Παρασκήνιο: Πώς αποσοβήθηκε η πρώτη παρολίγον κρίση με τη διατύπωση Φλωρίδη – Ερωτήματα για τον υπουργό
Η παρέμβαση του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή προκάλεσε αναστάτωση στο γαλάζιο στρατόπεδο την ώρα που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις κατά τη συζήτηση των προγραμματικών με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το μεγάλο πακέτο μέτρων και παροχών. Και τούτο διότι ουδείς μπορούσε να προβέψει ότι ένας υπουργός θα κάνει τέτοια αστοχία σε συζήτηση προγραμματικών δηλώσεων.
Ο Φλωρίδης προανήγγειλε αλλαγή της ρύθμισης που προβλέπει, ουσιαστικά το ακαταδίωκτο σύμφωνα με την αντιπολίτευση των τραπεζικών στελεχών. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι νομοθέτησε κάτι τέτοιο, που καταφανώς δεν βοηθά στην ισονομία των πολιτών.
Μόνο που αυτή τη ρύθμιση την έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ με εισηγητή τότε τον Θάνο Πλεύρη! Με το που είπε αυτά ο Φλωρίδης επικράτησε αναστάτωση στα κυβερνητικά έδρανα – κι ακόμα περισσότερο στο Μαξίμου.
- Επί 40’ οι κυβερνητικοί επιτελείς προσπαθούσαν να τον πείσουν να μπει στην αίθουσα και να ανασκευάσει (μιλούσε μαζί τους περπατώντας στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, μετά την ομιλία του), καθώς επρόκειτο για εκκωφαντικό λάθος, που έφερνε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ.
Ο κ. Φλωρίδης αρνήθηκε, να ανασκευάσει, μπήκε στην αίθουσα μάζεψε τους φακέλους του και αποχώρησε. Κάποιοι έμπειροι αναλυτές υποστηρίζουν πώς αν παραδεχόταν ότι έκανε λάθος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα έπρεπε μάλλον και να παραιτηθεί.
Συναγερμός στο Μαξίμου
Στο Μαξίμου όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός μετά τη στάση Φλωρίδη για το πώς θα καλυφθεί η αστοχία. Τελικά αυτό που επικράτησε ως θέση είναι ότι πρόκειται για μία διαχρονική άποψη του κ. Φλωρίδη, για την οποία δεν έχει γίνει συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο – και άρα, εννοείται ότι δεν εκφράζει την κυβέρνηση.
Έτσι κατά τις πληροφορίες, όσα στελέχη αναγκαστούν να απαντήσουν σε σχετική ερώτηση στα μίντια, θα μιλήσουν για προσωπική και διαχρονική άποψη του κ. Φλωρίδη, η οποία δεν έχει συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο.
Τι ισχύει πραγματικά θα το δείξει το μέλλον. Δηλαδή ο κ. Φλωρίδης διατύπωσε κάτι που πιστεύει ακράδαντα και θέλει όντως να αλλάξει τον σχετικό νόμο, τώρα που θα βάλει μπρος την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ή απλώς του ξέφυγε πάνω στο αντισυριζαϊκό μένος του;