Τουρκία: Και επίσημα η Χαφιζέ Ερκάν πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας – Η πρώτη δήλωση της
Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ορίστηκε η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν (Hafize Gaye Erkan), η οποία λίγες ώρες μετά τον διορισμό της από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέλαβε τα «κλειδιά» από τον Σαχάπ Καβτζίογλου, με βάση την παράδοση. Η Ερκάν πραγματοποίησε τις πρώτες δηλώσεις της, λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κεντρικής Τράπεζας. Η ίδια ανέφερε στον απερχόμενο πρόεδρο: «Είχατε δύσκολο έργο. Σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειες σας. Θα σας θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη».
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο μας που με έκρινε άξια αυτού του καθήκοντος. Είμαι ευγνώμων και είναι τιμή μου».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet στις ΗΠΑ, Ραζί Τζανικλιγκίλ, στις 24 Απριλίου κατατέθηκε σε βάρος της ομαδική αγωγή από πελάτες της χρεοκοπημένης τράπεζας First Republic, στην οποία η Ερκάν εργάστηκε μέχρι το τέλος του 2021.
Ο Τζανικλιγκίλ δήλωσε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κατατέθηκε ομαδική αγωγή κατά της νέας προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας από τους πελάτες της χρεοκοπημένης First Republic.
Συγκεκριμένα, με βάση όσα αναφέρει στο Twitter, «έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή σε βάρος της με την κατηγορία της παραβίασης της τραπεζικής νομοθεσίας και της ψευδούς και παραπλανητικής δήλωσης στους πελάτες της χρεοκοπημένης First Republic Bank, της οποίας διετέλεσε συνδιευθύνουσα σύμβουλος».
Δείτε την ανάρτησή του:
Merkez Bankası yeni başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, ABD’de yöneticisi olduğu çöken First Republic Bank’ın müşterileri tarafından bankacılık yasalarını ihlal etmek, yanlış ve yanıltıcı beyanlar vermek suçlamalarıyla toplu dava açıldı. pic.twitter.com/ryY5AOFc2S
— Razi Canikligil (@canikligil) June 9, 2023
Ποια είναι η Δρ Hafize Gaye Erkan
Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1982, η Ερκάν τελείωσε το σχολείο στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι, Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής το 2001.
Η Ερκάν συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην επιχειρησιακή έρευνα και τη χρηματοοικονομική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 2005. Η Erkan ολοκλήρωσε επίσης δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στις διοικητικές επιστήμες στο Harvard Business School και δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στην ηγεσία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ξεκίνησε την καριέρα της στην Goldman Sachs το 2005 και εργάστηκε εκεί για 9 χρόνια, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στα διοικητικά συμβούλια και στις ομάδες ανώτερων διοικητικών στελεχών μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών σε θέματα διαχείρισης ισολογισμών, δοκιμών αντοχής και κεφαλαιακού σχεδιασμού, διαχείρισης κινδύνων, συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Στη συνέχεια εντάχθηκε στην First Republic Bank το 2014, όπου υπηρέτησε ως συνδιευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντής επενδύσεων, διευθυντής καταθέσεων και συνδιευθυντής κινδύνου για σχεδόν 8 χρόνια.
Αφού υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tiffany & Co, μιας εταιρείας κοσμημάτων με έδρα τις ΗΠΑ, για δύο χρόνια, η Ερκάν εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Marsh McLennan, μιας παγκόσμιας εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλών Fortune 500, το 2022.
Σύμφωνα με την έρευνα των San Francisco Business Times για το 2018, η Ερκάν ήταν η μόνη γυναίκα κάτω των 40 ετών που κατείχε τον τίτλο του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου στις 100 μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, ενώ την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στη λίστα «40 Under 40 List» των San Francisco Business Times και στη λίστα «40 Under 40 List» του Crain’s New York Business.
Το 2019, η συμπεριλήφθηκε στον «Κατάλογο των αξιοσημείωτων γυναικών στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα» του Crain και στον κατάλογο «Women to Watch» του American Banker.
Η Ερκάν, η οποία έχει εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις, τη διαχείριση κινδύνων, την τεχνολογία και την ψηφιακή καινοτομία, είναι επίσης μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Τμήματος Επιχειρησιακής Έρευνας και Χρηματοοικονομικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον.