Αποκαλύψεις… με “ουρά” για το beach bar στη Ρόδο με τους σερβιτόρους κολυμβητές – Λειτουργεί παράνομα – Έχει διαταχθεί από το 2016 η σφράγισή του
Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει πώς το Santa Marina, το beach bar στη Ρόδο με τον σερβιτόρο-κολυμβητή παίρνει συνεχώς μια «περίεργη» ανάκληση της σφράγισής του και εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο. Τα έγγραφα που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλου αναφέρουν, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η επιχείρηση μίσθωσε το 2014 και το 2015 τμήμα του αιγιαλού με δικαίωμα να τοποθετηθεί τροχήλατη καντίνα.
Στη συνέχεια άρχισε να επεκτείνεται παράνομα με αυθαίρετες κατασκευές, το 2016 εκδόθηκε το πρώτο πρωτόκολλο κατεδάφισης. Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν αποφάσεις για οριστική διακοπή της λειτουργίας του, αλλά το beach bar συνέχιζε να λειτουργεί παράνομα χωρίς να έχει μισθωτήριο από το Δημόσιο και έχοντας διαπιστωμένα παράνομες κατασκευτές σε εκθέσεις από το 2018.
Σφραγίστηκε δύο φορές, το 2017 και το 2018, αλλά τον Οκτώβριο, μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν. Όσο για το 2023, διαπιστώθηκε ότι άρχισαν να πληθαίνουν οι θαλάσσιες κατασκευές. Στις 16 Μαΐου 2023 έκανε έλεγχο το Λιμενικό και κατέγραψε 9 θαλάσσια κρεβάτια. Σε νέο έλεγχο στις 7 Ιουνίου είχαν γίνει 27 συνολικά οι θαλάσσιες ξαπλώστρες, οι οποίες νοικιάζονται για 150 ευρώ. Επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα, ύψους 10.400 ευρώ και 5.400 ευρώ.
- Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν τον περασμένο Σαββατοκύριακο, οι εικόνες που αποτυπώνουν την εργασιακή πρακτική γνωστού beach bar στην Καλλιθέα, στην Ρόδο, όπου οι σερβιτόροι σχεδόν να κολυμπούν για να εξυπηρετούν τους πελάτες.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν σερβιτόρο να κρατά τον δίσκο με τα φαγητά, να μπαίνει στη θάλασσα, με το νερό να φτάνει μέχρι τους ώμους ώστε να παραδώσει την παραγγελία στους λουόμενους, οι οποίοι βρίσκονται πάνω σε ξύλινη πλατφόρμα.
Ο εισαγγελέας Ρόδου έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση, μετά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί αλλά και μετά από την επίσκεψη το πρωί της Δευτέρας (3/7), κλιμακίου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος και παράγγειλε τη περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
- Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου πρόκειται να λάβουν καταθέσεις αλλά και στοιχεία προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.
Οι ίδιοι πάντως οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο beach bar, με ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «δεν εργαζόμαστε με “συνθήκες μεσαίωνα”, όπως ειπώθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε “εκβιαζόμαστε” ούτε “εξαναγκαζόμαστε” να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας» και προσθέτουν:
- «Αντίθετα, το beach bar στο οποίο εργαζόμαστε στελεχώνεται από νέους ανθρώπους και οι περισσότεροι εργαζόμαστε ήδη πολλά χρόνια, έχουμε κέφι και διάθεση για δουλειά, μεταξύ μας επικρατεί φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας για κοινό όφελος, παίρνουμε πρωτοβουλίες και μοιραζόμαστε ιδέες τις οποίες όλοι μαζί πραγματοποιούμε».
Σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας, μιλώντας στο OPEN, είχε ισχυριστεί πως ήταν απόφαση του ίδιου του εργαζομένου να μπει στη θάλασσα και δεν του επιβλήθηκε τίποτα.
«Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει» είπε, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε: «Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια ποτέ δεν είχα καταγγελία. Όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου».