Κρας τεστ για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος των αποδήμων – Το debate των 4 

 Κρας τεστ για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος των αποδήμων – Το debate των 4 

Η πρώτη μάχη με τη κυβέρνηση χωρίς εκλεγμένη ηγεσία στο κόμμα. Παρών απο τη ΕΡΤ για debate των υποψηφίων.Την ατραπό της συνεννόησης και της συλλογικής απόφασης περνά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΟ για την ψήφο των αποδήμων. Η δύσκολη εξίσωση της σκληρής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση και οι φωνές για επι της αρχής ψήφιση του νόμου Βορίδη.

Δυο δύσκολες συνεδριάσεις έχει μπροστά του ο πρέοδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Μια με το προεδρείο της ΚΟ και μια στην Πολιτική Γραμματεία.

Η ψήφος των αποδήμων ή των ομογενών έχει μετατραπεί και πάλι σε εργαλείο από την κυβέρνηση επιλέγοντας από την αρχή κιόλας της θητείας της να αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται ακόμη σε φάση μετάβασης μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας.

Τα περισσότερα στελέχη απορρίπτουν το νόμο που επανακαταθέτει η νέα Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ωστόσο υπάρχουν και στελέχη που εστιάζουν στην ανάγκη να μην περάσει στους Έλληνες του εξωτερικού και την ομογένεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Κάποιοι αναμένεται να προτείνουν σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει ναι επι της αρχής του νομοσχεδίου σε πρώτο χρόνο προτείνοντας να κατατεθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευση η ρύθμιση που είχε προτείνει και το 2019 απέναντι στο νόμο Βορίδη.

Άλλοι πάλι προτείνουν σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πιο επιθετική στάση προτάσσοντας την ανάγκη να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ψήφου των πολιτών που «χάνουν» το δικαίωμα της ψήφου εξαιτίας της μετακίνησής του για λόγους εποχικής εργασίας, όπως συνέβη και στις περασμένες εκλογές.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η ΚΟ θα πρέπει να επιδείξει σοβαρά αντανακλαστικά στην ολομέλεια καθώς θεωρείται από πολλούς το πρώτο κρας τέστ του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή.

Γιατί το στοίχημα της συγκρότησης οργάνων μπορεί να επιτεύχθηκε σε πρώτη φάση μετά την παραίτηση Τσίπρα και τα στελέχη να επέδειξαν την απαιτούμενη σοβαρότητα για να προχωρήσει το κόμμα στη επόμενη ημέρα, ωστόσο τώρα αρχίζουν και τα δύσκολα για τη συνοχή της ΚΟ.

Το debate των 4 

Την ίδια στιγμή οι τέσσερεις υποψήφιοι για τη διαδοχή έχουν μπει για τα καλά στη μάχη. η πρόταση του Νίκου Παππά για debate βρήκε σύμφωνους τους άλλους τρεις συνυποψηφίους του.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται πιο επιθετικός μιλώντας για τηλεμαχία δυο γύρων. Πιέζει για τη διεξαγωγή δύο αναμετρήσεων, μια τώρα πριν φύγει ο Ιούλιος και αρχίσουν τα μπάνια του λαού και μια ακόμη μετά το διαρκές συνέδριο το Σεπτέμβριο. 

Η ΕΡΤ πάντως σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη στείλει επιστολή στην Κουμουνδούρου δηλώνοντας πρόθυμη να φιλοξενήσει το debate των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε κάθε περίπτωση απο τη στάση και της ΄΅Εφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου οι σκέψεις κατατείνουν στο να γίνει μια επι της ουσίας συζήτηση για το ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και χωρίς όμως το άγχο των ρολογιών. 

Δεν θα μπορούσε εξάλλου να γίνει και διαφορετικά παρατηρούσε συνεργάτης ενός εκτος υποψηφίων απο τη στιγμή που το κόμμα ζητούσε πιο χαλαρούς όρους και στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στις εθνικές εκλογές.   

Σχετικά Άρθρα