Τα αίτια της ασύλληπτης τραγωδίας – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη βύθιση του σαπιοκάραβου με τους εκατοντάδες πρόσφυγες

Τα αίτια της ασύλληπτης τραγωδίας – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη βύθιση του σαπιοκάραβου με τους εκατοντάδες πρόσφυγες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης για την αναζήτηση και περισυλλογή των αγνοούμενων επιβαινόντων, από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ενώ ο ακριβής αριθμός τους είναι ακόμη άγνωστος. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νικόλαος Αλεξίου, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Διασωθέντες: 104
  • Νεκροί: 79
  • Αγνοούμενοι: Άγνωστος αριθμός

Σε ό,τι αφορά τους επιβαίνοντες του πλοίου, ο κ. Αλεξίου δήλωσε: “Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο”.

Σε άλλο σημείο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού μίλησε για τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. “Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε”.

Στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσωση των επιβαινόντων από την ανατροπή του πλοίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Η ενεργοποίηση έγινε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος.

Με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Το σχέδιο αυτό, προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθ’ οδόν βρίσκεται για την Καλαμάτα η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας. Είναι αυτοί που θα πάρουν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

  • Το αλιευτικό “Αντριάνα” εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο μη επανδρωμένο σκάφος της Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από το Τομπρούκ στη Λιβύη, προς την Αδριατική.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του, ωστόσο δεν αιτήθηκε συνδρομή ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές ενώ δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα το σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα. Ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε τους ανθρώπους με κάποια εφόδια, όπως φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος.

Τελικά, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό Κέντρο Διάσωσης για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα και ένα C130 μετέβησαν εκεί και 104 άνθρωποι διασώθηκαν. Από εκείνη την ώρα οι έρευνες συνεχίζονται.

Σχετικά Άρθρα