ΣΥΡΙΖΑ: Ανατροπή συσχετισμών και νέα πλειοψηφία για την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου – Στα σκαριά και νέα τάση- Πώς “έσπασαν” οι “προεδρικοί”
Σήμα ενότητας εκπέμπει το πλειοψηφικό ρεύμα της ΚΕ που δημιούργησε η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, σε τρια κομμάτια έσπασαν οι προεδρικοί. Πρωτοβουλία για δημιουργία νέας τάσης παίρνει το επόμενο διάστημα στέλεχος πρώτης γραμμής για βρουν έκφραση τα αποστασιοποιημένα μέλη του κόμματος.Στην ψηφοφορία της ΚΕ για την ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου αποτυπώθηκε ο νέος χάρτης στο εσωκομματικό πεδίο μετά την αποχώρηση Τσίπρα.
Η επεισοδιακή ψηφοφορία την οποία επέβαλαν στελέχη από την ομάδα των σκληρών υποστηρικτών της εκλογής προέδρου το Νοέμβριο μετά από δυο προσπάθειες δια ανάτασης των χρειών και μια ονομαστική από τον κατάλογο των μελών ανέδειξε ένα νέο συσχετισμό.
Μια νέα πλειοψηφία του 63% τάχθηκε υπερ της συμβιβαστικής πρότασης για εκλογή στα μέσα Σεπτεμβρίου και μια επίσης νέα μειοψηφία του 35% στην ΚΕ που τάχθηκε με την πρόταση των Πολάκη, Σπίρτζη και Τεμπονέρα για να προηγηθεί οργανωμένος και εξαντλητικός διάλογος για τα αίτια της ήττας και κυρίως για του που πρέπει να πάει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ.
Στην νέα πλειοψηφία αριθμητικά η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου κατάφερε ουσιαστικά να αναδειχτεί πρώτη με 120 μέλη της ΚΕ συσπειρώνοντας την ομάδα των 6+6, πρώην προεδρικούς και στελέχη της Ομπρέλας.
Απέναντι βρέθηκαν και 90 μέλη της ΚΕ που συντάχθηκαν με την πρόταση για εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές χωρίς αυτό να σημαίνει απαοραίτητα ότι όλοι βρίσκονται στο πλευρό του Νίκου Παππά.
Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των υποψηφιοτήτων Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου καθώς τα μέλη απάντησαν ταυτόχρονα και στο δίλημμα που εμπεριείχε η ψηφοφορία ανάλογα με το πως αντιλήφθηκαν την ανάγκη επιβίωσης του κόμματος μετά το διπλό σοκ της ήττας και της αποχώρησης Τσίπρα.
Το σίγουρο είναι ότι η άλλοτε παντοδύναμη τάση της Κίνησης Μελών έσπασε σε τρια κομμάτια με ένα κομμάτι της να κατευθύνεται προς την Έφη Αχτσιόγλου, ένα δεύτερο κομμάτι της να παραμένει με την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά και ένα τρίτο μικρότερο τμήμα της να παραμένει χωρίς εκπροσώπηση για την ώρα από τη στιγμή που ούτε ο Παύλος Πολάκης ούτε και ο Διονύσης Τεμπονέρας κατέθεσαν υποψηφιότητα.
Το προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής αναμφισβήτητα το έχει η Έφη Αχτσιόγλου καθώς και η παλιά φρουρά του κόμματος έδειξε προς την κα. Αχτσιόγλου με τον Νίκο Βούτση να κάνει την έκπληξη και τάσσεται στο πλευρό της, όπως και ο Νίκος Μπίστης ή η Θεανώ Φωτίου επίσης από την ομάδα της Ομπρέλας. Στην ίδια κατεύθυνση φέρεται να έδειξε και ο Γιάννης Δραγασάκης προσδίδοντας και το απαραίτητο κύρος στην υποψηφιότητα της πρώην υπουργού.
Νέα τάση
Σε αυτό κλίμα έμπειρο στέλεχος πρώτης γραμμής βλέποντας μια σημαντική μερίδα των μελών της ΚΕ αλλά και κυρίως λαμβάνοντας μηνύματα από την οργανωμένη βάση που αντιτίθενται στις διαδικασίες και τις διεργασίες που συντελούνται χωρίς τη δική τους συμβολή στις εξελίξεις, λαμβάνει πρωτοβουλία σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία μιας νέας τάσης.
Μη έχοντας εκπροσώπηση σε επίπεδο προσώπου για την ηγεσία του κόμματος η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να συγκρατήσει ένα κύμα φυγής από την οργανωμένη και ενεργό δράση απογοητευμένων μελών.
Η τάση κρίνεται ζωτικής σημασίας από το πρόσωπο που θα αναλάβει να τη συγκροτήσει με στόχο να υπάρξει ένα πόλος στη μετά Τσίπρα εποχή και του κενού εξουσίας και ταυτόχρονα εγγυητικό της ενότητας για της ανάσχεσης της αιμορραγίας μελών στα νέα δεδομένα.
Στο βάθος συνέδριο
Ταυτόχρον στελέχη που διαφώνησαν εξ αρχής με το χρονοδιάγραμμα και με γνώση των διαθέσεων μεγάλης μερίδας τη βάσης μεταφέρουν στους συνομιλητές τους και στα όργανα τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας και της χαμηλής προσδοκίας που υπάρχει για τις εξελίξεις να οδηγηθεί σε ένα συνέδριο χαμηλής συμμετοχής.
Πρακτικά επισημαίνουν τον κίνδυνο στις αρχές Σεπτεμβρίου το διαρκες συνέδριο να έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση να δώσει την εντολή για εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου αν δεν παρουσιαστεί το 50 +1 των 5.300 συνέδρων από όλη την Ελλάδα.