Σιμόπουλος στο libre: Οι πολίτες δεν ακολούθησαν τους τόνους της αντιπολίτευσης η οποία ήρθε σε αντίθεση με την πραγματικότητα

Σιμόπουλος στο libre: Οι πολίτες δεν ακολούθησαν τους τόνους της αντιπολίτευσης η οποία ήρθε σε αντίθεση με την πραγματικότητα

«Η πορεία της χώρας από το 2019 έως σήμερα πρέπει να συνεχιστεί βασιζόμενη σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο και μετά αυτός να αναδιανέμεται στηρίζοντας κυρίως τους περισσότερο ευάλωτους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο libre ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος.

Ενώ, αναφερόμενος σε πιθανά σενάρια τρίτων εκλογών και το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, επισημαίνει ότι «το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές».

Συνέντευξη

Κύριε Σιμόπουλε, η Ν.Δ. , ως κυβέρνηση, κρίθηκε για μια σειρά από κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πιστεύετε ότι κρίθηκε ωστόσο για ζητήματα, όπως η ακρίβεια, το δυστύχημα των Τεμπών και οι παρακολουθήσεις μέσω του predator και της ΕΥΠ; Διαγράφονται τα τρία αυτά ζητήματα από την κριτική που οφείλουν να σας ασκήσουν πολίτες και πολιτικοί αντίπαλοι;

Φυσικά, κύριε Διαμαντόπουλε, και κρίθηκε για τα θέματα, που αναφέρετε. Με τις εκλογές αποδείχτηκε ότι οι πολίτες, πάντα κατά πλειοψηφία, επικρότησαν την πολιτική μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Παρά την άνοδο των τιμών, κυρίως στα τρόφιμα, οι πολίτες αναγνώρισαν τις προσπάθειες με το market pass, το fuel pass, την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος και γενικά τα μέτρα στήριξης των περισσότερο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Όσον αφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας κι εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει με ταχύτητα τις απαιτούμενες αλλαγές σε όσες δομές του κράτους βρίσκονται ακόμη δεκαετίες πίσω. Τις παρακολουθήσεις η αντιπολίτευση τις αναγόρευσε σε κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι πολίτες δεν ακολούθησαν τους τόνους της αντιπολίτευσης. Ζούμε. εδώ και πενήντα χρόνια, σε ένα πολίτευμα με κατοχυρωμένους τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η αντιπολίτευση ήρθε σε αντίθεση με την πραγματικότητα, που βιώνουν οι πολίτες.

Σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, οι νέοι που εργάζονται στη «βιομηχανία του τουρισμού» είτε αμείβονται πολύ χαμηλά, είτε δεν ασφαλίζονται για τις ημέρες εργασίας, που απασχολούνται. Φαντάζομαι ότι είναι κάτι που γνωρίζετε λόγω της καθημερινής σας επαφής με την κοινωνία. Αυτό πώς και πότε μπορεί να λυθεί;

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά «βιομηχανία» της χώρας μας. Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά τα δεδομένα είχαν ως αποτέλεσμα νέοι κυρίως άνθρωποι να επιλέγουν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο.

  • Ωστόσο, παρά το γεγονός της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που απασχολούνται στον συγκεκριμένο χώρο, παρουσιάζεται, ιδίως στους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς, φαινόμενα χαμηλών αμοιβών των εργαζομένων, ασφάλισής τους λιγότερες ημέρες από αυτές που εργάζονται ή ακόμη και ανασφάλιστης εργασίας.

Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να παταχθούν, διαφορετικά θα αυξηθούν οι κενές θέσεις εργασίας στον χώρο του τουρισμού. Οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να εντατικοποιηθούν, ώστε οι εργοδότες να μην έχουν περιθώρια εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη αρκετά αυστηρό, καθώς προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Είναι ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς να αυξήσουν τους ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις και να διερευνώνται όλες οι καταγγελίες, που φτάνουν στα χέρια τους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενήργησε ώστε να υπογραφεί έγκαιρα ως υποχρεωτική, για το σύνολο του κλάδου, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας για την επόμενη διετία (2023-2024).

Η ανάπτυξη του τουρισμού στη Ελλάδα οφείλεται και στις άριστες υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργαζόμενοι. Η ικανοποιητική αμοιβή τους και η ασφάλισή τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί εγγύηση ότι ο ελληνικός τουρισμός θα εξακολουθεί να ανθεί και στο μέλλον.

