Βουλγαρία: Θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιωτικούς στην παροχή πρώτων βοηθειών
Για τα σχέδια της Βουλγαρίας να ενταχθεί στη συμφωνία της ΕΕ για την προμήθεια 1 εκατ. βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στην παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, μίλησε ο υπουργός Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ ενώπιον του κοινοβουλίου. Ο Ταγκάρεφ υπενθύμισε ότι η 48η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε έως και 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί να εκπαιδεύονται στη Βουλγαρία κάθε χρόνο ως γιατροί – νοσηλευτές στο πεδίο της μάχης.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η Βουλγαρία πρότεινε στον Ουκρανό αντιπρόσωπο στην έδρα της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει μια τέτοια εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η Βουλγαρία θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα για κοινή προμήθεια πυρομαχικών, δήλωσε ο υπουργός σε σχέση με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία. Θα προηγηθεί η κυβερνητική απόφαση και η υπογραφή συμφωνίας, την οποία ετοιμάζει το υπουργικό συμβούλιο.]
Τα πλεονεκτήματα που θα έχει η Βουλγαρία
Σύμφωνα με τον Ταγκάρεφ, η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα έχει πλεονεκτήματα. Από πολιτική άποψη, η Βουλγαρία θα υποστηρίξει τη νέα τομεακή πολιτική της ΕΕ για κοινές προσκλήσεις υποβολής προσφορών για προμήθειες στον αμυντικό τομέα, που στοχεύει στην προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μακροπρόθεσμα. Ο Ταγκάρεφ επισήμανε ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας μέσω των προσφορών για την προμήθεια πυρομαχικών που το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας δεν κατασκευάζει επί του παρόντος.
Ένα άλλο πλεονέκτημα σχετίζεται με τα εν δυνάμει χαμηλότερα κόστη για μεγαλύτερες παραγγελίες και απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Οι κοινές προμήθειες θα εξαλείψουν τον πιθανό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών και θα δώσουν έναν ανοιχτό ορίζοντα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία για προβλεπόμενες επενδύσεις ώστε να επεκταθούν οι υφιστάμενες και να δημιουργηθούν νέες παραγωγικές δυνατότητες, δήλωσε ο Ταγκάρεφ.
Ανέφερε ότι η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο πρόγραμμα θα παράσχει πρόσβαση σε οικονομικά κίνητρα για τις χώρες παραγωγής.
«Σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν έως τα μέσα του 2025», τόνισε ο Ταγκάρεφ, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων παραγωγικών ικανοτήτων για την αμυντική βιομηχανία.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχει στη μεταφορά βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών για την Ουκρανία από υπάρχοντα αποθέματα, καθώς δεν διαθέτει τέτοια πυρομαχικά, αλλά δεν απέκλεισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας μπορεί να αναθέσει σε βουλγαρικές εταιρίες την παραγωγή αυτού του τύπου πυρομαχικών.
Σε σχέση με τους τρόπους χρηματοδότησης της βοήθειας, ο Ταγκάρεφ δήλωσε ότι αυτό γίνεται μέσω κονδυλίων εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, στα οποία οι χώρες της ΕΕ καταβάλλουν συνεισφορές. Η συνεισφορά της Βουλγαρίας είναι ελαφρώς μικρότερη από 0,5%.