ΣΥΡΙΖΑ/ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Πιέζουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια – Κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΓ – Το επικρατέστερο σενάριο για την εκλογή νέου προέδρου
Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ανοίγει μια νέα περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά ενόψει καλοκαιριού, αυτοδιοικητικών εκλογών και Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνεδριακές διαδικασίες και οι εσωκομματικές εκλογές αναμένεται να λάβουν χώρα είτε εντός του Ιουλίου, πράγμα που λόγω αντικειμενικών συνθηκών θεωρείται δύσκολο, είτε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Το τελευταίο σενάριο φαίνεται πως κερδίζει διαρκώς έδαφος στους κόλπους της Κουμουνδούρου. Σε αυτό φαίνεται πως συμφωνούν στελέχη τόσο της Κίνησης Μελών όσο και της ΡΕΝΕ χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις ακόμη, εν αναμονή της συνεδρίασης των οργάνων.
Την ίδια ώρα, στελέχη της Ομπρέλας δεν φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός διαρκούς συνεδρίου, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες εκλογής ηγεσίας, ακόμη και εντός του Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν θα ευνοήσουν την ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης του κόμματος μακρόσυρτες διαδικασίες. Βέβαια, θα επιμείνουν στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να γίνει ένας εκτενής απολογισμός της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
- Υπό αυτές τις συνθήκες η αυριανή (Κυριακή) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικό και ίσως και κρίσιμο χαρακτήρα. Όχι μόνο γιατί θα καθορίσει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν αλλά επί της ουσίας θα καταλήξει και στον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κάθε πλευρά εξετάζει τα δεδομένα, επιζητεί χρόνο για να ξεδιπλώσει τους σχεδιασμούς τους αλλά και να καταλήξει στο πρόσωπο που θα στηρίξει στη μάχη της διαδοχής. Κανένα κεντρικό στέλεχος της Κουμουνδούρου από εκείνα που θεωρούνται ως πιθανά να διεκδικήσουν την ηγεσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Με εξαίρεση ένα πρόσωπο εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που εμφανιζόταν ως επίδοξος διεκδικητής της αρχηγίας και δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται.
Το αμέσως επόμενο βήμα αφορά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τρίτη -έμεινε τελικώς με 47 βουλευτές έπειτα από καραμπόλες εδρών ανά την Επικράτεια- η οποία αναμένεται να αναδείξει και τον ή την πρόεδρο της. Οι πληροφορίες εμφανίζουν ως επικρατέστερη για τη συγκεκριμένη θέση την κ. Όλγα Γεροβασίλη και απομένει να φανεί εάν και η ίδια επιθυμεί να διεκδικήσει τον συγκεκριμένο ρόλο και υπό ποιες προϋποθέσεις.
- Πέρα από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έχει προκαθοριστεί και σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς είναι το αρμόδιο όργανο για να επικυρώσει τις αποφάσεις.
Υπάρχουν σκέψεις για συνεδρίαση ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι μάλλον απαγορευτικό δεδομένου ότι έως το Σάββατο θα διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Εάν έως τότε δεν έχει συνεδριάσει το όργανο ενδέχεται η Κεντρική Επιτροπή να μεταφερθεί για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου.
Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» φαίνεται πως είναι το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για την εκλογή νέου Προέδρου. Οι επιμέρους τάσεις έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και ζητούν πίστωση προκειμένου να «ωριμάσουν» οι όποιες υποψηφιότητες. Αναπτύσσεται επίσης ένας έντονος προβληματισμός για την πιθανότητα οι διαδικασίες να έχουν μικρή συμμετοχή των μελών και λόγω απογοήτευσης και λόγω θέρους, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τη συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρίσκεται σε σημείο καμπής. Το Μάιο του 2022 είχαν προσέλθει στις εσωκομματικές κάλπες περί τα 170.000 μέλη επομένως αναπόφευκτα θα γίνουν συγκλίσεις. Από την άλλη βεβαίως θα πρέπει σε άμεσο χρόνο να έχει επιλεγεί το πρόσωπο που θα κάνει εισηγήσεις αναφορικά με τις επιλογές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο πρόεδρος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ. Τίποτα δεν έχει κριθεί καθώς κάποια στελέχη που εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική λύση έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή καθήκοντα προέδρου να ασκεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και αμέσως μετά να γίνει και έκτακτο συνέδριο και εκλογή της νέας ηγεσίας.