Στόλτενμπεργκ: Πρόοδος στην τετραμερή Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας και ΝΑΤΟ στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και σημειώθηκε κάποια πρόοδος, όμως μπορεί να προβλέψει το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 15-16 Ιουνίου, αναφέρθηκε στην 4η συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού, ο οποίος συστάθηκε σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία στην οποία συμμετέχουν οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ.
Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι είχε πρόσφατα συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και δήλωσε ότι κατά την τελευταία συνάντηση συμφώνησαν για τη σύγκληση του κοινού μηχανισμού μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο επικεφαλής του γραφείου του συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση στην Άγκυρα δηλώνοντας πως «μόλις μίλησα μαζί του. Ανέφερε ότι η συνάντηση πέρασε σε εποικοδομητικό κλίμα και ότι υπήρξε κάποια πρόοδος. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την έγκριση της Σουηδίας ως μέλους».
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν μπορεί να προσφέρει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη σημειώνοντας ότι «η Σουηδία έχει εκπληρώσει [τις δεσμεύσεις της]. Άλλαξε το Σύνταγμα, αυστηροποίησε τον αντιτρομοκρατικό νόμο και ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Χαιρετίζω τη Σουηδία που μιλά για το τι περισσότερο μπορεί να γίνει με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Τουρκία. Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα υπήρξε η έκδοση ενός προσώπου που συνδέεται με το PKK.
Αυτό είναι καλό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και καλό για τις προσπάθειες της Σουηδίας να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα. Επειδή αυτές οι ομάδες συχνά συνδέονται μεταξύ τους. Τα άτομα που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα στη Σουηδία είναι συχνά τα ίδια άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε η Σουηδία να γίνει δεκτή ως μέλος το συντομότερο δυνατό».
Η τέταρτη συνεδρίαση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Τουρκίας, διεξήχθη υπό την προεδρία του ΝΑΤΟ και διήρκησε περίπου 3 ώρες.
Ο πρέσβης Γιαν Κνούτσσον, υφυπουργός στο σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος εκπροσώπησε τη Σουηδία στη σημερινή συνάντηση, προέβη επίσης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες πήγαν καλά και θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα δώσουν στην σουηδική κυβέρνηση την ευκαιρία να επιλύσει τα εναπομείναντα εμπόδια. Στόχος της σουηδικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου αποτελεί «φυσική ευκαιρία» για αυτό. Ο Κνούτσσον σημείωσε επίσης ότι «η Σουηδία δεν αποτελεί ασφαλές λιμάνι για την τρομοκρατία και το PKK».
Σε συντονισμό Τουρκία και Ουγγαρία για την ένταξη της Σουηδίας
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου Πέτερ Σίγιαρτο προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι επικοινώνησε με τον νέο ομόλογο του Χακάν Φιντάν και συμφώνησαν να ενημερώνουν ο ένας τον άλλον για τα βήματα που θα κάνουν στο μέλλον με την Τουρκία για το θέμα αυτό.
Ο Szijjarto τόνισε ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στο κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις «προσβολές» της κυβέρνησης της Στοκχόλμης προς τη χώρα του.
Ο Σίγιαρτο σημείωσε ότι δέχονται συνεχώς επικρίσεις, κατηγορίες και ισχυρισμούς από Σουηδούς πολιτικούς και υπενθύμισε ότι η Σουηδία κατηγορεί την Ουγγαρία ότι «δεν έχει δημοκρατία και γίνεται δικτατορία», επισημαίνοντας ότι η κριτική αυτή αποτελεί βάσιμο λόγο για να μην εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Σουηδία ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουγγαρίας δηλώνοντας ότι «ποτέ δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», ενώ υποστήριξε ότι όχι μόνο η Σουηδία το έκανε αυτό, αλλά και οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.