ΣΦΕΕ: Ο έλεγχος στην αλυσίδα διανομής είναι η λύση για τις ελλείψεις φαρμάκων
Μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ (την Τετάρτη 5/7), για το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, και των μέτρων που πρότεινε ο Οργανισμός, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εστιάζει στις συνθήκες που ισχύουν στη χώρα μας και κάνουν το παγκόσμιο πρόβλημα των ελλείψεων ακόμα πιο περίπλοκο.
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην πρακτική ενημέρωσης του ΕΟΦ που εφαρμόζει και επισημαίνει ότι η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων των φαρμάκων, εάν δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια και έλεγχος στην αλυσίδα διανομής, δε θα μειώσει τις ελλείψεις στη χώρα μας και θα επιφέρει δραματική αύξηση του κόστους στη βιομηχανία.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ:
«Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΕΟΦ για το θέμα των ελλείψεων, θα θέλαμε να τονίσουμε τα παρακάτω σημεία:
Tο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πολλές διαστάσεις. Η ευρωπαϊκή στρατηγική του φαρμάκου, που συζητείται εδώ και 2-3 χρόνια στις Βρυξέλλες, έχει θέσει το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της χωρίς όμως να προτείνει βιώσιμες και ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην Ελλάδα, το θέμα είναι ακόμα πιο πολύπλοκο, διότι, εκτός από την έλλειψη πρώτων υλών και δραστικών ουσιών που επηρεάζουν τα εργοστάσια, υπάρχει και το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών πρωτότυπων κυρίως φαρμάκων, το οποίο οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, οι τιμές αυτές στην τοπική μας αγορά κυμαίνονται στο 1/4 ή το 1/5 της τιμής των ιδίων σκευασμάτων στη Γερμανία και αυτό το τεράστιο περιθώριο κέρδους ωθεί κάποιους Έλληνες χονδρέμπορους να προτιμούν τις εξαγωγές.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες που έχουν επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών κατά καιρούς. Σαν ΣΦΕΕ, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, με κυρίαρχη την περισσότερη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας και κυρίως στους χονδρεμπόρους. Από το 2016, η φαρμακοβιομηχανία καταθέτει στον ΕΟΦ καθημερινά τις πωλήσεις φαρμάκων ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ παραλήπτη.
Η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων των φαρμάκων, εάν δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια και έλεγχος στην αλυσίδα διανομής, δε θα μειώσει τις ελλείψεις στη χώρα μας και θα επιφέρει δραματική αύξηση του κόστους στη βιομηχανία.
Για αυτό το θέμα, μαζί με άλλα, έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας».