“Γουρούνες”: Ένα όχι και τόσο αθώο μέσο μεταφοράς – Καθημερινό αγκάθι τα ατυχήματα στα νησιά – Τι πρέπει να προσέχουμε
Αγιάτρευτη πληγή εξακολουθούν να είναι τα ατυχήματα με ”γουρούνες”, κυρίως στη νησιωτική χώρα με αποτέλεσμα να είναι ο κύριος όγκος περιστατικών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού, παρόλα αυτά δεν είναι λίγα τα ατυχήματα με τετράτροχα οχήματα.
Του Νίκου Νανούρη
Στα μέσα Μαΐου στη Ρόδο ένας Βέλγος τουρίστας συγκρούστηκε με ένα φορτηγό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και η συνεπιβάτης του να νοσηλεύεται για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο, βαριά τραυματισμένη και σε κρίσιμη κατάσταση.
- Αρκετά ατυχήματα με γουρούνες διαπιστώθηκαν και στο νησί της Ζακύνθου ενώ και η περσινή χρονιά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, με πολλά ατυχήματα κάποια εξ αυτών και θανατηφόρα να συμβαίνουν σε δρόμους δημοφιλών νησιών, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κω.
Η μη εξειδίκευση του αναβάτη με το όχημα, η χαλαρή διάθεση, οι υψηλές ταχύτητες και πολλές φορές η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν σε αρκετά ατυχήματα στους δρόμους της νησιωτικής Ελλάδας που πολλές φορές αποβαίνουν μοιραία.
Ποταμίτης: “Μερικές δεκάδες τα ατυχήματα κάθε καλοκαίρι”
Ο τραυματιολόγος-ορθοπαιδικός, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του νοσοκομείου της Ζακύνθου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου Νίκος Ποταμίτης αναφέρει στην εφημερίδα Καθημερινή ότι «κάθε χρόνο έχουμε και θανατηφόρα ατυχήματα με “γουρούνες” που μπορεί να μετριούνται και στα δάχτυλα των δύο χεριών. Έχουμε και πολλά κατάγματα σπονδυλικής στήλης.
Σύμφωνα με τον κύριο Ποταμίτη τα περιστατικά με γουρούνα μερικές ημέρες είναι δεκάδες. ”Από γδαρσίματα πολύ μεγάλου βαθμού και εγκαύματα από τριβή στον δρόμο, έως κατάγματα κεντρικών μεγάλων οστών και σπονδυλικής στήλης. Δεν μοιάζει καθόλου ανάλογο το ποσοστό των ατυχημάτων με “γουρούνα” με τα ατυχήματα που συμβαίνουν με δίκυκλο. Είναι περισσότερα τα πρώτα». Επίσης αναφέρει στην Καθημερινή ότι ”ο συχνότερος από τους σοβαρούς τραυματισμούς λόγω τροχαίων με «γουρούνα» που βλέπουν στη Ζάκυνθο είναι κατάγματα σπονδυλικής στήλης, που κάποια θα
χρειαστούν πιθανότατα χειρουργείο”.
Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης, Νίκος Καλογιαννάκης στο libre: “Αρκετά ατυχήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι με γουρούνες”
”Τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετά ατυχήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι με γουρούνες” εξηγεί στο libre o πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης, Νίκος Καλογιαννάκης προσθέτοντας ότι ειδικά στη Χερσόνησο και τα Μάλια το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Επισημαίνει ότι, ”Η πλειοψηφία των ατυχημάτων προέρχονται από τουρίστες νεαρής ηλικίας. Η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι κύριες αιτίες των των ατυχημάτων σε συνδυασμό με τους ανώμαλους δρόμους και τον τρόπο χειρισμού της γουρούνας που ντελαπάρει πολύ εύκολα”.
Όλα είναι θέμα οδηγικής παιδείας και συμπεριφοράς σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαρκουίζο-Ιαβέρη, εκπαιδευτή οδικής συμπεριφοράς
Ο κύριος Ιαβέρης μιλώντας στο libre αναφέρει ότι ”τα σύγχρονα όχημα συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά. Το πρόβλημα που παρατηρείται όμως είναι ότι γενικότερα στα νησιά όλοι πάνε έχοντας το μυαλό τους αποκλειστικά τη διασκέδαση, χωρίς να δίνουν τη δέουσα σημασία και
προσοχή στο κομμάτι της μετακίνησης με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και να μην φορούν τον εξοπλισμό που επιβάλλεται.
Όπως επισημαίνει, ”Δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος, δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία σε κανένα νησί. Πολλά μηχανάκια παλαιότερης τεχνολογίας δεν έχουν περάσει ποτέ ΚΤΕΟ. Δεν υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για το αν ένα όχημα τηρεί όλες τις προδιαγραφές και κινείται με ασφάλεια.” Το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση σοβαρών τραυματισμών από ατυχήματα που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επιπολαιότητα που διακατέχει τους αναβάτες των οχημάτων.
Οι ξένοι τουρίστες είναι το μεγαλύτερο ποσοστών που τραυματίζονται, συνήθως δεν φορούν κράνος, πίνουν αλκοόλ και τρέχουνε με αποτέλεσμα να υπερεκτιμούν τις δυνατότητες προκαλώντας ατυχήματα.
- Δεν είναι το πρόβλημα όμως μόνο οι ”γουρούνες”, σύμφωνα με τον κ. Ιαβέρη καθώς αυτό γίνεται και με μηχανάκια και με αυτοκίνητα. Είναι επιτακτική ανάγκη πέρα από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν να εκσυγχρονιστούν όλες οι γουρούνες και οι μοτοσυκλέτες που ενοικιάζονται στα νησιά.
Ενώ είναι αναγκαίο να εφαρμόζεται ο νόμος όπως αλκοτέστ, έλεγχος της ταχύτητας και η τήρηση του σωστού εξοπλισμού. Στην γουρούνα είναι απαραίτητο εκτός από κράνος και τα μποτάκια, καταλήγει ο κύριος Ιαβέρης, επιμένοντας ότι η οδηγική παιδεία θα υπερκεράσει τα προβλήματα και τα ατυχήματα που βλέπουμε με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια και να μειωθεί ο φόρος αίματος στην άσφαλτο.