Μεντβέντεφ: “Η σύγκρουση με την Δύση θα είναι για δεκαετίες και ο πόλεμος με την Ουκρανία μόνιμος” – Νέες “πυρηνικές απειλές”
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, σε άρθρο του στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta, δήλωσε ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ήταν «πολύ χειρότερες» από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν ο κόσμος ήταν στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.
«Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι “αρκετά πιθανός”, αλλά είναι απίθανο να έχει νικητές», σχολίασε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει επανειλημμένα πει ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αυξάνει τις πιθανότητες μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Έκανε λόγο επίσης για έντονες διαφορές σχετικά με την Ουκρανία, την κατεύθυνση της ανθρωπότητας και τον τρόπο με τον οποίο δομείται η παγκόσμια τάξη.
«Ένα πράγμα που οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων δεν θέλουν να παραδεχτούν: μια τέτοια Αποκάλυψη δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και αρκετά πιθανή», έγραψε ο Μεντβέντεφ. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση θα διαρκέσει δεκαετίες και ότι η σύγκρουσή της με την Ουκρανία μπορεί να γίνει «μόνιμη».
Οι απόψεις του νυν αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν τα «ανώτερα κλιμάκια» του Κρεμλίνου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.
Δυτικοί αναλυτές αποδίδουν τις «πυρηνικές απειλές» του Μεντβέντεφ σε τακτικισμό που αποσκοπεί στο να «τρομάξει τη Δύση», ώστε να μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και αντ’ αυτού να στηριχθεί στο Κίεβο για να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
Η Ουκρανία λέει ότι δεν θα διαπραγματευτεί μέχρι να διώξει κάθε Ρώσο στρατιώτη από το έδαφός της, ενώ ο Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να δεσμεύεται να σταματήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Ο στόχος μας είναι απλός – να εξαλείψουμε την απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και θα το πετύχουμε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε.
Με δεδομένο τον κανόνα του ΝΑΤΟ να μην γίνονται δεκτές χώρες που εμπλέκονται σε εδαφικές συγκρούσεις, είπε ότι η σύγκρουση με την Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη», δεδομένου του υπαρξιακού της χαρακτήρα για τη Μόσχα.
Ο μόνος τρόπος για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ήταν η έναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων, είπε.
«Η αντιπαράθεση θα είναι πολύ μακρά και είναι πολύ αργά για να δαμάσουν τους ανυπότακτους (δηλαδή εμάς)», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Η αντιπαράθεση (σ.σ. Με τη Δύση) θα διαρκέσει για δεκαετίες», κατέληξε.