Φάμελλος στο libre: Οι ήττες δεν είναι μόνο θέμα προσώπων – Χρειαζόμαστε ποιοτικό άλμα στην πολιτική μας

Φάμελλος στο libre: Οι ήττες δεν είναι μόνο θέμα προσώπων – Χρειαζόμαστε ποιοτικό άλμα στην πολιτική μας

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την εκλογική ήττα από την πρώτη μέρα όμως, οι ήττες δεν είναι μόνο θέμα προσώπων αλλά δείχνουν έλλειμμα και στην πολιτική μας και στο κόμμα μας» τονίζει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στο libre.

Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική του και όχι μόνο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη και αποτυχία του πολιτικού συστήματος την συμμετοχή κομμάτων της ακροδεξιάς στην Βουλή.

Συνέντευξη

-Kύριε Φάμελλε, οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου προφανώς προκάλεσαν δυσάρεστα συναισθήματα στα στελέχη και όχι μόνο, του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ωστόσο και ο όμορος χώρος του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κερδίσει τα ποσοστά που πολλοί μπορεί να ανέμεναν. Μπορούν τα δύο κόμματα να συνεργαστούν και αν ναι, σε ποια βάση;

Το αποτέλεσμα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τα προοδευτικά κόμματα και γενικά για τις προοδευτικές και δημοκρατικές αξίες και ιδέες. Για αυτό και θεωρούμε αναντίστοιχους της πολιτικής κατάστασης τους μετεκλογικούς πανηγυρισμούς που εξυπηρετούσαν μόνο τον κο Μητσοτάκη και το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

  • Ο προοδευτικός κόσμος οφείλει να ανασυνταχθεί για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας, όχι μόνο για να ασκήσει αντιπολίτευση αλλά και για να συνθέσει την προοδευτική κυβερνητική διέξοδο. Με μία προοδευτική κοινωνική συμφωνία που θα γίνει πλειοψηφική και θα εμπνεύσει την κοινωνία. 

Παρότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνεργασίας με την απλή αναλογική, και επέλεξαν μόνο το κομματικό τους συμφέρον, η συνεργασία στον προοδευτικό χώρο παραμένει για εμάς προτεραιότητα. Ιδιαίτερα σήμερα που επωάζονται τόσοι κίνδυνοι, με τα κοινωνικά συμφέροντα να απειλούνται από τον κ. Μητσοτάκη και με συντηρητικές θέσεις και απόψεις να προσπαθούν να κυριαρχήσουν.

Η συνεργασία όμως πρέπει να αφορά την κοινωνία, να ξεκινά από αυτήν και να περιλαμβάνει και τα θέματα του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αξιών. Αν και μέχρι στιγμής οι κομματικές ηγεσίες δεν φάνηκαν επαρκείς, αυτά τα επίδικα δεν αφήνουν χώρο σε παραγοντισμούς, αυθεντίες και κομματικούς εγωισμούς που λειτουργούν τελικά εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας και προς όφελος συντηρητικών και αντιλαϊκών πολιτικών.

-Στα κόμματα εξουσίας μετά από μια ήττα οι πρόεδροι παραιτούνται αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Ο κ. Τσίπρας είχε διαδοχικές ήττες, με τις δύο τελευταίες να έχουν απομειώσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε τεράστιο βαθμό. Απλά να σημειώσω ότι τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει περίπου 2.250.000 ψήφους και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση περίπου 940.000 ψήφους. Εκτιμάτε ότι έκανε το σωστό ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας την παραίτησή του;

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια συγκλονιστική αλλά και κορυφαία πολιτική πράξη που αντιστοιχεί στο πολιτικό του μέγεθος. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την εκλογική ήττα από την πρώτη μέρα όμως, οι ήττες δεν είναι μόνο θέμα προσώπων αλλά δείχνουν έλλειμμα και στην πολιτική μας και στο κόμμα μας.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την Αριστερά και για την Ελλάδα που το είχαμε και το έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όσοι και όσες δουλέψαμε μαζί του, αλλά και όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την αποχώρησή του. Ο ίδιος όμως, όπως έχει κάνει πολλές φορές, προχωρά σε μία ακόμα πολιτική τομή και βάζει το συμφέρον της κοινωνίας και της Αριστεράς πάνω και από τον εαυτό του.

Χρειαζόμαστε ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική μας και στο κόμμα μας και μία νέα ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Σαφώς και δεν είναι θα εύκολο χωρίς τον Αλέξη, ο ίδιος όμως μάς ανοίγει ένα νέο αναγκαίο δρόμο και πιστεύω ότι θα είναι δίπλα μας.

