Οργή Ακάρ αποκαλύπτουν τα τουρκικά μέσα – Πενιχρά τα αποτελέσματα σε οικονομία, ίδια εικόνα στα ελληνοτουρκικά

Οργή Ακάρ αποκαλύπτουν τα τουρκικά μέσα – Πενιχρά τα αποτελέσματα σε οικονομία, ίδια εικόνα στα ελληνοτουρκικά

Την έντονη ενόχληση του Χουλουσί Ακάρ μετά την απομάκρυνση από τα ηνία του υπουργείου Άμυνας αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας παρασκήνιο που αποτυπώνει την ενόχληση του πρώην υπουργού Άμυνας για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανανέωση της θητείας του στον προεδρικό θώκο της χώρας , αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν ριζικό ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση αλλά και στους επίδοξους δελφίνους του κόμματος AKP.

Του Νίκου Νανούρη

Ένα από το πρωτοκλασάτα στελέχη που επιθυμούσαν να είναι η διάδοχη κατάσταση του Ταγίπ Ερντογάν στο κυβερνών κόμμα είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο Τούρκος δημοσιογράφος Σεντάτ Μποζκούρτ ο πρώην υπουργός Άμυνας μόνο με καλό μάτι δεν είδε την αντικατάσταση του από τον Γιασάρ Γκιουλέρ.

Το παρασκήνιο που ‘’έδειξε’’ την  ενόχληση του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, την Καισάρεια, τον τόπο καταγωγής του Χουλουσί Ακάρ επισκέφτηκε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Μεχμέτ Οζχασεκί.  Σε τέτοιες περιπτώσεις ως είθισται διοργανώνεται τελετής υποδοχής στην οποία όμως δεν έδωσε το παρών ο πρώην υπουργός Άμυνας με την δικαιολογία ότι μετακόμιζε….

Σε άλλο δημοσίευμα μάλιστα, σημειώνεται ότι ο Ακάρ ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, δείγμα που αποτυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια του για την απομάκρυνση από το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας.

Χαμηλές προσδοκίες της Δύσης από στροφή Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρώντας σε ένα εκτεταμένο λίφτινγκ στον κυβερνητικό σχηματισμό έστειλε ένα διπλό μήνυμα υπεροχής στο εσωτερικό της χώρας αλλά και ένα μήνυμα διαλλακτικότητας προς τη Δύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση του Μεχμέτ Σιμσέκ στα ηνία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και η παράδοση των κλειδιών της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στο άλλοτε πρωτοκλασάτο στέλεχος της Goldmach sachs και της First Republic Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν. Δυο πρόσωπα κλειδιά για την λύση της δύσκολης εξίσωσης της οικονομικής δυσπραγίας και του πληθωρισμού που καλπάζει στη χώρα και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές προσυπογράφουν την στροφή στην ορθολογική οικονομική.

  • Η αισιοδοξία της κυβερνούσας ελίτ προς το παρόν δεν αποτυπώνεται και στα πεπραγμένα της τουρκικής οικονομίας, τη τουρκική λίρα να συνεχίζει να χάσει έδαφος έναντι του δολαρίου με πολλούς επενδυτές να προεξοφλούν την περεταίρω διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος.

Την ίδια  ώρα, την Πέμπτη σύμφωνα με αρθρογράφο της εφημερίδας Χουργιέτ αναμένεται κρίσιμη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου που δεν αποκλείεται να φέρει και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων, τα οποία η ανορθολογική πολιτική του Τούρκου προέδρου να κράταγε σε χαμηλά επίπεδα.

Ο ρόλος των νέων Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και οι σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο διορισμός του άλλοτε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ),  Χακάν Φιντάν στη θέση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συμβολίζει την επιθυμία του Τούρκου προέδρου  για επιρροή στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή  και την Αφρική, περιοχές είχε εκτεταμένη δραστηριότητας ο πρώην ισχυρός άνδρας των μυστικών υπηρεσιών. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να μην βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο του παρόλα αυτά είναι πιστός θιασώτης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας ενώ και οι πρώτες του δηλώσεις για ‘’εξωτερική πολιτική  που βασίζεται στην ανεξαρτησία της Τουρκίας από κάθε σφαίρα επιρροής και στην κυριαρχία της βούλησης του έθνους’’ αποτυπώνουν τις θέσεις του και την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα η επιλογή του σκληρού ισλαμιστή και πιστού οπαδού της Γαλάζιας Πατρίδας Γιασάρ Γκιουλέρ για την ηγεσία του υπουργείου άμυνας υποδηλώνει την συνέχιση του ίδιου δρόμου στα ελληνοτουρκικά. Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχει  στο βιογραφικό του κυρίως στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία αποτελεί ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται απόλυτα ο Ταγίπ Ερντογάν.  Ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας της γείτονος χώρας δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν για την Ελλάδα, κρατώντας κυρίως έναν παρασκηνιακό αλλά και συμβουλευτικό ρόλο στον Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ερντογάν ακροβατεί σε δυο βάρκες

Ο Τούρκος πρόεδρος ενισχυμένος από την ανανέωση της θητείας του κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις συνεχίζει στο εξωτερικό την λογική του ανατολίτικου παζαριού. Την ώρα που δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να άρει το ‘’γιοκ΄΄ στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνδέοντας το και με την πώληση των πολυπόθητων μαχητικών F16 από τις ΗΠΑ, συνεχίζει να κλείνει το μάτι στη Μόσχα.  Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα επισκεφτεί την Άγκυρα το επόμενο διάστημα μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου. Η Άγκυρα δείχνει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν τις τουρκικές εκλογές, παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο που μπορεί να συνομιλεί σε ικανοποιητικό βαθμό με Δύση και Μόσχα. Ο Ερντογάν συνεχίζει τον δρόμο μιας δύσκολη άσκησης ισορροπίας με στόχο να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί τόσο σε υλικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο, αναδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία τον ανεξάρτητο περιφερειακό ρόλο που θέλει να δείχνει στη διεθνή πολιτική σκηνή

Σχετικά Άρθρα