Τσίπρας: Να γεμίσουμε τον χάρτη με νομούς στο χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο χρώμα που ενοχλεί την ΝΔ
Αναφερόμενος στον Τουρισμό ο Αλέξης Τσίπρα από το Ηράκλειο της Κρήτης τόνισε πως «παρά τη βαρύνουσα σημασία του για την εθνική οικονομία» ο τομέας αυτός «δυστυχώς δεν αποτελεί αντικείμενο συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού». Όπως εξήγησε αυτό «λειτουργεί εις βάρος της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής για έναν τομέα που, κατά τα άλλα, χαρακτηρίζουμε ως «εθνικό πρωταθλητή» και ατμομηχανή της οικονομίας» της χώρας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υποστήριξε πως όποια κοινωνική ομάδα, όποιος παραγωγικός κλάδος τολμά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα θα περάσει δύσκολα και θα αντιμετωπίζεται ως εσωτερικός εχθρός, όπως «υποσχέθηκε» και η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Γι’ αυτό σήμερα από εδώ, από το δημοκρατικό Ηράκλειο, τονίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εδώ για να σπάσουμε το φόβο κι απευθύνω μία πρόσκληση σε όλες κι όλους ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις κι επιλογές: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση της ανατροπής των συσχετισμών. Να γεμίσουμε το χάρτη με νομούς στο χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, να γεμίσουμε το χάρτη με το μόνο χρώμα που ενοχλεί την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως παρά τη βαρύνουσα σημασία του για την εθνική οικονομία, ο τομέας του τουρισμού δυστυχώς δεν αποτελεί αντικείμενο συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού.
Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως επέλεξε να αφήσει τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο.
«Αντί να επωφεληθεί από την υποχρεωτική ανάπαυλα της πανδημίας για να ξεκινήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να αναμετρηθεί με τις τουριστικές επιδόσεις του 2019, την επιτυχία της δικής μας κυβέρνησης».
Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, κατά τον πρώην πρωθυπουργό, είναι ο ελληνικός τουρισμός σήμερα να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές ελλείψεις ως προς τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται μια άλλη εθνική στρατηγική και πως οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του.
«Εμείς βλέπουμε τον τουρισμό ως ένα όχημα μέσα από το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τον συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε, στη συνέχεια, τα πέντε χαρακτηριστικά του προγράμματος του κόμματός του για τον τουρισμό:
- Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
- Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα.
- Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιoκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.
- Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.
- Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης προϋποθέτει τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κρίσιμους τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας: τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την μεταποίηση, τον πολιτισμό, και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχεία και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που να αποτελέσει το όχημα για την ανακαίνιση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο: «Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η ανάπτυξη των δικτύων γίνεται με ορθολογικό τρόπο, δηλαδή ότι τα δίκτυα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα διασυνδέει αρχικά το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με την πόλη του Ηρακλείου.«Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να υπηρετηθούν από μια κυβέρνηση που βασικός της προσανατολισμός είναι να συνεχίσει το έργο των ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές που δεν ολοκληρώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων. Η αντίθεσή μας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι αποτέλεσμα ιδεοληψίας αλλά ανάλυσης κόστους οφέλους για τη κοινωνία.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας εστίασε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κατηγορώντας τη ΝΔ και τα μεγάλα συμφέροντα για στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης με τον τρόπο που θέλουν να αξιοποιήσουν και το Ταμείο Ανάκαμψης και προτείνοντας:
- Λύση στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής έδρας, τη νομοθέτηση νέου πτωχευτικού κώδικα.
- Μείωση των φορολογικών βαρών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κι αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ.
- Μείωση του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους, μέσω μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
- Πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότηση, με ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων και ιδίως των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Θεσμοθέτηση Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για τη χρηματοδότησή τους με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές κι αγροτικές πιστώσεις, leasing και factoring.
- Δομή στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεών τους, για την υποστήριξή τους οριζόντια και εξατομικευμένα, αλλά και για την προώθηση συνεργειών και clusters.