Μεμονωμένο περιστατικό; Νέα βίντεο με τον “κολυμβητή” σερβιτόρο – “Πρέπει να προστατέψουμε τον κλάδο”
Νέα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον σερβιτόρο να μεταφέρει παραγγελίες μέσα στο νερό με αποτέλεσμα να προκαλούνται νέες αντιδράσεις, ενώ κατέθεσαν στον εισαγγελέα για το περιστατικό ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του εργατικού κέντρου του νησιού.
Μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εικόνα του έχει κάνει το γύρο του κόσμου και δεν είναι τιμή για κανέναν συνάδελφο αυτό το γεγονός. Του ζητήσαμε (του εισαγγελέα) στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να ζητήσει και αυτός από την πλευρά του να έρθει το αρμόδιο τμήμα της επιθεώρησης εργασίας που είναι τεχνικοί επιθεωρητές από τον Πειραιά γιατί δυστυχώς στην ναυαρχίδα του Τουρισμού δεν υπάρχει τεχνική επιθεώρηση».
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το επόμενο διάστημα ο εισαγγελέας θα λάβει καταθέσεις και από τους εμπλεκόμενους ενώ ήδη στη Ρόδο μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Πάντως, μερίδα εργαζόμενων του επίμαχου Beach Bar, σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως είναι «ευχαριστημένοι από τις συνθήκες εργασίας τους».
«Ο σερβιτόρος μπορεί να λέει ότι θέλει, έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει έχω υποχρέωση όμως να προστατεύσω έναν ολόκληρο κλάδο. Στους 350.000 εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό που δεν έχουμε σκοπό να τους μετατρέψουμε σε υποβρύχια», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Χοτζογλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό.
Ο ιδιοκτήτης του beach bar στη Ρόδο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστήριξε ότι ο σερβιτόρος πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρει την παραγγελία στις πλωτές ξαπλώστρες και μάλιστα τα έβαλε και με το ύψος του.
«Εμείς δεν βάλαμε με το ζόρι τον εργαζόμενο να πάει μέσα στη θάλασσα. Το νερό έφτασε στο στήθος του γιατί είναι κοντός. Πήγε από μόνος του για να πάρει τα τυχερά. Έχουμε ειδικές καρδιές που βάζουμε πάνω τα ποτά. Πήγε από άλλη πλευρά και όχι από εκεί που έπρεπε να πάει. Είναι στο μάτι του καθενός πώς βλέπει αυτό που κάνουμε εμείς, που βάζουμε τις ξαπλώστρες στη θάλασσα. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό, γιατί η παραλία δεν έχει κόσμο, μπας και έρθει κάποιος και κάτσει. Δεν είναι εμπορική παραλία εδώ», είπε, μιλώντας στον Alpha.
Νωρίτερα κατέθεσαν στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτη Εγγλέζου και ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θανάσης Σταμούλης, οι οποίοι στηλίτευσαν τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.
- Κατά την κατάθεση τους στον εισαγγελέα οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκαν και σε άλλο περιστατικό όπου ξυλοκοπήθηκε εργαζόμενος σε ταβέρνα του νησιού από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους άλλης επιχείρησης.
Δύο έλεγχοι του Λιμενικού στο beach bar στη Ρόδο, τσουχτερά πρόστιμα για τις παράνομες κατασκευές στο νερό, παρόλα αυτά οι πλωτές ξαπλώστρες παραμένουν. Η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες εργασίας.
«Όταν ο άλλος μπαίνει στο νερό και κάνει ό,τι του ζητά ο εργοδότης και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προδιαγραφές, κινδυνεύει η ζωή του. Η εικόνα η συγκεκριμένη, αύριο μεθαύριο θα κάνει έναν άλλο εργοδότη να σκεφτεί να βάλει τον εργαζόμενο να σερβίρει ανάποδα σε ένα σκοινί ή να τον έχει με μάσκα κάτω από τη θάλασσα και να σερβίρει», λέει ο Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.
- Οι ευθύνες φαίνεται πως έχουν γίνει μπαλάκι. Το Λιμενικό βεβαίωσε παραβάσεις για τις παράνομες κατασκευές στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, ωστόσο το αρμόδιο κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας δεν έχει κάνει την απαραίτητη αυτοψία προκειμένου αυτές να ξηλωθούν.
«Οι ξαπλώστρες δεν είναι σταθερές, είναι κινούμενες. Τις βάζουμε το πρωί και τις βγάζουμε το βράδυ. Κανένας επιχειρηματίας δεν είναι εκατό τοις εκατό νόμιμος. Άλλος βάζει περισσότερα τραπέζια, άλλος ανεβάζει τη μουσική. Εγώ βάζω ξαπλώστρες στη θάλασσα όταν μου το επιτρέπει ο καιρός», λέει ο ιδιοκτήτης του beach bar.