Φάμελλος: H επιλογή προέδρου πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι του ΣΥΡΙΖΑ
Ως «επικίνδυνη» και «επιπόλαια» ενέργεια χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση απόρρητων χαρτών από το Νίκο Χαρδαλιά ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο.
Όπως δήλωσε «πρόκειται για μία ενέργεια που ελλοχεύει κινδύνους εξαιτίας της επικοινωνιακής του επιπολαιότητας, η οποία έχει τραβήξει και την προσοχή του τουρκικού τύπου. Το περιστατικό αυτό δείχνει και το πώς η στείρα προσήλωση στην επικοινωνία παραβιάζει τις τυπικές υποχρεώσεις των πολιτικών προσώπων, φτάνοντας ακόμα και σε θέματα προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων της εθνικής ασφάλειας. Από την άλλη δεν είναι δουλειά των πολιτικών προσώπων να κάνουν τον έλεγχο της πυρασφάλειας, υπάρχουν υπεύθυνοι στη στρατιωτική ιεραρχία. Η επίσκεψη και η “επιθεώρηση” Χαρδαλιά γίνεται μόνο για λόγους επικοινωνίας και παραβιάζει και υποβαθμίζει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στελεχών του στρατεύματος».
Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ασφάλεια, ωστόσο από τον πρώτο μήνα αυτή υποβαθμίζεται συνεχώς
Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επισημαίνει τα σοβαρά κενά στα θέματα ασφάλειας και να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τις βασικές της υποχρεώσεις έναντι των πολιτών: «ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ασφάλεια στους πολίτες προεκλογικά και τελικά φαίνεται από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης ότι η ασφάλεια υποβαθμίζεται συνεχώς».
Σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, να εξαγγέλλει προσλήψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά από δύο τραγικές εβδομάδες, με ρεκόρ καμένων εκτάσεων για τον Ιούλιο όπου θρηνήσαμε και θύματα: «είναι απαράδεκτο να εξαγγέλλει κατόπιν εορτής 500 προσλήψεις όταν οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 3600. Και υπάρχουν και οι καταγγελίες των εποχικών δασοπυροσβεστών που λένε ότι, τα νούμερα αυτά τα οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση ως διαθέσιμο δυναμικό περιλαμβάνουν και τους εποχικούς και συμβασιούχους. Είναι επίσης απαράδεκτο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συγκροτήθηκε από τον κύριο Μητσοτάκη ως απάντηση στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου το 2012 να μην έχει ακόμη και σήμερα οργανόγραμμα.
«Ακόμα ένα περιστατικό, που γεννά ανησυχία και ανασφάλεια και έχει και σοβαρές πολιτικές ευθύνες γενικότερα σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας και πυρασφάλειας των στρατοπέδων και γενικά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ήταν το τραγικό περιστατικό στη Νέα Αγχίαλο όπου είχαμε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού από πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη από ημέρες και μπορούσαν να ληφθούν και προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα».
Μεγαλύτερο το παράπτωμα Χαρδαλιά από Πατούλη και Μηταράκη
«Οι πραγματικές αρρυθμίες που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών είναι τα σημερινά καινούργια ρεκόρ της ακρίβειας. Το καινούργιο ρεκόρ στο κόστος καυσίμων και το καινούργιο ρεκόρ στον πληθωρισμό τροφίμων. Ρεκόρ αυξήσεων βλέπουμε ιδιαίτερα στα φρούτα όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά παράπονα από τους παραγωγούς ότι έχουμε χαμηλές τιμές στο χωράφι. Οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές στα καύσιμα και στα τρόφιμα πλήττουν τη βιωσιμότητα όλων των κλάδων και φυσικά των νοικοκυριών. Αλλά αν πρέπει να αξιολογήσουμε τη στάση των κκ Πατούλη, Μηταράκη και Χαρδαλιά οφείλω να σημειώσω ότι το μεγαλύτερο παράπτωμα ήταν του κ. Χαρδαλιά που αφορά την παραβίαση κανόνων ευαίσθητων πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ελέγχου για θέματα πυρασφάλειας».
Μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η απουσία αριστερών στην αυτοδιοίκηση
Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Σ.Φάμελλος έκανε αυτοκριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προετοιμασία και στήριξη αυτοδιοικητικών σχημάτων σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στο δήμο της Αθήνας: «είναι ένα από τα μειονεκτήματα τα οποία έχουμε αναγνωρίσει και θα πρέπει να αλλάξουμε για το νέο κόμμα που χρειαζόμαστε και ένα από τα μειονεκτήματα που οδήγησαν και στην διπλή εκλογική ήττα. Δηλαδή η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η απουσία προοδευτικών ανθρώπων, αριστερών, προοδευτικών δημοκρατών στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στις κοινωνικές λειτουργίες, τους θεσμούς και τους φορείς και τα επιμελητήρια. Είναι πράγματι ένα θέμα που οφείλουμε να κάνουμε αυτοκριτική και να αλλάξουμε πολλά πράγματα».
