Κοπεγχάγη: Διάσκεψη υπό άκρα μυστικότητα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

 Κοπεγχάγη: Διάσκεψη υπό άκρα μυστικότητα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Στην Κοπεγχάγη σε συνθήκες άκρας μυστικότητας πραγματοποιήθηκε διάσκεψη για την Ουκρανία το Σάββατο 24 Ιουνίου. Όπως μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός Deutschlandfunk, εκτός από τους εκπροσώπους μερικών δυτικών χωρών στη διάσκεψη συμμετείχαν επίσης διπλωμάτες από την Κίνα την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, χώρες που μέχρι στιγμής ακολουθούσαν μια ουδέτερη ή επιφυλακτική στάση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, οι επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία με τη συμμετοχή των χωρών αυτών θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Ιούλιο. Τα δανικά μέσα ενημέρωσης και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP μετέδωσαν ότι η πρωτοβουλία για τη διάσκεψη προήλθε από την Ουκρανία.

Άρθρο της Μπέρμποκ για τη σημασία της συμμετοχής της Νότιας Αφρικής

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, πριν την επίσκεψή της στη Νότια Αφρική εξήρε την προσπάθεια της ειρηνευτικής διαμεσολάβησης από τους αρχηγούς των αφρικανικών κυβερνήσεων. Σε άρθρο της Μπέρμποκ που δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times στην Πρετόρια, την Κυριακή 25 Ιουνίου, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντική τη φωνή της Νότιας Αφρικής στη διεθνή σκηνή και αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο της χώρας και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, καθώς και στον ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντέσμοντ Τούτου. «Αν η χώρα του Μαντέλα και του Ντέσμοντ Τούτου μιλάει ενάντια στην αδικία, ο κόσμος ακούει», υπογράμμιζε στο άρθρο της.

Η Μπέρμποκ έγραψε ότι κατανοεί ότι οι Νοτιοαφρικανοί που ζουν εννέα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά δεν θέλουν να εμπλακούν και να ασχοληθούν με τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. «Θέλω όμως να ενθαρρύνω όλους να αναρωτηθούν: Τι αντίδραση θα περίμενα από τη διεθνή κοινότητα αν αυτός ο πόλεμος εξελισσόταν στη γειτονιά μου;» έγραψε.

Η Αναλένα Μπέρμποκ θα συναντηθεί αύριο 27 Ιουνίου με την ομόλογό της Ναλέντι Πάντορ στην Πρετόρια. Η θέση σχετικά με τη Ρωσία θα είναι κεντρικό θέμα των συνομιλιών. Επισήμως, οι αρχές της Νότιας Αφρικής έχουν δηλώσει την ουδετερότητα τους όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα μέσα Ιουνίου, αντιπροσωπεία Αφρικανών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για να συζητήσει ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η πρωτοβουλία δεν σημείωσε αισθητή επιτυχία.

Σχετικά Άρθρα