Απορρίφθηκε η πρόταση εξαγοράς της ΑΝΕΚ που κατέθεσε η Seajets
Οι πιστωτές και βασικοί μέτοχοι της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ΑΝΕΚ) ενημέρωσαν τις τρεις εταιρείες συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου, επικεφαλής του ομίλου της Seajets, που κατέθεσαν πρόταση εξαγοράς της ακτοπλοϊκής, ότι η πρόταση αυτή δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο και «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Ωστόσο η πλευρά Ηλιόπουλου φέρεται να ετοιμάζεται να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε κοινή τους επιστολή προς τους προτείνοντες την οποία κοινοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην ΑΝΕΚ, οι Τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank όπως και το επενδυτικό κεφάλαιο Cross Ocean Partners, που ελέγχουν το σύνολο του δανεισμού της ΑΝΕΚ και περίπου το 35% του μετοχικού κεφαλαίου, αφού διατυπώνουν πως τους προβληματίζει η χρονική στιγμή που διατυπώθηκε η πρόταση (η εν εξελίξει συγχώνευση της ΑΝΕΚ με την Attica Group είναι δημοσίως γνωστή ήδη από τον Σεπτέμβριο 2022), σημειώνουν πως μελέτησαν ενδελεχώς την πρόταση για την εξαγορά του δανεισμού και ενός ποσοστού μετοχών της ΑΝΕΚ με βάση όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και την πιστωτική και συναλλακτική πολιτική του καθενός από τους πιστωτές.
Και με βάση αυτή την ανάλυση, κρίνουν πως η πρόταση που υποβλήθηκε όσον αφορά το ποσοστό των απαιτήσεων που ανακτούν, είναι χαμηλότερη από αυτήν της προβλεπόμενης στη συμφωνία μεταξύ Attica και ΑΝΕΚ, ενώ επιπλέον εμπεριέχει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης και επομένως «δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση για την ΑΝΕΚ».
Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά σε αβεβαιότητα αναφορικά με τη χρηματοδότηση της πρότασης αλλά και στον όρο να υλοποιηθεί νέος νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence), κάτι που σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις. Επιπλέον, οι πιστωτές επισημαίνουν πως η πρόταση δεν έχει πρόνοια για τις μεγάλες ταμειακές ανάγκες της ΑΝΕΚ προς τρίτους πιστωτές και δεν περιλαμβάνει επιχειρηματικό σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας της ακτοπλοϊκής μετά την προοπτική κατάρρευσης της κοινοπραξίας μεταξύ της ΑΝΕΚ και της Attica.
Ως πρόσθετοι λόγοι που οδηγούν τους πιστωτές να απορρίψουν την πρόταση της πλευράς Ηλιόπουλου, με βάση την επιστολή που έχει στα χέρια της η «Κ» είναι ότι αυτή υπολείπεται και σε όρους αξίας για τους υπόλοιπους μετόχους της ΑΝΕΚ, σε σχέση με αυτήν της συγχώνευσης με την Attica Group.
Η επίσημη απόρριψη της πρότασης της πλευράς Ηλιόπουλου ήταν αναμενόμενη από την αγορά αλλά και από τον ίδιο τον ακτοπλόο που ελέγχει τη Seajets, ο οποίος εμφανίζεται να επιχειρεί την τελευταία στιγμή να ακυρώσει τη συμφωνία της ΑΝΕΚ με την Attica Group, λίγο πριν από την οριστική απόφαση επί της συμφωνίας αυτής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ηταν αναμενόμενη όμως και από τον όμιλο της Seajets, κύκλοι του οποίου ανέφεραν στην «Καθημερινή» την Παρασκευή πως η επόμενη κίνησή τους ενδέχεται να είναι και βελτιωμένη προσφορά.
Το γεγονός ότι οι πιστωτές σημειώνουν στην επιστολή τους ότι η παρούσα πρόταση «δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θωρακίζει την υπό ολοκλήρωση συμφωνία διάσωσης (failing firm) της ΑΝΕΚ από την Attica Group με βάση τους προβλεπόμενους όρους του πλαισίου του ανταγωνισμού.
Ωστόσο όσοι έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση από την αρχή, δηλαδή την απόπειρα ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της MIG από την πλευρά Ηλιόπουλου και τη χρηματιστηριακή και νομική αντιπαράθεση με την Τράπεζα Πειραιώς για την ίδια εισηγμένη προεξοφλούν πως ο Μ. Ηλιόπουλος δεν έχει ακόμα πει την τελευταία του λέξη.