Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Χιλιάδες κόσμου στο Καλλιμάρμαρο για την ιστορική συναυλία του
Πενήντα χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία και τα γιόρτασε με μια μεγάλη συναυλία – γιορτή στο Καλλιμάρμαρο, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023.
Μια συναυλία με αναφορά στις πιο σημαντικές στιγμές μιας μουσικής πορείας που έχει καταφέρει να σημαδέψει τις ζωές όλων μας.Μια συναυλία αναδρομή στο παρελθόν με την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από την πενηντάχρονη πορεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Με το γνώστο σύνθημα «Βασίλη ζούμε για να σ’ ακούμε», δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές τραγουδούσαν και χόρεψαν, συνοδεύοντας τον σπουδαίο καλλιτέχνη που συγκινημένος αντίκριζε αυτό το παραλήρημα, μην μπορώντας και ο ίδιος να πιστέψει την αγάπη του κοινού προς εκείνον. Μια συγκινητική, αλλά και γεμάτη ορμή, συναυλία που ταξίδεψε τους θεατές σε δίσκους σταθμούς, ιστορικές συναυλίες, διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια, ιστορίες και παρέες που έγραψαν ιστορία.
Λίγο μετά τις 21:00 και με το εμβληματικό τραγούδι «Κουρσάρος», ξεκίνησε ένα ταξίδι στο χρόνο με πυξίδα τη λυρική, δυναμική, βαθιά αισθαντική φωνή του Βασίλη και συνοδοιπόρους τους σπουδαιότερους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς που γέννησε αυτός ο τόπος.
«Μια ολόκληρη ιστορία. Ξεκίνησα το ’73, φαντάρος στη χούντα. Έγραψα τέσσερα τραγούδια. Μετά πήγα στη Γερμανία. Εκεί τραγουδούσα Λοΐζο και Θεοδωράκη. Στο Μόναχο γνώρισα μια ομάδα φοιτητών που έγιναν αδέρφια μου. Μου άνοιξαν τα μάτια. Εκεί πολιτικοποιήθηκα. Τους ευχαριστώ. Είναι ακόμα εδώ» ήταν τα πρώτα του λόγια, κάνοντας μια «μίνι» αναδρομή στην καλλιτεχνική του καριέρα.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ακούστηκαν μεγάλες επιτυχίες του, όπως η «Πρέβεζα» του Καρυωτάκη, ο «Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου, οι «Μικρές Νοθείες» του Οδυσσέα Ιωάννου και του Θάνου Μικρούτσικου, το «Α ρε Μαμά», το «Ελλάς», η «Σφεντόνα», το «Πριν το Τέλος» κ.α. Με απλότητα και ειλικρίνεια, όπως μόνο εκείνος ξέρει, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγούδησε όλα όσα αγαπάμε, μας συγκινούν και μας ενώνουν. Όλοι έγιναν ένα, κάτω από τη μαγική φωνή του «αιώνιου έφηβου».