ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετη η ΝΔ από την απάντηση Ντομπρόφσκις για την παράνομη εξαγωγή του Predator σε αφρικανικά κράτη
Έκθετη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων βρίσκεται για μια ακόμη φορά η ΝΔ και οι πρακτικές της σχετικά με την παράνομη εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα μετά από την απάντηση που δίνει η Κομισιόν, δια του Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.
Επικαλούμενη δημοσίευμα των New York Times στο οποίο επιβεβαιώνεται η παραχώρηση από την κυβέρνηση της ΝΔ αδειών για την εξαγωγή κακόβουλου λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη και σε δύο ακόμα χώρες, η μία εκ των οποίων στην ανατολική Αφρική, η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούσε για το «εάν έχει απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα της Κομισιόν για παροχή διευκρινίσεων».
Υπενθυμίζεται ότι σε ανταλλαγή απόψεων στην εξεταστική επιτροπή PEGA στις 28 Μαρτίου 2023, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο οποίος ανήκει, όπως και η ΝΔ, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), επέκρινε τη χρήση του Predator από την ελληνική κυβέρνηση.
Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι “διενεργούσαν εσωτερική παρακολούθηση”», χωρίς ωστόσο όπως υπογραμμίζει «τα πορίσματα αυτής της “εσωτερικής παρακολούθησης” να έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή».
Τέλος, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σύμφωνα με δημοσίευμα διεθνών ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει έρευνα για παράνομες εξαγωγές του Predator από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα για παραβίαση του Κανονισμού 2021/821 για τη θέσπιση ενωσιακού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης. Στη σκιά των συνεχών αποκαλύψεων και της έρευνας της Ευρωπαίας Εισαγγελέας, το πόρισμα της ΕΔΕ για την εξαγωγή του Predator παραμένει σε κάποιο συρτάρι του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεοχάρη Λαλάκου, πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που ξεκίνησε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 16 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.
Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση και η απάντηση
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001250/2023 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Δημήτριος Παπαδημούλης (TheLeft), Κωνσταντίνος Αρβανίτης (TheLeft), Πέτρος Κόκκαλης (TheLeft), Στέλιος Κούλογλου (TheLeft), Έλενα Κουντουρά (TheLeft)
Θέμα: Εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού Predator από την ελληνική κυβέρνηση
Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αποκάλυπταν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε άδειες για την εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη, όπου η αποστολή του παράνομου λογισμικού επιβεβαιώθηκε στους New York Times[1], και σε δύο ακόμα χώρες, η μία εκ των οποίων στην ανατολική Αφρική[2], η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία φέρεται να έχει ξεκινήσει έρευνα για παράνομες εξαγωγές του Predator από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα για παραβίαση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821 για τη θέσπιση ενωσιακού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης[3]. Παράλληλα, σε ανταλλαγή απόψεων στην εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Μαρτίου, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ValdisDombrovskis επέκρινε τη χρήση του Predator από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι, στις 14 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις άδειες εξαγωγής του Predator, δίχως όμως να έχει λάβει ακόμα απάντηση[4].
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Έχει απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα της Επιτροπής για παροχή διευκρινίσεων;
- Της έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της ΕΔΕ που έλαβε χώρα για τη διερεύνηση των αποκαλύψεων και το οποίο αρνείται να δημοσιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση;
- Σκοπεύει να συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση των αποκαλύψεων περί παράνομων εξαγωγών του Predator από την ελληνική κυβέρνηση και, αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί;
Απάντηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου κ. Dombrovskis
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κατά τη δημόσια ακρόαση της επιτροπής «Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό παρακολούθησης (PEGA)» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Μαρτίου 2023, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, κ. Valdis Dombrovskis, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι, στις 10 Ιανουαρίου 2023, η Επιτροπή είχε ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ελέγχου των εξαγωγών σχετικά με τις εξαγωγές ειδών κυβερνοεπιτήρησης στη Μαδαγασκάρη και το Σουδάν. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι «διενεργούσαν εσωτερική παρακολούθηση» προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο κανονισμός της ΕΕ για τα είδη διπλής χρήσης[5] και τα παραρτήματά του έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Τα πορίσματα αυτής της εσωτερικής παρακολούθησης δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή.
Ο κανονισμός της ΕΕ για τα είδη διπλής χρήσης δεν προβλέπει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει το καθήκον να εποπτεύει, να διερευνά και να επανεξετάζει τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών όσον αφορά μεμονωμένες αιτήσεις αδειών εξαγωγής. Ο κανονισμός δεν δημιουργεί ειδικές υποχρεώσεις για τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να απαντούν σε τυχόν ερωτήσεις της Επιτροπής σχετικά με μεμονωμένες περιπτώσεις αδειών εξαγωγής.