Ουκρανία: 3 νεκροί και 10 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό σκάφους εκκένωσης
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίσθηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σκάφος επί του οποίου επέβαιναν άνθρωποι που απομακρύνονταν από τα πλημμυρισμένα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη και κατευθύνονταν προς την υπό ουκρανικό έλεγχο πόλη της Χερσώνας, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.
Η περιοχή έχει πληγεί από πλημμύρες μετά την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα.
Όταν κατέρρευσε το πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα του Δνείπερου στη Νόβα Καχόβκα, προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική και οικονομική καταστροφή στην περιοχή ύστερα από το πυρηνικό ατύχημα του 1986 στο Τσερνόμπιλ.
Worries about environmental disasters in Ukraine caused by Russia's invasion are not new.
But people were looking in the wrong places.
The catastrophe didn't happen at Zaporizhzhia's Nuclear Power Plant, but at the colossal Nova Kakhovka dam.https://t.co/GY8sZukQm3
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) June 11, 2023
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα για να εμποδίσουν την ουκρανική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για έγκλημα πολέμου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ισχυρά κράτη της Συμμαχίας εξέφρασαν, σε πιο επιφυλακτικούς τόνους, υποψίες για ρωσικό δάκτυλο.
Και μόνο η χρονική σύμπτωση της καταστροφής με την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης καθιστά εύλογη την υπόθεση ότι οι Ρώσοι θέλησαν να ασφαλίσουν χωρίς απώλειες ένα μεγάλο κομμάτι του μετώπου. Επειτα, το εν λόγω φράγμα σχεδιάστηκε επί Στάλιν και ολοκληρώθηκε επί Χρουστσόφ με προδιαγραφές ώστε να αντέξει ακόμη και σε πυρηνική επίθεση.
EU civil protection response to the floods caused by the Nova Kakhovka dam blast:
12 European countries are sending water pumps, tankers, boats, generators, and more life-saving aid to 🇺🇦.
🇦🇹🇧🇪🇨🇿🇩🇪🇩🇰🇫🇮🇫🇷🇱🇹🇳🇴🇳🇱🇵🇱🇪🇸 – thank you for your ongoing solidarity with #Ukraine. 🙏 pic.twitter.com/hKgEeKmAuF
— EU Civil Protection & Humanitarian Aid 🇪🇺 (@eu_echo) June 9, 2023
Επομένως, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ανατιναχθεί χωρίς την πυροδότηση ισχυρότατων εκρηκτικών στο εσωτερικό του υδροηλεκτρικού σταθμού, τον οποίο ήλεγχαν μέχρι την περασμένη Τρίτη οι Ρώσοι.
Την εκδοχή αυτή ενίσχυσαν δορυφορικές εικόνες των Αμερικανών και σεισμογραφικές αναλύσεις των Νορβηγών, που πιστοποιούν μεγάλη έκρηξη στην περιοχή του φράγματος την ώρα της κατάρρευσης.