Εν δυνάμει διάδοχοι, ανέτοιμοι διεκδικητές – Οι τρεις ημέρες που καθόρισαν τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα
Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ίσως το μεγαλύτερο χτύπημα ακόμη και από το ίδιο το συντριπτικό χτύπημα της εκλογικής ήττας. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη μούδιασαν και το κόμμα ήδη εμφανίζει παραλυτικά φαινόμενα χωρίς την ηγετική παρουσία του ιδρυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Παγωμένη η Ομπρέλα βλέπει το μέγεθός της στη μετά Τσίπρα εποχή, χωρίς πλατφόρμα και σχέδιο οι προεδρικοί για την επόμενη ημέρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια ιστορική αλλά την ίδια στιγμή και μια προσωπική γενναία απόφαση να αφήσει την ηγεσία του πολιτικού φορέα που ο ίδιος κατάφερε να επανιδρύσει και να μετασχηματίσει σε μεγάλο αστικό κόμμα εξουσίας. Ο ίδιος πήρε μια αυτονόητη απόφαση για ένα ηγέτη που άκουσε το μήνυμα των πολιτών και μετά από δυο βαριές εκλογικές ήττες αποφάσισε ότι ο κύκλος του έκλεισε.
Για ένα κόμμα ωστόσο όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση αυτή αποκτά εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Τι μεσολάβησε από το βράδυ της εκλογικής βραδιάς και από εκεί που Αλέξης Τσίπρας δήλωνε παρών για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος μέχρι και χθες είναι το μεγάλο ερώτημα που θα απαντηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Όσοι γνωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως χαρακτήρα και ως άνθρωπο επιμένουν ότι η απόφασή του αυτή μπορεί να σόκαρε άπαντες, φίλους και εχθρούς, ήταν όμως επιβεβλημένη για λόγους προσωπικής συνέπειας.
- Τα τρία 24ωρα που έμεινε απομονωμένος στο Σούνιο και βασανίστηκε έντονα από την αρχική απόφαση ήδη από τη βραδιά των πρώτων εκλογών να φύγει από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι τελικά υπερίσχυσε και από άλλους αποφασιστικούς παράγοντες.
Πίσω από την απόφασή του πολλοί ήδη διαβάζουν και την πλήρη απογοήτευσή του για το πως διάβασαν πολλά στελέχη του κόμματος το αποτέλεσμα τη κάλπης.
Υπο τη σκέπη και την ασφάλεια της ύπαρξης και μόνο του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία πολλοί ήταν εκείνοι που και στο δημόσιο λόγο τους αλλά και στο παρασκήνιο δεν έδειξαν καμία διάθεση να βοηθήσουν στην αφομοίωση του αποτελέσματος και χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής και αναθεώρησης των δικών τους λαθών μιας ολόκληρης τετραετίας επέστρεψαν σε αρχετυπικές λογικές εσωτερικής κατανάλωσης.
Σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ έφτανε να κρατά ένα αξιοσέβαστο ποσοστό – 17,8% – αποδεικνύοντας ότι ακόμη και σε εξαιρετικά δυσμενείς πολιτικές συνθήκες κρατούσε ένα εκλογικό σώμα που αριθμεί ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους εκείνοι αντί επιλέξουν το κόμμα εξουσίας που ξεπερνά τις δυσκολίες βούτηξαν ακόμη πιο βαθιά στον αριστερισμό προτείνοντας βαριές και χρονοβόρες διαδικασίες ενδοσκόπησης και εσωστρέφειας αντι να συνομιλήσουν με την κοινωνία που επέμενε να τους απευθύνεται.
- Την ίδια στιγμή τις τρεις αυτές ημέρες αφωνίας και περισυλλογής ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έγινε αποδέκτης πολλών εισηγήσεων.
Πληροφορίες θέλουν ακόμη και πρόσωπα που κινούνταν περιμετρικά τη Κουμουνδούρου και της Αριστεράς να του ασκούν πιέσεις για την παραίτηση και να του υποδεικνύουν και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο την ίδια στιγμή να δείχνουν ότι υπάρχει έστω και στα σπάργανά της και μια διάδοχη κατάσταση.
Βασικός παράγοντας στις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι ήταν και απροθυμία πρωτοκλασάτων στελεχών να δηλώσουν παρών για την ηγεσία ώστε να δοθεί ένα σήμα επανεκκίνησης του κόμματος και του ίδιου του προέδρου.
- Όλα αυτά φαίνεται να λειτούργησαν καταλυτικά στις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ουσιαστικά με αυτή την απόφαση έθεσε τελικά όλους ενώπιον του εαυτού τους.
Το βάρος τώρα πέφτει στους ώμους μια ομάδας προσώπων που όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και σήμερα ακούγονταν και εξακολουθούν να ακούγονται ως εν δυνάμει διάδοχοι αλλά ποτέ ως έτοιμοι διεκδικητές της ηγεσίας. Κανείς από τους Αχτσιόγλου, Δούρου, Χαρίτση, Τεμπονέρα και Τσακαλώτο δεν έχουν και δεν προετοιμάστηκαν ποτέ να κατεβάσουν μια πολιτική πλατφόρμα μετασχηματισμού για να διεκδικήσουν την ηγεσία.
- Κανείς εξάλλου δεν ανέμενε και την εκλογική συντριβή με αποτέλεσμα σήμερα το κόμμα βρίσκεται σε μια βαθιά περιδίνηση.
Οι διαδικασίες μπορεί να επιβάλλεται να είναι ταχείες ωστόσο με αντικειμενικούς όρους το εγχείρημα της διαδοχής χωρίς την καθοδήγηση του ίδιου του ιδρυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο για όλους. Όλα δείχνουν ότι το ορόσημο των αυτοδιοικητικών εκλογών χάνεται για το ΣΥΡΙΖΑ με τις διαδικασίες να τραβούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου με το Συνέδριο να ανάβει το πράσινο φως για την εκλογή από τη βάση.
Το στοίχημα για το «νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ» που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας είναι τώρα στα χέρια της νέας γενιάς στελεχών να το κερδίσει διατηρώντας ή ακόμη και αυξάνοντας τα 170.000 μέλη που ενέταξε στους κόλπους του κόμματος ο πρώην πρόεδρος με τις προωθητικές πρωτοβουλίες του στο περσινό συνέδριο.
Η παρακαταθήκη υπάρχει, τώρα αναζητείται το σθένος.