Το μεσημέρι ορκίζεται ο Μητσοτάκης – Το απόγευμα ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση – Πανίσχυρη στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία
Σήμερα το πρωί η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα το φάκελο με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα παραδώσει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Στη 13.00 αναμένεται να ορκιστεί Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γύρω στις 18.00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Την Τρίτη αναμένεται να ορκιστούν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί και την ερχόμενη Δευτέρα να ορκιστούν οι βουλευτές.
Κύριο χαρακτηριστικό της εικοστής κοινοβουλευτικής περιόδου που θα ξεκινήσει τις εργασίες της την επόμενη Τρίτη με την εκλογή του Προέδου της Βουλής – πιθανότητα την επανεκλογή του Κων. Τασούλα – είναι ο πολυκομματισμός.
Από τα οκτώ κόμματα που μπαίνουν στην Βουλή, τα τρία (Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας), είναι νεοεκλεγέντα, χωρίς προηγούμενη κοινοβουλευτική παρουσία στο παρελθόν και με στελέχη χωρίς κοινοβουλευτική «εμπειρία» εξαιρουμένης της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Μάλιστα, το γεγονός της πολυδιάσπασης του πολιτικού φάσματος της αντιπολίτευσης τόσο από τα δεξιά της ΝΔ όσο και απο τα Αριστερά του ΚΚΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρότατων πολιτικών αναλυτών φαίνεται πως «ισχυροποιεί» την κυβερνώσα παράταξη της ΝΔ εντός του Κοινοβουλίου, διότι εκφράζονται με ενιαία κομματική γραμμή 158 βουλευτές, που στην πλειοψηφία τους είναι έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα μικρά κόμματα να μην μπορέσουν να ασκήσουν εποικοδομητική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση και να αναλωθούν στον μεταξύ τους ανταγωνισμό ή σε «κορώνες εντυπωσιασμού».
Ειδικότερα δε τα μικρά κόμματα που αλιεύουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων όπως πχ Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση.
Ταυτόχρονα, όπως αποτυπώνεται το κλίμα την δεδομένη χρονική στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή, δεν φαίνεται ικανό να ασκήσει εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνησης γιατί έχει να διαχειριστεί τα εσωκομματικά προβλήματα που προέκυψαν από την ήττα των 23 μονάδων.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το κοινοβουλευτικό προνόμιο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης διότι δεν διαθέτει τους 50 βουλευτές που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «εκμεταλλευτεί» την απουσία δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ από το Κοινοβούλιο για να πάρει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.