Μαρτυρία για το ναυάγιο της Πύλου: “Έλυσαν το σχοινί που τους πέταξε το Λιμενικό”
Σύμφωνα με τη μαρτυρία, λίγο πριν από τις 23:00 το πλήρωμα του σκάφους «920» φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές Αρχές.
«Επρόκειτο για οργανωμένη προσπάθεια διακίνησης που προετοιμαζόταν επί 40, πιθανόν και 50 ημέρες», ανέφερε στην Καθημερινή στέλεχος του Λιμενικού, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του λιμενικού, λίγο πριν από τις 23:00 το πλήρωμα του σκάφους «920» φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές Αρχές. Οι λιμενικοί μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του.
Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά. «Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11:00 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου», ξεκαθάρισε.
Γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια του πλοίου
«Αυτό που λένε οι διασωθέντες είναι πως τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια για να προστατευθούν και να αποφύγουν τις καιρικές συνθήκες», λέει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη αποστολής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από το παράρτημα Μεσσηνίας, Σταυρούλα Μπάμπαλη, που ήταν από τις πρώτες ομάδες που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας. Αρκετοί από τους πρόσφυγες που κατάφεραν και σώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο έχουν μεταφέρει παρόμοιες μαρτυρίες σε διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς στην Καλαμάτα. Μιλούν δηλαδή για δεκάδες γυναίκες και παιδιά που παγιδεύτηκαν στο αλιευτικό σκάφος.
Τρεις Αιγύπτιοι, που μένουν χρόνια στην Καλαμάτα και εργάζονται στις καφετέριες του λιμανιού, μόλις άκουσαν ότι μεταξύ των διασωθέντων είναι συμπατριώτες τους έσπευσαν στο νοσοκομείο για να τους δώσουν κουράγιο και να τους βοηθήσουν. Θυμήθηκαν το δικό τους επικίνδυνο ταξίδι… Ο Μοχάμετ, ωστόσο, στέκει απαρηγόρητος. «Τι να την κάνω τη ζωή μου; Μέσα στο καράβι ήταν η γυναίκα μου και το παιδί μου». Λόγια παρηγοριάς δεν υπάρχουν.