Αντιμέτωποι με αυτά τα στοιχεία, καλούμε επειγόντως τα έθνη να εντείνουν και να υπερβούν τις τρέχουσες δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Απαιτείται άμεση αύξηση των φιλοδοξιών για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν και να το ξεπεράσουμε. Οι υποσχέσεις δεν αρκούν.
Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ανταρκτική δεν έχουν περιοριστεί στην ήπειρο. Ρεκόρ μετά από ρεκόρ έχει σπάσει τα τελευταία χρόνια για καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασίες σε όλο τον κόσμο. Ασθένειες όπως η γρίπη των πτηνών (H5N1), η οποία έχει αγγίξει 81 χώρες τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελούν επίσης σημαντικές απειλές. Η IPCC και η Διακυβερνητική Επιστημονική Πλατφόρμα Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος έχουν αναφέρει αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας την κοινωνία, τις υποδομές, τους πληθυσμούς, τα είδη, τα οικοσυστήματα και τον φυσικό κόσμο από τον οποίο εξαρτώνται πλήρως οι άνθρωποι.
Οι ταυτόχρονες αλλαγές στην Ανταρκτική και στον Νότιο Ωκεανό, και αλλού σε όλο τον κόσμο, αντικατοπτρίζουν τη στενή σύνδεση μεταξύ της Ανταρκτικής και του υπόλοιπου συστήματος της Γης. Η ζωή και το μέλλον μας εξαρτώνται από μια υγιή και λειτουργική Ανταρκτική. Ως αποτέλεσμα, οι ανησυχητικές αλλαγές της Ανταρκτικής μας παρέχουν μια προειδοποίηση και μια ευκαιρία. Αυτή η ευκαιρία βασίζεται στην αναγνώριση ότι, εάν προστατεύσουμε την Ανταρκτική, εάν επιβραδύνουμε τις αλλαγές εκεί και τελικά τις σταματήσουμε, βοηθάμε να προσφέρουμε ένα μέλλον για εμάς, τις οικογένειές μας και τα μέσα διαβίωσής μας. Για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών. Απαιτείται όμως και η συμβολή των επιστημόνων για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται, να κατανοήσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας, να αναπτύξουμε νέες προσεγγίσεις για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην αλλαγή, και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και σε ποιο χρονικό διάστημα. Είναι σαφές ότι η κοινότητα των βιολόγων που συναντάται στο Ōtautahi Christchurch κάνει ό,τι μπορεί και είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Ελπίζουν ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα τους ακούσουν και θα αναλάβουν δράση.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συγκέντρωσης ειδικών από περισσότερες από 20 χώρες στο Ōtautahi Christchurch, μια πλειάδα παρευρισκομένων αποκάλυψε πρωτοποριακά ευρήματα, υποδεικνύοντας αξιοσημείωτες μεταμορφώσεις στα είδη, τους πληθυσμούς και τα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής. Αυτές οι αποκαλύψεις συνοδεύτηκαν από εκφράσεις γνήσιας ανησυχίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έκπληξης για την ταχύτητα αυτών των απαντήσεων σε όλο το σύστημα.
Και ο …καύσωνας των ωκεανών
Η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών αυξήθηκε στους 20,96 βαθμούς Κελσίου (69,7 Φαρενάιτ) την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Κλιματικού Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 20,95 C τον Μάρτιο του 2016, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ.
Τα δείγματα που δοκιμάστηκαν απέκλεισαν τις πολικές περιοχές.
Οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει το 90% της υπερβολικής θερμότητας που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα από την αυγή της βιομηχανικής εποχής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αυτή η υπερβολική θερμότητα συνεχίζει να συσσωρεύεται καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου — κυρίως από την καύση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα — συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία των ωκεανών ξεπερνά τα εποχιακά ρεκόρ θερμότητας σε τακτική βάση από τον Απρίλιο.
«Ο καύσωνας των ωκεανών αποτελεί άμεση απειλή για κάποια θαλάσσια ζωή», δήλωσε ο Piers Forster του Διεθνούς Κέντρου για το Κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Leeds.
«Βλέπουμε ήδη τη λεύκανση των κοραλλιών στη Φλόριντα ως άμεσο αποτέλεσμα και αναμένω ότι θα εμφανιστούν περισσότερες επιπτώσεις».
Η υπερθέρμανση των ωκεανών προβλέπεται να έχει και άλλες επιπτώσεις στη θαλάσσια φυτική και ζωική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης ορισμένων ειδών και της εξάπλωσης χωροκατακτητικών ειδών.
Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει τα ιχθυαποθέματα και έτσι να υπονομεύσει την επισιτιστική ασφάλεια σε ορισμένα μέρη του πλανήτη.
Οι θερμότεροι ωκεανοί είναι επίσης λιγότερο ικανοί να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη .
Και είναι πιθανό να έρθουν υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που τείνει να ζεσταίνει τα νερά, μόλις ξεκίνησε.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι χειρότερες επιπτώσεις του τρέχοντος Ελ Νίνιο θα γίνουν αισθητές στα τέλη του 2023 και θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.