Συνάντηση Γεωργιάδη- ΕΣΕΕ: Συζητήθηκαν 6 σημαντικές παρεμβάσεις
Γεωργιάδης: “Ενεργοποιούμε την επιτροπή για το λευκό μητρώο των κοινωνικών εταίρων για να βρούμε τις κατάλληλες επιβραβεύσεις για τους συνεπείς. Πρέπει κάποτε να αισθάνονται και οι συνεπείς ότι επιβραβεύονται. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά την ΕΣΕΕ για την πολύ καλή μας συνεργασία. Το υπουργείο Εργασίας στέκεται και θα στέκεται πάντα δίπλα στο χώρο του εμπορίου”
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα, είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επεσήμανε ότι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος είναι δυνατή για την ελληνική οικονομία μέσα από την ενίσχυση της θεσμικής, χρηματοδοτικής, και ασφαλιστικής υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους.
Τόνισε πως η αναβάθμιση της αγοράς εργασίας προϋποθέτει την ενίσχυση των δομών του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου και την αποκατάσταση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη χάραξη των πολιτικών απασχόλησης.
Υπενθύμισε τον κομβικό ρόλο του Εμπορίου, στο οποίο κατεγράφησαν το 2022 περισσότερες από 724.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 17,4% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε μάλιστα πως την ίδια χρονιά ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο διαμορφώθηκε σε 51,3 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 11,1% του συνολικού κύκλου της οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κύριος Καρανίκας παρουσίασε δέσμη προτάσεων στο θεσμικό, εργασιακό και ασφαλιστικό πεδίο, εστιάζοντας κυρίως στις εξής αναγκαίες παρεμβάσεις:
-Επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, με επαναφορά της αυξημένης συμμετοχής τους στην σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.ΥΠ.Α, καθώς και την επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας.
-Θέσπιση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου διευθέτησης οφειλών, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της αγοράς, με βάση το μικρό ενδιαφέρον των οφειλετών τόσο για τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επανένταξης/αναβίωσης απολεσθεισών ασφαλιστικών ρυθμίσεων (72 & 120 δόσεις), όπως και για αυτήν των χρεών της Ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις).
-Κατάργηση του βοηθήματος των Αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων (εισφοράς υπέρ ανεργίας), το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στην αποστολή του ή, στην περίπτωσή παραμονής του, κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων και ελαστικοποίηση των όρων απόδοσης του.
-Αναστολή ισχύος όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης του e – ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ για οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ και μέχρι τη σταθεροποίηση των ετήσιων πληθωριστικών πιέσεων στα επίπεδα του +2%.
-Ενεργοποίηση του λευκού ασφαλιστικού μητρώου των επιχειρήσεων και με παράλληλες εκπτώσεις για τους συνεπείς επιχειρηματίες (σε μόνιμη βάση επιδότηση νέων προσλήψεων, χορήγηση φορολογικών εκπτώσεων, κλπ).
-Αλλαγές με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με προσαρμογές που θα ανταποκρίνονται στο γεγονός ότι ο κλάδος εμπεριέχει στην συντριπτική του πλειοψηφία μεγάλη διασπορά και μικρό μέγεθος επιχειρήσεων.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
“Είχαμε σήμερα με τον Γιώργο Καρανίκα από την ΕΣΕΕ μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία. Μαζί με τους υφυπουργούς κ. Σπανάκη και κ. Τσακλόγλου και τη Γενική Γραμματέα κ. Στρατινάκη, διεξήλθαμε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή αιτήματα του χώρου του εμπορίου προς το υπουργείο Εργασίας και πιστεύω ότι όπως κάναμε στο παρελθόν, στις προηγούμενες μας συνεργασίες, έτσι και τώρα βάλαμε μια σειρά και ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να βρούμε λύσεις σε καινούργια και σε χρονίζοντα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιούμε την επιτροπή για το λευκό μητρώο των κοινωνικών εταίρων για να βρούμε τις κατάλληλες επιβραβεύσεις για τους συνεπείς. Πρέπει κάποτε να αισθάνονται και οι συνεπείς ότι επιβραβεύονται. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά την ΕΣΕΕ για την πολύ καλή μας συνεργασία. Το υπουργείο Εργασίας στέκεται και θα στέκεται πάντα δίπλα στο χώρο του εμπορίου”.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε:
“Υπάρχει σημαντικό περιθώριο για βελτιωτικές παρεμβάσεις της Πολιτείας, που θα εξασφαλίζουν τη θεσμική κανονικότητα στην αγορά εργασίας και θα διευκολύνουν με έξυπνους τρόπους τη μικρομεσαία εμπορική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα πλέγμα μέτρων άμεσης εφαρμογής τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, όπως αυτά που πρότεινα στη συνάντησή μου με τον Υπουργό Εργασίας. Στη χώρα μας το Εμπόριο επιβεβαιώνει κάθε χρόνο την κομβική του θέση ως ο μεγαλύτερος εργοδότης και η Βιομηχανική Στρατηγική της Κομισιόν έχει εντάξει το λιανικό εμπόριο στα 14 σημαντικότερα οικοσυστήματα που είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Διαπίστωσα την ουσιαστική βούληση του κυρίου Γεωργιάδη να διερευνήσει τη δυνατότητα ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων του εμπορικού κόσμου”.