HIV-AIDS: Ο “ασθενής της Γενεύης” είναι το έκτο άτομο που θεραπεύεται οριστικά από τη νόσο

HIV-AIDS: Ο “ασθενής της Γενεύης” είναι το έκτο άτομο που θεραπεύεται οριστικά από τη νόσο

Ένας 50χρονος Ελβετός είναι ο «ο ασθενής της Γενεύης», δηλαδή το έκτο άτομο που κηρύχθηκε «αποτελεσματικά θεραπευμένο» από τον ιό HIV, καθώς δεν υπάρχει ίχνος του ιού στον οργανισμό του, 20 μήνες αφότου ο άνδρας σταμάτησε να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία, για την αντιμετώπιση του HIV.

Στο παρελθόν άλλοι πέντε άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν θεραπευτεί από τον HIV: στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Ντίσελντορφ, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Όλοι τους είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, λαμβάνοντας βλαστοκύτταρα από δότη με μια μετάλλαξη του γονιδίου CCR5, που είναι γνωστό ότι εμποδίζει τον HIV να μπει στα κύτταρα του οργανισμού.

Ο «ασθενής της Γενεύης» επίσης υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, το 2018, στο πλαίσιο θεραπείας για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα επιθετικής μορφής λευχαιμίας. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεταμόσχευση ήταν από δότη που δεν είχε τη μετάλλαξη CCR5, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν Ελβετοί και Γάλλοι ερευνητές, στο πλαίσιο συνεδρίου για το AIDS στο Μπρίσμπεϊν. Αυτό σημαίνει ότι ο HIV μπορεί ακόμη να εισέλθει στα κύτταρα του ασθενούς.

Παρόλα αυτά, έπειτα από επανειλημμένες εξετάσεις μετά τη θεραπεία δεν ανιχνεύτηκε ο ιός HIV στην κυκλοφορία του αίματος του ασθενή, κάτι που οδήγησε στη διακοπή της φαρμακευτική αγωγή του ασθενή τον Νοέμβριο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει ότι βιώνει μακροχρόνια ύφεση. Οι 20 μήνες που ο άνδρας δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία -για την αντιμετώπιση του HIV- και ο ιός εξακολουθεί να μην ανιχνεύεται στον οργανισμό του κάνει τους γιατρούς να θεωρούν ότι βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση, αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί ο ΗΙV στον οργανισμό του ασθενή.

Όταν δεν είναι ανιχνεύσιμος ο ιός έπειτα από 12 μήνες που σταματά ο ασθενής τη θεραπεία του, «η πιθανότητα ότι θα είναι μη ανιχνεύσιμος στο μέλλον αυξάνεται σημαντικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Asier Saez-Cirion του Ινστιτούτου Παστέρ, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία για τον «ασθενή της Γενεύης» στο συνέδριο για το AIDS Μπρίσμπεϊν.

Οι περιπτώσεις της μακροχρόνιας ύφεσης δημιουργούν ελπίδες ότι μια ημέρα ο ΗΙV θα θεραπεύεται πραγματικά. Η δύσκολη και επικίνδυνη διαδικασία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών δεν είναι επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τον ιό. Όμως, υπάρχουν ελπίδες ότι οι περιπτώσεις ύφεσης μπορεί να ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα, όπως τον πιθανό ρόλο που παίζουν οι ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα