Ενίσχυση ΕΚΑΒ: Στο μικροσκόπιο οι ανακοινώσεις – Για “συνταγή” από το 2016 μιλούν οι νοσοκομειακοί
Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, συζητήθηκαν οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την επαναθεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την όλη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ως «πολύ παραγωγική», αναφερόμενος σε κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν, χωρίς όμως πολλές αποκαλύψεις και λεπτομέρειες.
Η μόνη απόφαση που ανακοινώθηκε ήταν η στελέχωση του ΕΚΑΒ (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) με δυναμικό της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων για να έρθει άμεσα η αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ, που χαρακτήρισε «άστοχη και κυρίως ανεπαρκή» την ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τους πολίτες.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός:
- «Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή προγραμματισμό για τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας».
Σύντομα ολοκληρώνονται δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται, ήδη, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) -και τα νέα Κέντρα Υγείας– τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους.
Η «ενδυνάμωση» του ΕΚΑΒ και οι αντιδράσεις της ΠΟΕΔΗΝ
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι συζητήθηκε η αντιμετώπιση κατεπειγόντων θεμάτων, αναφερόμενος μόνο στο ζήτημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, όπου λήφθηκε απόφαση από κοινού (διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος αποδέχτηκε την εισήγηση του υπουργείου Υγείας) «να προχωρήσουμε άμεσα -και σήμερα (χτες) κατά πάσα πιθανότητα- στην έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως είχαμε δεσμευτεί, η οποία θέτει στη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες».
Έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια».
Η ένσταση της ΠΟΕΔΗΝ για το ΕΚΑΒ
«Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε σε άμεση ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
«Η ίδια πρόχειρη ‘συνταγή’ κάλυψης των αναγκών κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές επιχειρήθηκε και το 2016 με Πυροσβεστική και οδηγούς ΟΤΑ χωρίς φυσικά να υπάρχει αποτέλεσμα.
Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς.
Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό.
Μόνο με μόνιμες προσλήψεις από τη δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και τη μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.
Στα νησιά μας, οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Πρόληψη – ΠΦΥ και Ψυχική Υγεία
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Υγεία, την πρόληψη, την Ψυχική Υγεία, «η οποία για εμάς αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Υγείας», όπως είπε.
Περιορίστηκε να προσθέσει, καταλήγοντας: «Θα έχουμε την ευκαιρία, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός και η ηγεσία του υπουργείου να τοποθετηθούν πολύ πιο αναλυτικά», ενώ δεσμεύτηκε να παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο η οποία θα επιτυγχάνεται.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο μπλε φάκελος
Και από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέφυγε να αναφερθεί εκτενέστερα στο περιεχόμενο της ατζέντας που συζητήθηκε, δηλώνοντας τα εξής: «Έχουμε στα χέρια μας τον μπλε φάκελο που περιγράφει τις δεσμεύσεις και τις δράσεις, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε το βαθμό πρόσβασης, εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των Ελλήνων πολιτών από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη έδωσε σαφείς οδηγίες για τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις. Η δική μας δέσμευση, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, την ευθύνη της οποίας αναλάβαμε με μεγάλη τιμή, αλλά και με μεγάλη αποφασιστικότητα, είναι να αφοσιωθούμε και να εργαστούμε σκληρά για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων. Σας ευχαριστώ»
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.