Άλλος ένας θάνατος ασθενούς στο πιο τουριστικό νησί της Β. Ελλάδας – Πώς περιγράφουν το τραγικό περιστατικό οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Άλλος ένας θάνατος ασθενούς στο πιο τουριστικό νησί της Β. Ελλάδας – Πώς περιγράφουν το τραγικό περιστατικό οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ στη νησιωτική χώρα ανέδειξε το τελευταίο τραγικό με τον θάνατο μιας 45χρονης τουρίστριας σε παραλία της Θάσου. Η έλλειψη ασθενοφόρων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στη νησιωτική χώρα η οποία το καλοκαίρι κατακλύζεται από τουρίστες με αποτέλεσμα οι ανάγκες να πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας έναν “Γολγοθά” για τους υγειονομικούς.

Του Νίκου Νανούρη

Για τον θάνατο της άτυχης 45χρονης στη Θάσο μίλησε στο libre ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης. O κ. Τσιτσιλικάλης επιβεβαίωσε ότι στο νησί υπάρχει μόλις ένα ασθενοφόρο για να μπορέσει να καλύψει όλα τα περιστατικά. Σε κάποιες βάρδιες μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει και ένα μισό ασθενοφόρο καθώς τα πληρώματα δεν επαρκούν.

  • Επισήμανε ότι στο τραγικό συμβάν είχαν κληθεί οι συνάδελφο του για να παραλάβουν ένα περιστατικό παθολογικό, ένα πιθανό αγγειακό εγκεφαλικό, και να μεταφέρουν τον ασθενή στο κέντρο υγείας.

Ενώ λοιπόν βρίσκονταν καθοδόν για το κέντρο υγείας, ενημερώθηκαν ότι υπήρχε περιστατικό σε εξέλιξη, περίπου στην ίδια περιοχή, και έπρεπε να επισπεύσουν την παράδοση, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν το συντομότερο στο περιστατικό που συνέβαινε εκείνη τη στιγμή.

  • Ο πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Καβάλας παραδέχεται  ότι υπήρξε μια καθυστερήση και λόγω της απόστασης, περίπου 40 λεπτά, ”όταν φτάσαμε στο σημείο δυστυχώς ήταν ήδη αργά καθώς η άτυχη τουρίστρια είχε καταλήξει”, αναφέρει.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το πρόβλημα της υποστελέχωσης και έλλειψης ασθενοφόρων είναι διαχρονικό πρόβλημα  και αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά. Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες και από τον θάνατο μιας 63χρονης γυναίκας στη Κω που δεν κατάφερε να φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο και η μεταφορά της έγινε σε καρότσα αγροτικού καθώς μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού επιχειρούσε άλλη περιοχή.

  • Οι ελλείψεις σε δυναμικό είναι πιο εμφανείς μετά την περίοδο της πανδημίας, εξηγεί ο κ. Τσιτσιλικάλης καθώς πλέον οι τουρίστες επανήλθαν στα νησιά.

”Η κατάσταση αυτή είναι μια καθημερινότητα. Αυτή τη στιγμή υπηρετούνε 12 διασώστες οι οποίοι είναι να βγάλουν μια βάρδια το πρωί, μια το απόγευμα και μια το βράδυ. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις τουλάχιστον 10 ακόμη διασωστών έτσι ώστε σε ένα 24ωρο να υπάρχουν δυο ασθενοφόρα και όχι μόνο το καλοκαίρι και τον χειμώνα” και συνεχίζει λέγοντας ότι  τα προβλήματα υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν και τον χειμώνα καθώς ένα ασθενοφόρο είναι επιφορτισμένο να καλύψει τις ανάγκες 15.000 μόνιμων κατοίκων ενώ με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου κυρίως τον μήνα Αύγουστο, το νησί απαριθμεί σε 100.000 κατοίκους.. Απαραίτητη λοιπόνν είναι η ύπαρξη δυο ασθενοφόρων σε δυο διαφορετικές βάσεις για την έγκαιρη κάλυψη των επειγόντων περιστατικών.

  • Ενώ καταλήγει, ότι τα μεικτά πληρώματα που προανήγγειλε η κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα είναι επικίνδυνο μέτρο. ”Δεν είναι λύση του προβλήματος. Οι διασώστες ασκούν ένα επάγγελμα το οποίο το διδάσκονται και παίρνουν ειδική πιστοποίηση”.

‘’Το περιστατικό της Θάσου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι υγειονομικές μονάδες της νησιωτικής χώρας είναι ακάλυπτες καθώς επίσης και από ασθενοφόρα’’, καταγγέλει στο libre, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ η Θάσος που είναι ένα μεγάλο νησί και το καλοκαίρι κατακλύζεται από κόσμο επιχειρεί μόλις ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. 

Ενώ υπάρχει και άλλο ένα ασθενοφόρο που κάνει διακομιδές στο νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει και τρεις ώρες.

Σχετικά με το τραγικό περιστατικό της Θάσου το αποτέλεσμα ήταν όταν η γυναίκα σε μια πολυσύχναστη παραλία, κατέρρευσε, το  μοναδικό ασθενοφόρο ήταν σε άλλο περιστατικό και η απόσταση από την παραλία ήταν 30 χιλιόμετρα , φτάνοντας στη παραλία μισή ώρα αργότερα στο περιστατικό όπου η γυναίκα είχε ήδη καταλήξει

 Αν υπήρχαν δυο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και υπήρχε και κέντρο ΕΚΑΒ στην άλλη άκρη του νησιού η τουρίστρια θα είχε καλύτερη τύχη, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι ‘’επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν είναι δυνατόν τα νησιά να είναι καλυμμένα μόλις με ένα ασθενοφόρο. Θα πρέπει τουλάχιστον στην βάρδια να είναι δυο’’.

Το πρόβλημα της έλλειψης ασθενοφόρων και πληρώματος δεν διαπιστώνεται μόνο στη Θάσο. Μεγάλα νησιά με τεράστια τουριστική προσέλευση τους καλοκαιρινούς μήνες όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη η Ικαρία και η Νάξος έχουν για την εξυπηρέτηση ασθενών, μόλις ένα ασθενοφόρο.

  • Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο οι ασθενείς  να αναγκάζονται πολλές φορές να μεταφέρονται στα νοσοκομεία σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Ο κ. Γιαννάκος  καταγγέλει ότι στην παραλία της Θάσου που συνέβη το τραγικό συμβάν με τον θάνατος της 45χρονης τουρίστριας δεν υπήρχε ι απινιδωτής και ναυαγοσώστης με ευθύνη του δήμου. Αν υπήρχαν αυτά τα μέσα η γυναίκα θα μπορούσε να είχε σωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Άρθρα