Έρευνα libre: Γιατί οι αυξήσεις στα ενοίκια θα συνεχίσουν να καλπάζουν – Φοιτητές και εκπαιδευτικοί σε απόγνωση

Έρευνα libre: Γιατί οι αυξήσεις στα ενοίκια θα συνεχίσουν να καλπάζουν – Φοιτητές και εκπαιδευτικοί σε απόγνωση

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων σε ολόκληρη την χώρα, με το ράλι αυξήσεων στα ενοικιαστήρια να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από την εποχή που  ξέσπασε η πανδημία μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτοξευτεί, και είναι ένα βαρίδι για την πλειονότητα των νοικοκυριών. Σύμφωνα μάλιστα με τελευταία στοιχεία της Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, περίπου 37%.

Του Νίκου Νανούρη

Περίπου 1 στα 3 νοικοκυριά που ζουν στις πόλεις πληρώνουν ακόμη πιο πολλά, περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, επίσης το πιο μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη. Παράλληλα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις  οι 3 στους 4 ενοικιαστές ηλικίας 18 έως 44 ετών δηλώνουν ότι το ενοίκιο που πληρώνουν τους προκαλεί άγχος..

  • Στην ίδια έρευνα υπογραμμίζεται ότι οι αυξήσεις τιμών στα διαμερίσματα το 2021 σε σχέση  με το 2020 ήταν 7,5%,  ενώ 10% είναι η αύξηση του δείκτη τιμών διαμερισμάτων για το 2022, σε σχέση με το 2021,  και όλα αυτά ενώ υπάρχουν 770.000 κενές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα.

Η έρευνα της διαΝΕΟσις, εκτιμά ότι μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου  είναι η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων. Από το 2009 μέχρι το 2014 οι Έλληνες έχασαν περισσότερο από 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Την ίδια περίοδο, οι τουρίστες στις πόλεις και στα νησιά αυξάνονταν. Οι ιδιοκτήτες βρήκαν νέες επιλογές εκμετάλλευσης των ακινήτων τους, όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες επηρέασαν με τη σειρά τους σε σημαντικό βαθμό  τις τιμές και τα ενοίκια.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής, Ιωάννης Ρεβύθης μιλώντας στο libre, εξηγεί ότι η αύξηση που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, οφείλεται στο αυξημένο κόστος κατασκευής.

Ο κ. Ρεβύθης στέκεται επίσης και στις αυξήσεις του φόρου ενοικίου που κυμαίνεται από 15% έως 40%. Ενώ καταλυτικό ρόλο στο ανοδικό ράλι των τιμών στα ενοικιαστήρια παίζει και η μικρή όπως χαρακτηριστικά αναφέρει προσφορά στα διαμερίσματα.

Η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων ικανών για να μισθωθούν από τηνολοένα αυξανόμενη ζήτηση είναι σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο η μια όψη του νομίσματος. Ο πρόεδρος Μεσιτών Αττικής εξηγεί στο libre, ότι πλέον στην εξίσωση της ζήτησης έχουν προστεθεί εκτός των Ελλήνων και ενδιαφερόμενοι από το Εξωτερικό.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Όπως τονίζει ο κ. Ποταμιανός διάφοροι παράγοντες που κρατούν στον ‘’πάγο’’ τα ακίνητα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελλείψεων στην αγορά.

Ενώ κοινός τόπος ανθρώπων που είναι γνώστες του πλαισίου που υφίσταται στην αγορά, συμφωνούν ότι η αυξανόμενη ζήτηση σε συνδυασμό με την αντιστρόφως ανάλογη προσφορά θα οδηγήσουν σε περεταίρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής παρατηρούνται αυξημένα ενοίκια με τις πιο ‘’ηχηρές’’ από αυτές σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο να είναι στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια.

Το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια συντελεί με τη σειρά του στις απαγορευτικές τιμές που αντικρίζουν ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές.

Αγκάθι η στέγαση και για τους φοιτητές

Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι και η εύρεση φτηνής και ικανοποιητικής κατοικίας για τους , καθώς καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρουν στην ήδη ελλιπή διαθεσιμότητα το ιδανικό σπίτι που θα χρειαστεί να ζήσουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Όπως σημειώνει εξάλλου ο κ. Ποταμιανός ‘’οι φοιτητές θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό διότι η ανεύρεση των μικρότερα ακινήτων τα οποία συνήθως στοχεύουν είναι πιο δύσκολη’’ και καταλήγει ότι ‘’τα μικρότερα σπίτια σε δημοφιλείς περιοχές είναι σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που συνηγορεί στις αυξήσεις τιμών’’.

Για τον κ. Ρεβύθη ωστόσο, οι φοιτητές δεν θα αντιμετωπίσουν τον Σεπτέμβρη μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση εργασίας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει αρκετό απόθεμα μικρών σπιτιών στις λαϊκές γειτονιές.

Γολγοθάς η στέγαση και για τους εκπαιδευτικούς

Το ακανθώδες πρόβλημα της στέγασης επηρεάζει τον ρυθμό ζωής και των εκπαιδευτικών. Η βραχυχρόνια μίσθωση (Rbnb) που υφίσταται και σε πολλές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας προστίθεται στον καμβά της ελλιπούς στεγαστικής πολιτικής.

  •  Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπαιδευτικοί έχουν προχωρήσει σε βαριές  καταγγελίες ότι απειλούνται με έξωση διότι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που νοικιάζουν επιθυμούν να τα νοικιάζουν ως Rbnb κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, αναφέρει στο libre, ότι οι καταγγελίες αφορούν κυρίως νησιά των κυκλάδων. Όπως εξηγεί ‘’ αρκετούς εκπαιδευτικούς τους διώξανε από τον Μάιο, ενώ η συμφωνία που είχαν κάνει με τους ιδιοκτήτες ήταν μέχρι την 1η Ιουλίου. Το αποτέλεσμα,  είναι σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου  πολλοί να αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπινγκ, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που υποχρεώθηκαν να μείνουν δυο και τρεις μαζί σε σπίτια άλλων συναδέλφων τους.  Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ καταλήγει ότι το Υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του, ενώ οι δημοτικές αρχές στις οποίες υπάγονται οι εκπαιδευτικοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Σχετικά Άρθρα