-Ως υπουργός ασχοληθήκατε με θέματα περιβάλλοντος. Ωστόσο κατά την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ανέδειξε ούτε στο ελάχιστο την «πράσινη ατζέντα». Περιορίστηκε στο να περιγράψει την ανέχεια και την φτώχεια που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τι συνέβη τελικά;

Έχετε δίκιο. Παρότι η πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη και η σύνδεσή της με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αποτελούσε βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν πετύχαμε να το αναδείξουμε προεκλογικά. Αναδείχθηκαν βέβαια, σε μικρότερο βαθμό κάποια κρίσιμα θέματα της ενεργειακής μετάβασης.

Χάσαμε έτσι ένα ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Τα θέματα του κλίματος και του περιβάλλοντος χαρακτήρισαν την αναπτυξιακή στρατηγική που είχε δομήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από το 2019, ως αντιπολίτευση, είχαμε πετύχει μία ικανοποιητική δημόσια παρουσία για τα θέματα κλίματος και περιβάλλοντος. Γενικότερα βέβαια ο προεκλογικός διάλογος δεν περιέλαβε την πράσινη ατζέντα αναδεικνύοντας ένα γενικότερο έλλειμμα της κοινωνίας μας.

Χρειαζόμαστε όμως, έστω και τώρα, στρατηγικές και απαντήσεις απέναντι στις αβεβαιότητες του αύριο, που θα πληθαίνουν λόγω της διπλής κρίσης (κλιματικής και οικολογικής), αλλά και του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κανένα σχέδιο πέρα από το όφελος λίγων και σε αυτόν τον τομέα.

-Η εκλογή βουλευτών κομμάτων όπως αυτό που ονομάζεται «Σπαρτιάτες» ή το άλλο που ονομάζεται «Νίκη» τι σηματοδοτούν κατά τη γνώμη σας; Να σημειώσω εδώ ότι στην βόρεια Ελλάδα, κυρίως η Νίκη έλαβε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά.

Είναι μία ιδιαίτερη αρνητική εξέλιξη και μία αποτυχία του πολιτικού συστήματος να αφουγκραστεί και να απαντήσει στα προβλήματα, τις ανισότητες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Πρώτα από όλα είναι αδιανόητο να ψηφίζεται ένα κόμμα με εντολή ενός καταδικασμένου νεοναζί εγκληματία. Τελικά τα μεγάλα λόγια ότι τελειώσαμε με τους χρυσαυγίτες ήταν κούφια ενώ, μεγάλη επίσης είναι η ευθύνη για το ότι προωθούσε φασιστικές απόψεις ακόμη και μέσα από τη φυλακή. Υπάρχουν ακόμη ευθύνες της ΝΔ επειδή απαξίωσε πολλές δημοκρατικές λειτουργίες και θεσμούς κατά τη θητεία της, αλλά και εργαλειοποίησε εθνικιστές και θρησκοληπτικές κορώνες για την επίτευξη των στόχων της.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει ότι υπάρχει υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου με παράλληλη ενίσχυση των συντηρητικών, ακόμη και μισαλλόδοξων απόψεων στην κοινωνία μας που φτάνουν μέχρι το φασισμό, το σκοταδισμό, την αμφισβήτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

-Ένα μεγάλο μέρος των κομμάτων στη Βουλή που θα εκπροσωπούν πάνω από το 10% των μελών της θα μάχονται για θέματα όπως η απαγόρευση των εκτρώσεων και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Πως θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αυτά τα θέματα, ως πολιτική πρόκληση;

Μάς ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη αλλά και ότι παρόμοιες ιδέες εκπέμπονται και εκφέρονται και από στελέχη της ΝΔ,  με ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων θα είναι η αλλαγή συσχετισμών στην ελληνική κοινωνία στο επίπεδο των αξιών και των ιδεών. Και εκεί χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Η επιστροφή νεοφασιστικών και σκοταδιστικών απόψεων είναι επικίνδυνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη δημοκρατία.

Απέναντι σε αυτό απαιτείται συστράτευση του δημοκρατικού κόσμου, των ενεργών πολιτών αλλά και των επιστημόνων, της νέας γενιάς, των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, της επιστήμης και της διανόησης. Γιατί σε έναν βαθμό μερίδιο ευθύνης έχουν και η ιδιώτευση του προοδευτικού κόσμου και η απαξίωση της πολιτικής αλλά και η υποτίμηση της επιστήμης και της παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε πάντα και έχει ξεκάθαρη θέση. Ήταν και είναι με τη δημοκρατία, με τα δικαιώματα, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό είναι και το πρόσφορο έδαφος για συνεργασία και συμμαχίες για να ανατραπεί αυτή η αναχρονιστική αντεπίθεση. 

Σχετικά Άρθρα