Πυρκαγιά στη Ρόδο: Οι πέντε λόγοι που οδήγησαν σε μια μεγάλη, ανεξέλεγκτη φωτιά – Η εξήγηση του Ευθύμιου Λέκκα
«Η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αφανίζει τον κεντρικό δασικό πυρήνα της νήσου αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς τις τελευταίες μέρες και ώρες, λόγω των υφιστάμενων 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευθύμιος Λέκκας.
Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες και πολίτες να χρειαστεί να εκκενώσουν τη νότια πλευρά του νησιού. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π., αναφέρθηκε στους λόγους που επεκτάθηκε η πυρκαγιά.
📌Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές 🔥🔥από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος: https://t.co/6frX7inDx7 pic.twitter.com/PR1bpw79VN
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 22, 2023
«Η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αφανίζει τον κεντρικό δασικό πυρήνα της νήσου αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς τις τελευταίες μέρες και ώρες, λόγω των υφιστάμενων 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας.
Οι πέντε παράγοντες που έκαναν τη φωτιά να καίει ιλιγγιωδώς
- Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
- Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου
⚠ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για 23/7:
🔴 Ακραίος Κίνδυνος 5️⃣ σε: #Αττική #Εύβοια #Βοιωτία #Φωκίδα #Φθιώτιδα #Μαγνησία #Λάρισα #Αργολίδα #Κορινθία #Μεσσηνία, σε περιοχές #Αχαΐας & #Ηλείας και στα νησιά Π.Ε. #Ρόδου
🟠🟡 Πολύ υψηλός 4️⃣ & υψηλός κίνδυνος 3️⃣ στο σύνολο σχεδόν… pic.twitter.com/k6tl7uvlbZ
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 22, 2023
- Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες.
- Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.
- Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.
«Εν κατακλείδι επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά η τεράστια ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο και η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού ιδιαίτερα σε περιοχές κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», καταλήγει ο κ. Λέκκας.