Εξέφρασε την άποψή ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι σκληρά κομματικοποιημένη: «Αναγνωρίζω ότι σε δύο, τρεις μεγάλους δήμους στην Ελλάδα και στις Περιφέρειες, θα υπάρχουν σχήματα τα οποία συνδέονται σε ένα βαθμό ή θα εκφράζουν προτάσεις των κομμάτων, ιδιαίτερα των κομμάτων εξουσίας αλλά, δε συμφωνώ με τη λογική να έχουμε κομματικούς υποψηφίους. Θεωρώ ότι οι προσωπικότητες στην αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν έναν πιο αυτόνομο λόγο, αλλά σίγουρα μας ενδιαφέρει ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχουν ένα πρόγραμμα που να μπορούμε να το στηρίξουμε και να μας εκφράζει. Η υποψηφιότητα του κ. Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής, είναι μια τέτοια υποψηφιότητα. Δεν είναι κομματική αλλά μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, η οποία όμως συνδέεται με βασικά προτάγματα της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η διαφάνεια και η δημοκρατία, η ορθή διαχείριση των πόρων για την ανάπτυξη όλων των περιοχών αλλά και η διαφάνεια και η δημοκρατία στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων. Και πρέπει να τονίσω ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία και η προστασία των δημοσίων αγαθών από τις αυτοδιοικητικές αρχές και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά».
Για το δήμο της Αθήνας σημείωσε πως «η Κεντρική Επιτροπή έχει αποφασίσει εδώ και 3 μήνες να στηρίξει μια προσπάθεια που θα γινόταν με επικεφαλής τον Νίκο Παππά, ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο ανατροπής προφανώς διευρυμένο με πολλούς άλλους χώρους. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα εξουσίας είναι υποχρεωμένος να συζητήσει και άλλα εναλλακτικά σενάρια, αν δεν προχωρήσει αυτή η λύση. Η συζήτηση με το Νίκο Παππά θα ολοκληρωθεί άμεσα και σάς βεβαιώ ότι η υποψηφιότητα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κλείσει επιτυχημένα στην Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα. Στόχος είναι ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο που θα μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του Δήμου Αθήνας, που θα αμφισβητήσει δηλαδή τη δημαρχία του κ. Μπακογιάννη».
Δεν αξιοποιήσαμε την κυβερνητική εμπειρία και δεν αναβαθμιστήκαμε μετά το 2019
Στο ερώτημα τέλος πόσο εφικτή είναι η κινητοποίηση των πολιτών στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ποια η ευθύνη των υποψηφίων για να κινητοποιηθούν οι πολίτες, ο Σ.Φάμελλος απάντησε: «Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολη η περίοδος. Είμαστε μέσα στο καλοκαίρι, η Βουλή είναι κλειστή, πολιτικά γεγονότα προκύπτουν μόνο από κρίσεις και ο πολιτικός διάλογος, όπως και να το κάνουμε μέσα στις οργανώσεις μας, είναι σχετικά υποβαθμισμένος λόγω του Αυγούστου. Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορούμε να καθυστερούμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε χώρο στο ”νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την σοκαριστική αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος. Πρέπει να συζητήσουμε και να αλλάξουμε πολλά στο νέο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δεν είχαμε σύνδεση με την αυτοδιοίκηση, με τα σωματεία, με τις λαϊκές γειτονιές, με τη νεολαία, με τον κόσμο της παραγωγής, με τη διανόηση. Σημειώστε ότι δεν αξιοποιήσαμε την κυβερνητική εμπειρία και δεν αναβαθμιστήκαμε μετά το 2019 ως πολιτικός φορέας».
«Εμείς τώρα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση και για το νέο κόμμα και για τη νέα πολιτική μας πρόταση. Σε αυτήν τη συζήτηση πρέπει να συμβάλλουν οι υποψήφιοι. Είναι μια πρόσκληση – πρόκληση, είναι μία αναγκαιότητα η οποία μάς αφορά όλους. Εμείς θέλουμε η επιλογή του ή της Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και πρέπει το πρόσωπο να απευθύνεται με ένα πληθυντικό τρόπο, διευρυμένο σε όλη την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο στα μέλη μας. Γι’ αυτό και θα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υποψηφιότητες οι οποίες θα συγκινούν και θα προσκαλούν πολίτες, ψηφοφόρους αλλά και μη ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να έρθουν, να συνομιλήσουν μαζί μας, να γραφτούν, να ακολουθήσουν τις προτάσεις και να συμβάλλουν στη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» κατέληξε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.