ΠΑΓΝΗ: Έκλεισε η Παιδοψυχιατρική Κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού

ΠΑΓΝΗ: Έκλεισε η Παιδοψυχιατρική Κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, την μόνη δημόσια δομή για νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα σε όλη την Κρήτη και τα νησιά το νοτίου Αιγαίου.

Η υπεράνθρωπη προσπάθεια των δύο γιατρών, που εδώ και ένα χρόνο είχαν αναλάβει το βάρος όλων των εφημεριών και ξεπερνούσαν καθημερινά τα όρια των αντοχών τους για να λειτουργεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική, δεν ήταν αρκετή για να την κρατήσει ανοικτή.

Άκαρπη η σύσκεψη

Η σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην 7η ΥΠΕ δεν έφερε αποτέλεσμα και έτσι η κλινική οδηγείται σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κλινική πλέον αναγκαστικά δεν θα λειτουργεί και στη θέση της θα υπάρχει καθημερινά ένα εξωτερικό ιατρείο – νοσοκομείο ημέρας, ενώ θα εξυπηρετούνται και τα επείγοντα περιστατικά τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου.

Αυτό σημαίνει πως αν παραστεί ανάγκη νοσηλείας για κάποιο παιδί, αυτό θα πρέπει να μετακινηθεί στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη της χώρας, όπου λειτουργούν παιδοψυχιατρικές κλινικές.

Δεν υπάρχει σύστημα μεταφοράς των ψυχιατρικών περιστατικών

Όπως αναφέρει, ωστόσο, μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής – ψυχίατρος της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και μέλος των Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών νομού Ηρακλείου και του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας, δεν υπάρχει σύστημα μεταφοράς ασθενών. “Φανταστείτε, λοιπόν, τους γονείς ενός αυτοκτονικού 16χρονου παιδιού, το οποίο οι γιατροί θα κρίνουν ότι πρέπει να νοσηλευθεί και άρα θα πρέπει να διακομισθεί με κάποιο τρόπο στην Αθήνα“, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τονίζει τέλος, ότι θα πρέπει να είναι καθολική η αντίδραση της κοινωνίας για την επαναλειτουργία της κλινικής.

Σημειώνεται πως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού παρέμενε η ανοικτή πληγή για την κλινική εδώ και χρόνια. Παρά τις όποιες προσπάθειες – με πιο πρόσφατη την προκήρυξη δύο θέσεων παιδοψυχιάτρων στο ΠΑΓΝΗ που όμως αποδείχθηκε άκαρπη – αυτή η πληγή δεν μπόρεσε να κλείσει. Ακόμη, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΥΠΕ για την ενίσχυση της κλινικής με παιδοψυχιάτρους από άλλες δημόσιες δομές, φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να μην αποδίδουν.

«Να λογοδοτήσουν άμεσα Υπουργείο, ΥΠΕ και διοίκηση ΠΑΓΝΗ», ζητά η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Με το κλείσιμο της κλινικής, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της «η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του σωματείου μας, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής που ένα χρόνο τώρα υπερβάλλουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν».

Αντιδρούν οι Σύλλογοι Γονέων

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών δήμου Ηρακλείου, που με ανακοίνωσή της εκφράζει την αγανάκτησή της για την αναστολή λειτουργίας μιας κλινικής θνησιγενούς, καθώς, όπως τονίζει,  «εγκαινιάστηκε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (!), χωρίς μόνιμο προσωπικό ενώ μέσα σε αυτά τα χρόνια η συρρίκνωση της ήταν σκόπιμη και διαρκής χωρίς το αναγκαίο προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες», αποδίδοντας ευθύνες τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στις διοικήσεις ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ.

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Δηλώνουμε σε όλους τους αρμόδιους: ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής!  και απαιτούμε μαζί με τους εργαζόμενους που ΜΟΝΟ με το φιλότιμο τους κρατούσαν ανοιχτή ως τώρα την κλινική με απλήρωτες εξοντωτικές εφημερίες:

•Να προκηρυχτούν ΑΜΕΣΑ το σύνολο των οργανικών θέσεων των γιατρών που παραμένουν κενές! Η Παιδοψυχιατρική να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

•Να αποζημιωθούν άμεσα οι χρωστούμενες εφημερίες των γιατρών της Παιδοψυχιατρικής.

•Να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής: Επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια!

•Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΚοιΚεΨΥΠΕ και ΚΕΔΑΣΥ. Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για εφήβους».

Σχετικά Άρθρα