Μήνας διακοπών με 2 ευρώ βενζίνη και ακρίβεια στα τρόφιμα- Καμπανάκι Στουρνάρα: Ο ρυθμός αύξησης των τιμών ξεπέρασε τον ρυθμό αύξησης των μισθών
Το επόμενο διάστημα και στην Αττική η μέση τιμή της βενζίνης αναμένεται να αγγίξει τα 2 ευρώ, ενώ σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή, της βενζίνης 95 οκτανίων, είναι μια “ανάσα” πιο κάτω, στα 1,948 ευρώ/ λίτρο (τιμές με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης http://www.fuelprices.gr/).
Με βάση τα στοιχεία της Δευτέρας 31 Ιουλίου, στην Αττική η μέση τιμή είναι στα 1,917 ευρώ/ λίτρο για τη βενζίνη 95 οκτανίων, 2,105 ευρώ/λίτρο για τη βενζίνη 100 οκτανίων, 1,633 ευρώ/λίτρο για το ντίζελ κίνησης και 0,766 ευρώ/λίτρο για το υγραέριο.
Σε τουριστικές περιοχές και νησιά η αμόλυβδη 95 οκτανίων ξεπερνά τα 2 ευρώ φτάνοντας, τα 2,15 σε κάποια πρατήρια φτάνοντας και το 2,40 όπως στη Μήλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις τιμές της Δευτέρας 31 Ιουλίου του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, η ακριβότερη τιμή βενζίνης καταγράφηκε στις Κυκλάδες όπου έφτασε στα 2,185 ευρώ ανά λίτρο, στα Δωδεκάνησα (2,096 ευρώ το λίτρο), στην Κεφαλονιά 2,030 ευρώ ανά λίτρο, στην Ευρυτανία στα 2,010 ευρώ ανά λίτρο.
Η Ελλάδα, σε μέσους όρους, παραμένει σταθερά μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών της Ευρώπης στα καύσιμα μετά την Ολλανδία και τη Δανία.
Η εικόνα και διεθνώς είναι δυσμενής, καθώς και οι τιμές ανεβαίνουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα futures της βενζίνης αυξήθηκαν σε υψηλό εννέα μηνών στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η διεθνής αγορά αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των απροσδόκητων προβλημάτων σε πολλά διυλιστήρια, καθώς και των μειωμένων αποθεμάτων σε κύρια αποθεματικά κέντρα όπως αυτά του Κόλπου του Μεξικού και της Σιγκαπούρης.
Τα χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές-κλειδιά έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται πιο γρήγορα από τις αντίστοιχες του αργού, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στις αντλίες των πρατηρίων.
Εκρηκτικές αυξήσεις στα τρόφιμα
Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στα τρόφιμα τον Ιούλιο είναι μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, ενώ αντίθετη πορεία σημειώθηκε σε επίπεδο Ευρωζώνης. Τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023, είδαν τα νωπά φρούτα κατά 41,15%, ενώ μεγάλες αυξήσεις είδαν τα αλλαντικά κατά 12,19 %, τα δημητριακά κατά 11,05% και το ελαιόλαδο κατά 8,25%.
Οι αυξήσεις στα είδη διατροφής έβαλαν σε ανοδική τροχιά και πάλι τον πληθωρισμό, με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα να τονίζει πως η αύξηση του κόστους δε δικαιολογεί την αύξηση στα τρόφιμα.
- «Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει ξεπεράσει το ρυθμό αύξησης των μισθών, με μεγάλη διαφορά. Επίσης, (σ.σ. η αύξηση των τιμών) είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί».