Πόρισμα για Αγχίαλο: Τα τρία κρίσιμα στοιχεία για το… “άφραγο” στρατόπεδο και τις εκρήξεις πυρομαχικών

Πόρισμα για Αγχίαλο: Τα τρία κρίσιμα στοιχεία για το… “άφραγο” στρατόπεδο και τις εκρήξεις πυρομαχικών

Καταστροφές στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας από τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας εξαιτίας της πυρκαγιάς, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Το πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να φωτίσει τα αίτια του συμβάντος. Έμπειρα πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιμένουν να στηλιτεύουν τα όσα έγιναν:

«Θα έπρεπε τα πυρομαχικά αυτά να βρίσκονται έστω αν ήταν βόμβες ελευθέρας άφεσης όπως ήταν αυτές οι οποίες λένε ότι σκάσανε – θα έπρεπε να ήταν σίγουρα εξασφαλισμένες σε υπόγειες αποθήκες ή σε αποθήκες με τσιμέντο έτσι ώστε να μην μπορούν να επηρεάζονται από τα θερμικά φορτία», σημείωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, σημείωσε πως «αυτό όμως το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε ίσως να απαιτηθεί να αναθεωρηθούν κάποιοι κανόνες προστασίας των χώρων αυτών ή ακόμα και φύλαξης κάποιον πυρομαχικών στους χώρους αυτούς και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον καλύτερο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και των αεροπορικών μέσων που ελέγχονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής».

Σύμφωνα με το OPEN, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αποψιλώσεις σε ένα τμήμα του περιβάλλοντος χώρου για να θωρακιστεί το στρατόπεδο.

Επίσης στο ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνολική αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας των στρατοπέδων, με αιχμή και το θέμα της προστασίας από τις φωτιές, ένα ζήτημα που συζητήθηκε και στο ΚΥΣΕΑ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το MEGA, στο πόρισμα εμπεριέχονται μεταξύ άλλων τρία καίρια σημεία:

  • Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης: Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.
  • Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής: Αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.
  • Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων: Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο

Σχετικά Άρθρα