Βορίδης: Η ΕΥΠ έχει επιληφθεί για τη φωτιά στη Ρόδο

Βορίδης: Η ΕΥΠ έχει επιληφθεί για τη φωτιά στη Ρόδο

Οι πυρκαγιές, στη σκιά της απώλειας των δύο πιλότων, αλλά και άλλα θέματα, αμιγώς πολιτικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στην ιστοσελίδα Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point.

Αναλυτικά, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων πιλότων, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «μέσα από τη θυσία των δύο ανθρώπων, με πολύ σκληρό και επώδυνο τρόπο, υπογραμμίζεται η τεράστια, ηρωική προσπάθεια που κάνουν οι πιλότοι στην επιχείρηση κατασβέσεως των πυρκαγιών. Τονίζεται το πόσο απαιτητική, δύσκολη και επικίνδυνη είναι η δουλειά που κάνουν».

Σε σχέση με αυτές καθαυτές τις πυρκαγιές, αρχικά αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζει η κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια θύμισε ότι «η Πολιτική Προστασία πριν τέσσερα χρόνια ήταν μία Γενική Γραμματεία με πολύ περιορισμένες δυνατότητες, αρμοδιότητες και συντονιστικές δυνατότητες στο υπουργείο Εσωτερικών». Έκτοτε, συνέχισε, «ο συντονισμός έχει αναβαθμισθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό». Η τραγωδία στο Μάτι ήταν «κάτι το οποίο άλλαξε το επίπεδο συντονισμού και οργάνωσης, και το δόγμα». Το οποίο συνίσταται στη φράση, «βασική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές». Και, όπως είπε, «φαντάζομαι πως στα σοβαρά (αυτό) δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». Με δεύτερη προτεραιότητα, τη μείωση, κατά το δυνατόν, των υλικών ζημιών, εν συνεχεία, των απωλειών στο φυσικό περιβάλλον.

Για τη φωτιά στη Ρόδο

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βορίδης μίλησε για την επιχείρηση εκκένωσης που έγινε στη Ρόδο: «Μέσα σε δύσκολες συνθήκες έγινε μία εκκένωση 19.000 ανθρώπων, αυτό είναι μία σύνθετη επιχείρηση. Δεν διακομίζονται τόσο εύκολα 19.000 άνθρωποι εάν δεν υπάρχει συντονισμός των υπηρεσιών […] ήταν μία επιχείρηση που πήγε εξαιρετικά καλά και η οποία έκρυβε πάρα πολλούς κινδύνους». Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι «όταν έχεις να διαχειριστείς 100 φωτιές την ημέρα -σε αυτό το 8ήμερο μιλάμε για 480 εστίες- είναι σαφές ότι θα διασπαρούν τα μέσα».

Σε ερώτηση εάν η πυρκαγιά στη Ρόδο θα μπορούσε να ήταν ασύμμετρο χτύπημα, δεδομένου ότι αφενός είναι από τα πετράδια του τουρισμού μας αφετέρου η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίησή της ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Γίνεται μία προσπάθεια να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν εμπρησμοί και να συλληφθούν οι εμπρηστές. Ξέρω ότι έχουν υπάρξει ορισμένες συλλήψεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται ότι αυτό αφορά και στη Ρόδο. Το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». «Κακά τα ψέματα, σε πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις η αστυνόμευση με τέτοια πληρότητα που να αποκλείει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια είναι τιτάνιο έργο, μού φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο», πρόσθεσε Ο ίδιος σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι «υπήρξε σχέδιο εμπρησμού ή ότι είναι τυχαία περιστατικά αμέλειας που οδήγησαν σε εμπρησμό».

Πολιτική επικαιρότητα

Στα της πολιτικής επικαιρότητας, κληθείς να πάρει θέση σε απόψεις που έλεγαν ότι η Βουλή, με την παρούσα σύνθεσή της, «θα γίνει… ρινγκ, ότι δεν θα υπάρχει συνεννόηση» κ.λπ., υπενθύμισε ότι από την αρχή είχε πει πως «ήταν μία υπερβολική προσέγγιση. Αυτό δείχνει ανθρώπους που δεν ξέρουν πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει τη δική του δυναμική και δεν είναι εύκολο να τη διαταράξει κανένας. Οι μόνοι που αποπειράθηκαν να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία ήταν η Χρυσή Αυγή και δεν τους πήγε καλά». Θυμίζοντας, παράλληλα ότι και κατά την περίοδο των μνημονίων ακούγονταν υπερβολές στο Κοινοβούλιο, συμπέρανε πως «ούτε η εποχή ευνοεί τέτοιου τύπου τοποθετήσεις ούτε και η κοινωνία. Όσοι επέλεξαν αυτού του τύπου την αντιπολίτευση, τιμωρήθηκαν σε εκλογικό επίπεδο. Αυτό είναι ένα μάθημα, όποιος το κατάλαβε το κατάλαβε. Όποιος δεν το κατάλαβε, δεν το κατάλαβε».

