“Πού πήγαν τα λεφτά για τις φωτιές;” – Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Δήμων για την πυροπροστασία
Με αφορμή τις τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών που παραμένουν σε όλη την χώρα, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με νόημα πως “όσοι ασκούν Δημόσια Διοίκηση, είτε σε επίπεδο πρώτου ή σε επίπεδο δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να λογοδοτούν” και προσθέτουν πως υπάρχουν δήμοι που έχουν ανταποκριθεί, υπάρχουν και δήμοι όπου ήταν κατώτεροι των περιστάσεων.
Φωτιά στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης βάζει η αντιπυρική περίοδος με το φλέγον ερώτημα να είναι «που πήγαν τα λεφτά για την πυροστασία;».
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με νόημα πως οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πού πάνε τα λεφτά τους, είτε αυτά προέρχονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, είτε από κονδύλια της Ε.Ε.
Απο την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως ήδη απο τον περασμένο Μάιο έχουν δοθεί στους Δήμους 25 εκατομμύρια ευρώ, βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία κλπ για τον καθαρισμό των εκτάσεων. Επιπλέον με νομοθετική παρέμβαση από το 2022 η οποία επικαιροποιήθηκε και φέτος την άνοιξη, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμό κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου δε μεριμνήσουν γι’ αυτόν, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορούν την χρηματοδότηση του για την αντιπυρική προστασία το 2023, δόθηκαν 3,19 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 5,99 εκατ. ευρώ από πιστώσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, 1,72 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο προς τις Δασικές Υπηρεσίες και 930.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τη δασοπροστασία του Αγίου Όρους.
Επίσης, δόθηκαν 23,14 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους και 86,8 εκατ. ευρώ για το νέο προληπτικό Πρόγραμμα Προστασίας Δασών Antinero για καθαρισμούς δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Στο σύνολο η φετινή χρηματοδότηση αντιπυρικής προστασίας έσπασε ρεκόρ όλων των εποχών φτά- νοντας τα 130.134.147 ευρώ.
Το 2018, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περι- βάλλοντος του ΥΠΕΝ, εγκρίθηκαν μόλις 1.635.500 ευρώ για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας. Μάλιστα, για τις πέντε αντιπυρικές περιόδους από το 2015 έως το 2019 είχαν δοθεί συνολικά 39,46 εκατ. ευρώ, ενώ την τετραετία 2020-2023 δόθηκαν 300 εκατ. ευρώ.