Εκτός εκλογικής μάχης ο Πνευματικός- Τι είπε ο Μητσοτάκης, τι δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής

Εκτός εκλογικής μάχης ο Πνευματικός- Τι είπε ο Μητσοτάκης, τι δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής

Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ τέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας και γιατρός Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος χθες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις του περί διαλογής καρκινοπαθών για να εξοικονομηθούν πόροι για την Υγεία. 

H απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μάλλον μονόδρομος. Αν και,σύμφωνα με πληροφορίες, χθες μετά το τηλεφώνημα του γραμματέα της Ν.Δ Παύλου Μαρινάκη που του εξέφρασε την δυσφορία του προέδρου του κόμματος, απέφυγε να παραιτηθεί. Γι αυτό χρειάστηκε η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

Ο κ. Πνευματικός, μετά την αποπομπή του, δήλωσε:

Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από την Εύβοια ότι εάν ο Σπύρος Πνευματικός εκλεγεί στις 25 Ιούνιου (σ.σ καθώς όπως και με τον Κατρούγκαλο δεν είναι δυνατόν να αποσυρθεί τώρα) θα παραδώσει την έδρα στον επόμενο επιλαχόντα.

«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ολόκληρη η δήλωση Πνευματικού που προκάλεσε σάλο

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε ότι ‘δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας’.

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κλπ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Σχετικά Άρθρα