Τα social media ηττήθηκαν

Με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ έχει δομικά αίτια, αλλά ένα τμήμα της έχει να κάνει με τον τρόπο και το είδος της αντιπολίτευσης που επέλεξε. Αυτή η μηδενιστική, ισοπεδωτική αντιπολίτευση ουσιαστικά επικρίθηκε. Και η δεύτερη μεγάλη ήττα των εκλογών ήταν των social media. Εάν βλέπατε (σ.σ. τι έγραφαν) πριν τις εκλογές, θα νομίζατε ότι ζείτε σε μια άλλη χώρα. Το μίσος, η χολή, η εμπάθεια, οι ακρότητες, οι ύβρεις… », όμως «το περιβάλλον αυτό δεν επαληθεύτηκε στην κάλπη».

Δεξιότερα της ΝΔ

Ερωτηθείς σχετικά, πήρε θέση και για τα τρία κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος («Σπαρτιάτες»,«Ελληνική Λύση», «Νίκη»). Χαρακτήρισε την «Ελληνική Λύση» «εθνολαϊκιστικό κόμμα με βασικό άξονα και κέντρο, τον Βελόπουλο, με την αντιπολίτευση που κάνει». Από την άλλη, «οι “Σπαρτιάτες” είναι, νομίζω, γέννημα του Κασιδιάρη. Έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, θα είναι, προβλέπω, εξαιρετικά προσεκτικοί, και για να αποφύγουν την ευθεία σύνδεση με τον Κασιδιάρη αλλά και γιατί προφανώς έχουν την πολύ βαριά κληρονομιά της Χρυσής Αυγής. Επομένως, θα κάνουν μια προσπάθεια, εκτιμώ, να έχουν διαφορετική εικόνα από αυτήν της Χρυσής Αυγής. Θα δούμε τι θα αναιρέσουν και τι όχι ως προς την ιδεολογική τους ταυτότητα», επεσήμανε. Τέλος, για τη «Νίκη» υποστήριξε πως είναι «μία ξεχωριστή περίπτωση και μένει κανείς να δει πώς πρόκειται να εξελιχθεί, εάν εξελιχθεί». Και στο «δια ταύτα», «τα τρία κόμματα δεν φτιάχνουν ένα πράγμα. Εκπροσωπούν διαφορετικού τύπου ευαισθησίες σε διαφορετικά εκλογικά σώματα», κατά συνέπεια δεν τα βάζει στο ίδιο τσουβάλι. Συνεπώς, είναι λάθος «μία τέτοιου τύπου ομογενοποίηση που εξ’ αντικειμένου δεν υπάρχει, δεν θα συμβεί και δεν θα γίνει», σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας.

Βαθιά, δομική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όσον αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια πολύ βαθιά, δομική, στρατηγική κρίση […] όποιος και εάν εκλεγεί, δεν θα λύσει το πρόβλημα». Στο ερώτημα, μάλιστα, εάν θα προτιμούσε στο τιμόνι του αντιπάλου κόμματος τον Αλέξη Τσίπρα ή κάποιον άλλον, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Ούτε κρύο ούτε ζέστη».

Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, η συζήτηση περί προσώπων εξαφανίζει τη μεγάλη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι, δηλαδή, «έχει ηττηθεί βαριά σε πολύ κεντρικές θέσεις, τις οποίες δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Για παράδειγμα, τι ακριβώς πρόκειται να πει για τη μετανάστευση, τη φορολογία, για την αντεγκληματική πολιτική; Πώς στέκεται απέναντι στα ζητήματα της τρομοκρατίας και των δικαιωμάτων των καταδικασμένων για τρομοκρατία;».
Εξάλλου, συμπλήρωσε, ακόμη και αυτό το 13% δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας «δείχνει κάπου πού πάει το πράγμα». Ανέλυσε, δε, την εικόνα που προέκυψε από τις τελευταίες κάλπες ως εξής: «Υπάρχει μία ηγεμονική δύναμη που λέγεται Νέα Δημοκρατία, και η οποία καλύπτει τη Δεξιά και το Κέντρο, (υπάρχει) αύξηση, όχι αμελητέα, των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, και μία κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα της επιρροής των κομμάτων της Αριστεράς».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας, «η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν τόσο πετυχημένα. Να διαμορφώνουν πολιτικές ατζέντες, πολιτικές θέσεις και προγραμματικές κυβερνητικές θέσεις που απαντούν στα προβλήματα του κόσμου, στηριγμένες στη λογική. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει και τη δεξιά της αλλά και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των μετακινούμενων ψηφοφόρων, που ψηφίζουν όχι με βάση πακτωμένες ιδεολογικές αντιλήψεις αλλά με βάση κυρίως τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση τα προβλήματα».

Όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επέμεινε πως «εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε την άσκηση του (εκλογικού) δικαιώματος». Χάρη, εξάλλου, στις πολιτικές μετακινήσεις, τα κόμματα της Αριστεράς δεν πέτυχαν να το σταματήσουν, όπως συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι ο νέος νόμος έχει ακριβώς την ίδια διατύπωση με εκείνη του 2021. Εάν, δε, υπάρχουν ιδέες που «μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τον νόμο, υποθέτω ότι η υπουργός Εσωτερικών θα τις ακούσει», υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Βορίδης έκανε το εξής πολιτικό σχόλιο: «Ξαφνικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αρχίζει να νομοθετεί, φαίνεται να νομοθετεί πράγματα στα οποία η αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει βάσιμη αντίρρηση. Αυτό είναι το σημειολογικό πολιτικό πρόβλημα της αντιπολίτευσης».

Σχετικά Άρθρα