-Πιστεύετε ότι είναι θεμιτό να πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο αν δεν κερδίσει η Ν.Δ. την αυτοδυναμία; Δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Κ. Βελόπουλο; Ήδη στις τάξεις της Ν.Δ., βρίσκονται δύο πρόσωπα που έχουν συνεργαστεί άψογα με τον νυν Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. Κι εννοώ τους κ. Βορίδη και Γεωργιάδη. Γιατί να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες;

Καταρχήν να παραδεχτούμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία. Για τα κόμματα δεξιότερα, ας πούμε, της νέας Δημοκρατίας, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές. Αν μελετήσει κάποιος τις θέσεις της Ελληνικής Λύσης, θα κατανοήσει ότι, πέρα από τα μπρος-πίσω ή τις εύκολες λύσεις, υπάρχει χαώδης διαφορά σε θέματα πολύ σημαντικά για την πορεία της χώρας, όπως είναι το μεταναστευτικό και η εξωτερική πολιτική.

Με τα δεδομένα αυτά, προφανώς δε βλέπω καμιά περίπτωση συνεργασίας. Αν έχει σημασία αυτό που λέτε, δηλαδή οι προσωπικές σχέσεις, και προσωπικά έχω άριστη σχέση με ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε σε μια κυβέρνηση; Προφανώς κι όχι! Βλέπουμε από εντελώς διαφορετική σκοπιά την πορεία της χώρας.

-Το θέμα του ναυαγίου νότια της Πύλου το διαχειρίστηκε σωστά η ελληνική πλευρά; Θέλω να πω ότι ήταν εμφανές πως εκατοντάδες άνθρωποι ήταν σε κίνδυνο, αλλά επειδή έλεγαν ότι δεν ήθελαν βοήθεια, κάποιοι τους άφησαν να πνιγούν. Είναι αυτό διαχείριση κρίσης;

Πρέπει να μείνουμε στην μεγάλη εικόνα. Ποια είναι αυτή; Ένα σκάφος που ναυπηγήθηκε μόνο για τη μεταφορά μεταναστών από Αιγύπτιους  λαθροδιακινητές βρέθηκε κοντά στα παράλια της Πύλου μεταφέροντας ίσως και 700 ψυχές. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Στην αδυναμία δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χτυπήσει το κακό στη ρίζα, διαλύοντας αυτά τα κυκλώματα. Παράλληλα, οι πλούσιες χώρες της Δύσης πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικοί παράδεισοι και ότι το μεταναστευτικό θα διογκώνεται συνεχώς όσο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική κυριαρχούν οι πολεμικές συρράξεις και η αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η φτωχοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Από εκεί και πέρα, πολύ καλά η χώρα μας έχει σήμερα μια μεταναστευτική πολιτική που βασίζεται στην προστασία των συνόρων, με ταυτόχρονη υιοθέτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ άδικο να μπαίνουμε σε τεχνικά θέματα, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της χώρας. Πιστεύω ότι το λιμενικό μας έπραξε ό, τι απαιτούσαν οι διεθνείς κανόνες. Επίσης, κατανοώ την άποψη πως για να σταματήσεις ένα, όχι αξιόπλοο, σκάφος γεμάτο με 700 άτομα, που αρνείται την βοήθεια, είναι σχεδόν αδύνατο.

-Τι προσδοκά η ΝΔ, για την επόμενη τετραετία; Ποιοι είναι οι στόχοι, εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση;

Η πορεία της χώρας από το 2019 έως σήμερα πρέπει να συνεχιστεί βασιζόμενη σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο και μετά αυτός να αναδιανέμεται στηρίζοντας κυρίως τους περισσότερο ευάλωτους. Αυτό θα γίνει με συνεχή μείωση της φορολογίας, αύξηση επενδύσεων κατά 70% έως το 2027 και αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ στην τετραετία. Έτσι θα καταφέρουμε να αυξήσουμε το κατώτατο μισθό στα 1000 € περίπου και τον μέσο μισθό στα 1500 €. Ταυτόχρονα, πρέπει να βελτιώσουμε το επίπεδο των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών, με πρώτο μέλημα την υγεία με την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών, τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο, την ανακαίνιση των 80 νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας, όπως και την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε εφτά με δέκα λεπτά. Αλλά και στην στεγαστική πολιτική θα έχουμε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην δημογραφική και οικογενειακή πολιτική. Το υπό ίδρυση υπουργείο «οικογένειας» θα συγκεντρώσει όλες τις αναγκαίες δράσεις. Ήδη το πρόγραμμα σπίτι για όλους τρέχει ικανοποιητικά χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι χρειάζεται βελτιώσεις.

Ανάπτυξη, λοιπόν, θα έχουμε με ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και με κοινωνικές πολιτικές, που θα στηρίζουν τους ευάλωτους και θα δίνουν ευκαιρίες στους νέους και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σχετικά Άρθρα