Νησιά: Αστρονομικές τιμές σε λαχανικά και φρούτα για τους επισκέπτες-Ακρίβεια χωρίς εξήγηση καταγγέλουν στο libre οι ενώσεις καταναλωτών
Την ώρα που η ακρίβεια σε βασικά αγαθά καλπάζει και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα βρίσκεται σταθερά σε διψήφιο αριθμό, οι υψηλές τιμές ταξιδεύουν και στους νησιωτικούς προορισμούς με πολλούς καταναλωτές να καταγγέλουν αδικαιολόγητη διαφορά στις τιμές προς τα πάνω σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Ούτε οι δεδομένες μεταφορικές επιβαρύνσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις υψηλές τιμές στα νησιά, καθώς οι καταναλωτές καταγγέλλουν πως οι διαφορές είναι “αστρονομικές”.
Τα σκήπτρα στις αυξήσεις κατέχουν λαχανικά και φρούτα που η τιμή τους νησιά δεν θυμίζει σε τίποτα με αυτές που παρατηρούνται στην Αττική.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης σημειώνει στο libre ότι ”στην αισχροκέρδεια και στην κερδοσκοπεία οφείλονται οι υψηλές τιμές σε προϊόντα στα νησιά. Η αντίληψη του ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά χωρίς ελέγχους λογικό είναι ο καθένας βάζει ότι τιμή θέλει μιας και δεν τον ελέγχει κανένας.”
Ο κύριος Λεχουρίτης προσθέτει ότι ”παρατηρείται το φαινόμενο σε σύγκριση με πέρυσι τα οπωροκηπευτικά να είναι 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, το ίδιο ισχύει και με τα γαλακτοκομικά τα οποία είναι έως 50% ακριβότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.”
Ακόμη και ένα πακέτο μακαρόνια κοστίζουν 1.60 σε ένα νησί, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ραυτόπουλος: Μαζί με τους επισκέπτες ταξίδεψε και η αισχροκέρδεια
- ”Mαζί με τους καταναλωτές και τους πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να πάνε στα νησιά, πήγε και η αισχροκέρδεια”, τονίζει στο libre o Απόστολος Ραυτόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών παραθέτει στο libre χαρακτηριστικά παραδείγματα αποκλίσεων στις τιμές όπως καταγγέλθηκαν από καταναλωτές που βίωσαν στο πετσίτ τους την ακρίβεια σε νησιωτικούς προορισμούς.
- ”Διαπίστωμαμε ότι τα αγγουράκια που έχουν το κιλό στη Αττική 1,20 ευρώ στα νησιά είναι έως 2,82 ευρώ. Τα λεμόνια που τα βρίσκουμε στην Αττική 1,50 ευρώ, στα νησιά κοστίζουν 3.23. Οι μελιτζάνες 1,30 στην Αττική, 3,90 στα νησιά, οι πατάτες 1.20 στην Αττική, 2.84 στα νήσια.”
Τα φαινόνεμα αισχροκέρδειας σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ανύπαρκτο έλεγχο με αποτέλεσμα να προελαύνει η αισχροκέρδεια.
- ”Δεν υπάρχουν έλεγχοι. Οι έλεγχοι που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προστασίας του καταναλωτή γίνεται από 72 ανθρώπους μέσω υπολογοστών. Η αισχροκέρδεια δεν διαπιστώνεται από από υπολογιστές αλλά δια ζώσης.”
Την ίδια ώρα τσουχτερή και για γερά πορτοφόλια είναι βενζίνη στη νησιωτική Ελλάδα, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν για ολιγοήμερες διακοπές.
Ο κ. Ραυτόπουλος αναφέρει ότι ”Η τιμή στα καύσιμα στα νησιά έχει ξεπεράσει τα 2,30 ευρώ. Όταν το βαρέλι κυμαίνεται στα 84 δολάρια, η τιμή που έχει σήμερα στο νησί είναι όταν το βαρέλι είχε 100 δολάρια.”
Στη Γαλλία η τιμής της αμόλυβδης σε όλα τα πρατήρια καυσίμων είναι στο 1,60 ευρώ.
Και καταλήγει ότι ‘‘Οι υψηλές τιμές των καυσίμων οφείλονται στην Ελλάδα στον Ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ).”