Μητσοτάκης – Ερντογάν: Πώς προσέρχεται η Αθήνα στην κρίσιμη συνάντηση – Ανοιχτοί δίαυλοι, καμία υποχώρηση, ξεκάθαρες θέσεις

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Πώς προσέρχεται η Αθήνα στην κρίσιμη συνάντηση – Ανοιχτοί δίαυλοι, καμία υποχώρηση, ξεκάθαρες θέσεις

Η εξωτερική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος τις τελευταίες ώρες. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο. Η πρώτη, μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες.

Η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

  • Δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με τη γειτονική χώρα και με αυτή τη λογική προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, άλλωστε, υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.

  • Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η μείωση της έντασης μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και μετά το ραντεβού των δύο ηγετών. Επισημαίνουν ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη «προφανώς και υπάρχουν διαφωνίες με την Τουρκία όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε». Τονίζουν μάλιστα πως η Ελλάδα έχει ξεκάθαρες θέσεις από τις οποίες δεν υπάρχει καμία πιθανότητα υποχώρησης.

Όσον αφορά την προσπάθεια του Ερντογάν να συνδέσει την προμήθεια των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως έξι Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους προς τον  υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ζητούν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

  • Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των – πολύ πιο εξελιγμένων – μαχητικών F-35 όταν προμηθεύτηκε τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Επίσης, σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, και η αγορά των F-35 έχει εγκριθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο. 

Απο την κυβέρνηση κάνουν λόγο για παλινδρομήσεις της Τουρκίας σχετικά με τον γεωπολιτικό της προσανατολισμό την ίδια στιγμή, που η ελληνική πλευρά αξιοποίησε πλήρως την πρώτη της θητεία από το 2019 ώστε να συνάψει την ιστορική αμυντική συμφωνία τον Μάιο του 2022, η οποία οδήγησε – μεταξύ άλλων – στην ραγδαία αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, και την ανάδειξη του ως κρίσιμο κόμβο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ

Σχετικά Άρθρα