Η επιστροφή του ασώτου στην Δύση;- Τι κερδίζει ο Ερντογάν από την στροφή του για την Σουηδία- Η τελωνειακή σχέση με ΕΕ και τα F16- Η επίδραση στα ελληνοτουρκικά

Η επιστροφή του ασώτου στην Δύση;- Τι κερδίζει ο Ερντογάν από την στροφή του για την Σουηδία- Η τελωνειακή σχέση με ΕΕ και τα F16- Η επίδραση στα ελληνοτουρκικά

Ο λευκός καπνός βγήκε από τις καμινάδες πριν καν συνεδριάσουν οι επίσκοποι! Η Τουρκία έδωσε πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από μια πολύωρη, σε δύο δόσεις, τριμερή διαπραγμάτευση Στόλτενμπεργκ, Κρίστενσεν, Ερντογάν, λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το KREPORT, η τελευταία πράξη του πολύμηνου δράματος ουσιαστικά γράφτηκε στην προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν. Απέμεναν κάποιες ουσιαστικές και συμβολικές λεπτομέρειες του ντιλ, εκκρεμότητες που έκλεισαν χθες βράδυ.
Ο Ερντογάν έφερε στο τραπέζι ως όρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την αναβίωση των (νεκρών εδώ και 15 χρόνια) ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όρος που για πρώτη φορά είχε τεθεί στην προχτεσινή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας) και ο Σαρλ Μισέλ υποσχέθηκε την επανενεργοποίηση της διαδικασίας, αφού προηγουμένως η Τουρκία συγκατατεθεί στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εδώ. Έτσι, δύο ασύμπτωτες διαδικασίες, τελικά συνέπεσαν…

Τι φαίνεται να κερδίζει ο Ερντογάν

Η επιστροφή του ασώτου: Η θεαματική έκβαση της διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως επιστροφή του ασώτου στην αγκαλιά της δυτικής οικογένειας – μετά από επτά τουλάχιστον δύσκολα χρόνια έντασης και χωρίς να σφαγεί ο σιτευτός μόσχος. Ο Ερντογάν στέλνει ένα σήμα επιστροφής στη Δύση, καθώς μόνη αυτή μπορεί να ξεκλειδώσει τις διεθνείς αγορές και να βοηθήσει την Τουρκία στις σημερινές μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, ο Ερντογάν μπορεί να ισχυριστεί ότι ικανοποιήθηκαν οι όροι που είχε θέσει:

Η Σουηδία: Ο πρώτος, η αλλαγή στάσης της Σουηδίας απέναντι στο ΡΚΚ είχε ικανοποιηθεί συμβολικά με μια δικαστική απόφαση σουηδικού δικαστηρίου που καταδίκαζε τουρκικής καταγωγής πολίτη για συνεργασία με τρομοκράτες επειδή συγκέντρωνε πόρους για κουρδική οργάνωση και ενισχύθηκε με την ανακοίνωση ότι θα οριστεί ειδικός συντονιστής στο ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Ευρώπη: Ο δεύτερος, που την τελευταία στιγμή εφευρέθηκε, (η αναβίωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων) ικανοποιήθηκε εξ ίσου συμβολικά με την δήλωση Μισέλ, που από τουρκικής πλευράς ερμηνεύεται ως πράσινο φως για επικαιροποίηση τελωνειακής ένωσης, άρση κυρώσεων και απελευθέρωση βίζας.

Τα F-16: Μένει ο τρίτος, άτυπος όρος που είχε θέσει στο μεγάλο του παζάρι ο Ερντογάν: Η πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Πληροφορίες θέλουν και αυτόν τον όρο να έχει μερικώς ικανοποιηθεί -περισσότερα θα γίνουν γνωστά το απόγευμα, μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Ο έγκυρος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν εκτιμά πως η αμερικανική πρόταση θα αφορά τα κιτ εκσυγχρονισμού 80-F-16, αλλά όχι των 80 F-16 Viper .

Μένει να φανεί, πρώτον, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις και, δεύτερον, κατά πόσον αυτό μεγιστοποιεί τις πιθανότητες το ελληνοτουρκικό μορατόριουμ των τελευταίων πέντε μηνών να αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά και να οδηγήσει σε κάποιας μορφής εμπλοκή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Θα το ξέρουμε αύριο το απόγευμα, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

“Στροφή” Μενέντεζ;

Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά στη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Έκανε τη δήλωση αυτή την ημέρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη εξέλιξη, που η Ουάσιγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».

Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».

ΗΠΑ και Βερολίνο χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε «έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Από το Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν δέχτηκε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο και να συνεργαστεί μαζί του για την επικύρωσή του, κάνοντας λόγο για «ιστορικό βήμα». «Η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό βήμα που ωφελεί την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Μας καθιστά όλους περισσότερο ισχυρούς και πιο ασφαλείς», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Σουηδία δέχτηκε «ως μέλος της ΕΕ να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και να συμβάλει για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, KREPORT

Σχετικά Άρθρα