Στέλνουν γιατρούς 85 χλμ. μακριά για να καλύψουν εφημερίες – Παραιτήσεις στο Αγρίνιο

Στέλνουν γιατρούς 85 χλμ. μακριά για να καλύψουν εφημερίες – Παραιτήσεις στο Αγρίνιο

Απόσταση 85 χλμ. θα πρέπει να διανύσουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου προκειμένου να μετακινηθούν προς το νοσοκομείο της Άρτας και να κάνουν εκεί εφημερίες. 

Έπειτα από απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) οι ακτινολόγοι του νοσοκομείο Αγρινίου θα πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα ώστε να καλύψουν τα κενά σε νοσοκομείο ενός τελείως διαφορετικού νόμου. Η απόφαση αφορά σε ένα διάστημα 3 μηνών ουσιαστικά για όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Η απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο του Αγρινίου, με δεδομένο ότι το ιατρικό προσωπικό της περιοχής είναι ήδη περιορισμένο και έχει τεράστιο φόρτο εργασίας, ενώ οι γιατροί πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από ότι προβλέπει ο νόμος αφού φθάνουν μηνιαίως τις 10.

Μάλιστα η απόφαση της 6ης ΥΠΕ προκάλεσε την πρώτη παραίτηση της μίας ακτινολόγου από το Κέντρο Υγείας Αγρινίου η οποία επίσης έπρεπε να μετακινείται για 85 χλμ προς την Άρτα.

Το πρόβλημα εντείνεται αν σκεφτεί κανείς ότι λόγω του καλοκαιριού οι ανάγκες στο Αγρίνιο είναι αυξημένες και πλέον όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, είναι πιθανό να μπει λουκέτο στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατος νόμος δίνει το δικαίωμα της μετακίνησης των γιατρών από νομό σε νομό, γεγονός που είχε δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς συνδικαλιστικούς κύκλους.

Άρχισαν ήδη οι παραιτήσεις

Όπως σημειώνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης: «Μέχρι σήμερα οι μετακινήσεις γίνονταν μόνο από το Αγρίνιο προς το Μεσολόγγι που η απόσταση είναι μικρότερη. Όμως σήμερα με 6 ακτινολόγους στο Αγρίνιο όπου μόνο οι 3 μπορούν να χρησιμοποιούν τον αξονικό λόγω ειδικής εκπαίδευσης, αντιλαμβάνεστε ότι το βάρος πέφτει σε 3 άτομα τα οποία μάλιστα πρέπει να μετακινούνται και στην Άρτα τη στιγμή που έχουμε ούτως ή άλλως υπάρχει υπερεφημέρευση. Γι αυτό και άρχισαν ήδη οι παραιτήσεις».

Το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία «πνίγει» το ΕΣΥ, ενώ οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρόσληψη μόνιμων 10.000 υγειονομικών σε διάστημα 4 ετών, στερείται ουσίας. Και αυτό διότι είναι γνωστό και στο υπουργείο Υγείας και τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι σήμερα στο σύστημα υγείας υπηρετούν 10.000 επικουρικοί με τριετείς συμβάσεις. Ακόμη και να δρομολογηθούν οι 10.000 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, θα πρέπει ουσιαστικά να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί συνεπώς δεν θα προστεθεί επιπλέον προσωπικό.

Μόνο προσλήψεις άνω των 10.000 ατόμων μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις δομές υγείας.

ΟΕΓΝΕ: Καταφεύγουν στην γνωστή «συνταγή» των αναγκαστικών μετακινήσεων για να μην κάνουν προσλήψεις

Την προχειρότητα με την οποία καλύπτονται τα κενά στα νοσοκομεία με αφορμή την περίπτωση του Αγρινίου και της Άρτας, στηλιτεύει και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) η οποία σημειώνει:

“Οι αρμόδιοι (διοίκηση νοσοκομείου Άρτας, διοίκηση 6ης ΥΠΕ, πολιτική ηγεσία υπουργείου Υγείας) δεν έκαναν απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση εξοντώνοντας έτσι τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς. Συγκεκριμένα, έχουν απομείνει μόνο 2 (δυο) γιατί μια γιατρός επέλεξε πρόσφατα να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα μην αντέχοντας άλλο την υπερεφημέρευση.

Οι δύο εναπομείναντες γιατροί εφημερεύουν από 15 μέρες τον μήνα.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι για να συγκαλύψουν αυτές τις σοβαρότατες ευθύνες τους καταφεύγουν τώρα στην γνωστή «συνταγή» των αναγκαστικών μετακινήσεων αντί για προσλήψεις. Δίνουν «εντολές» σε γιατρούς Ακτινολόγους του νοσοκομείου Αγρινίου και του Κ.Υ Αγρινίου να εφημερεύουν στην Άρτα. Έτσι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο διάλυσης και το Ακτινολογικό του Αγρινίου: ήδη μια γιατρός υπέβαλε την παραίτησή της από το ΕΣΥ αρνούμενη την «ετσιθελική» μετακίνηση».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα