Γιατροί του Κόσμου: “Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό το πέρασμα. Είναι ένα πραγματικό νεκροταφείο”

Γιατροί του Κόσμου: “Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό το πέρασμα. Είναι ένα πραγματικό νεκροταφείο”

Σκληρή γλώσσα για την φονική αδιαφορία των κυβερνήσεων της ΕΕ ως προς την διάσωση προσφύγων και μεταναστών στην Μεσόγειο χρησιμοποίησε μιλώντας στο FranceInfo η Φλοράνς Ριγκάλ, Γαλλίδα πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.

Κατήγγειλε την «έλλειψη θαλάσσιας διάσωσης που να είναι αντάξια του ονόματός της» σε περιπτώσεις όπως αυτή της χθεσινής τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου.

«Απαιτούμε επιτέλους πραγματικές πολιτικές διάσωσης στη θάλασσα από τις κρατικές υπηρεσίες», τόνισε η ίδια, χαρακτηρίζοντας την ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού με τους εκατοντάδες επιβαίνοντες «προβλέψιμη». Απαιτείται, όπως τόνισε, «ισχυρή κινητοποίηση των κρατών» και σαφείς «επένδυση σημαντικών οικονομικών πόρων στην διάσωση ανθρώπων».

Θύμισε εξάλλου ότι από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 20.000 ανθρώπινες ζωές μόνο σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου, που αποτελεί πέρασμα από τις αφρικανικές ακτές προς την ευρωπαϊκή ηπειρο. Η κεντρική Μεσόγειος «είναι ένα πραγματικό νεκροταφείο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η θέση της προέδρου των Γιατρών του Κόσμου για την Frontex, που μετά τον αρχικό εντοπισμό του αλιευτικού «παρέδωσε» την επιχείρηση στις ιταλικές και τελικά τις ελληνικές Αρχές. Όπως υπογράμμισε, θα έπρεπε να είχε παρέμβει με δικές της δυνάμεις. Θύμισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «μεταθέτουμε τη διάσωση στη θάλασσα σε δομές στις οποίες ταυτόχρονα πολλαπλασιάζουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν».

Προειδοποίησε εξάλλου ότι τέτοιες τραγωδίες «δεν αποτρέπουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν» και σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία που αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν. Είναι απαράδεκτο και ανυπόφορο».

Σχετικά Άρθρα