Ναυάγιο στη Πύλο: Δραματικές μαρτυρίες επιζώντων – “Τα αμπάρια ήταν γεμάτα γυναίκες και παιδιά” – Οι συνομιλίες με το Λιμενικό
Μια ανείπωτη ναυτική τραγωδία σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου είναι το ναυάγιο με τους τουλάχιστον 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Όσο περνούν οι ώρες και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης λιγοστεύουν οι ελπίδες για ανεύρεση και άλλων επιζώντων εκτός από τους 104 που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτή την τραγωδία.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, μετανάστες που διασώθηκαν αναφέρουν ότι παιδιά και γυναίκες βρίσκονταν στα αμπάρια και ότι στο πλοίο υπήρχαν 500-700 άτομα.
Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί άνδρες μετανάστες βρίσκονταν στο κατάστρωμα και για αυτό τον λόγο κατάφεραν να διασωθούν, με την αγωνία για τις γυναίκες και τα παιδιά να αυξάνεται.
Όπως ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Οι συνομιλίες του πλοίου με το Λιμενικό πριν τουμπάρουν
Το χρονικό της τραγωδίας που εξελίσσεται στα διεθνή χωρικά ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, με 78 έως τώρα νεκρούς μετανάστες, άρχισε να γράφεται το μεσημέρι της Τρίτης (13/6). Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις εισήλθε σε διεθνή ύδατα, αλλά με την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης να την έχει η Ελλάδα. «Το παρακολουθούσαμε για να δούμε πού πήγαινε, αν ήθελαν συνδρομή, ποιες ήταν οι προθέσεις τους» είπαν στο protothema.gr κύκλοι του επιχειρησιακού τομέα του Λιμενικού Σώματος.
Αργότερα, με εντολή του Λιμενικού επικοινώνησαν με το αλιευτικό δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των πλοιάρχων με τους υπεύθυνους του μοιραίου σκάφους, τους διακινητές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και στην ερώτηση αν χρειάζονταν βοήθεια η απάντηση που έδωσαν επανειλημμένως ήταν η εξής: «Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο».
Τα εμπορικά πλοία τους έδωσαν τρόφιμα και και νερό και στη συνέχεια έφυγαν.
Πάνω από τo αλιευτικό έκανε κάποιες πτήσεις και το αεροσκάφος της FRONTEX. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίασε και 40μετρο πλωτό σκάφος του Λιμενικού το οποίο έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση το αλιευτικό.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, αργά το βράδυ και ενώ υπήρχε μπουνάτσα, «η θάλασσα ήταν λάδι», η μηχανή του αλιευτικού σταμάτησε να λειτουργεί.
Ακολούθησε αναταραχή πάνω στο κατάστρωμα του σιδερένιου αλιευτικού και μέσα σε δευτερόλεπτα τουμπάρισε, όπως περιγράφουν οι Λιμενικοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τον πανικό που προκλήθηκε όταν σταμάτησε η μηχανή οι επιβαίνοντες πήγαν ξαφνικά στη μία πλευρά του σκάφους, έγινε απότομη μετατόπιση βάρους και γι’ αυτόν τον λόγο αναποδογύρισε.
Όπως ανέφεραν Λιμενικοί, τα τελευταία 2-3 χρόνια σιδερένια αλιευτικά σκάφη αποπλέουν από το Τομπρούκ με προορισμό την Ιταλία. Μεταφέρουν 300, 400 ή και 500 μετανάστες τη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες – 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί – που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, ενώ στο σκάφος φέρονται να επέβαιναν έως και 700 άτομα.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του Λιμενικού, με βάση το μέγεθος του σκάφους, σε αυτό θα μπορούσαν να επιβαίνουν εκατοντάδες άτομα όχι όμως 700.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.