Air Defender 2023: Ξεκινά στη Γερμανία η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου του ΝΑΤΟ – Η συμμετοχή της Ελλάδας

Air Defender 2023: Ξεκινά στη Γερμανία η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου του ΝΑΤΟ – Η συμμετοχή της Ελλάδας

Από σήμερα έως και τις 23 Ιούνη στον εναέριο χώρο της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση – πρόβα πολέμου στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση «Air Defender 2023» θα λάβουν μέρος 25 χώρες, 250 αεροσκάφη και 10.000 άτομα, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενώ το βασικό σενάριο είναι η άμεση ανταπόκριση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση κρίσης και ενεργοποίησης του άρθρου 5 για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ΝΑΤΟικού εδάφους.

Στην άσκηση συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης και ως τεχνικός κόμβος, βρίσκεται, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων δεκαετιών. Η προετοιμασία της άσκησης έχει διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια και για τη διοργάνωση θα χρησιμοποιηθούν έξι αεροπορικές βάσεις. Μόνο οι ΗΠΑ στέλνουν στη Γερμανία 100 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το «αόρατο» F-35, το πλέον σύγχρονο μαχητικό της Συμμαχίας, αλλά και F-15, F-16, F-18, EA-18, Α-10, C-13 και C-17. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν με μαχητικά F-16.

Αν και επισήμως η άσκηση παρουσιάζεται ως «αμυντική», η πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Έιμι Γκούτμαν, έσπευσε να δηλώσει ότι η άσκηση θα αποτελέσει «εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης προς άλλες χώρες του κόσμου». Η άσκηση «θα δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία την ετοιμότητα και την ταχύτητα των δυνάμεών μας στην άμεση αντίδραση. Θα μου έκανε μεγάλη έκπληξη εάν οποιοσδήποτε ηγέτης δεν αντιλαμβανόταν τι δείχνει η άσκηση, υπό την έννοια της δύναμης της Συμμαχίας. Και αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά η Γκούτμαν.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πολυάριθμες ασκήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα γίνουν στο έδαφος, όπως η «εκκένωση από αεροδρόμιο», η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά το χάος που προκλήθηκε το 2021 κατά την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν. Σε άλλες ασκήσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος, αλλά και η αντιμετώπιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά. Θα εξεταστούν επίσης σενάρια επίθεσης με πλοία ή υποβρύχια στη Βόρεια Θάλασσα.

Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στην Ολλανδία και στην Τσεχία και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back».

Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις» πολιτικών πτήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά δεν απέκλεισε καθυστερήσεις σε πτήσεις.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά Άρθρα