Το τρομερό βίντεο του BBC από τη “βυθισμένη” Χερσώνα – Βομβαρδίζουν εν μέσω των επιχειρήσεων διάσωσης (vid)

Το τρομερό βίντεο του BBC από τη “βυθισμένη” Χερσώνα – Βομβαρδίζουν εν μέσω των επιχειρήσεων διάσωσης (vid)

Περιγράφεται ως “η χειρότερη οικολογική καταστροφή από ανθρώπινο χέρι στην Ευρώπη”. Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στα νότια της Ουκρανίας έχει βυθίσει τη Χερσώνα κάτω από το νερό σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Οι φωτογραφίες από την πλημμυρισμένη Χερσώνα και από την επιχείρηση εκκένωσης τουλάχιστον 5.900 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τις 30 κοινότητες που επλήγησαν από τις πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο, απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής (οι δέκα εκ των οποίων βρίσκονται στη ζώνη που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις).

«Η εκκένωση συνεχίζεται στην περιοχή της Χερσώνας. Οι διασώστες μας, αστυνομικοί και εθελοντές, έχουν ήδη απομακρύνει 1.894 ανθρώπους» είπε στη δημόσια τηλεόραση ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.

Την ίδια στιγμή όμως, ένα βίντεο από το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του BBC προκαλεί ανατριχίλα, καθώς τη στιγμή που ντόπιοι παραχωρούν συνέντευξη ακούγονται βομβαρδισμοί στη Χερσώνα και εκείνοι τρέπονται σε φυγή.

Με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για την ενέργεια αυτή, το Κίεβο διερευνά το περιστατικό της καταστροφής του φράγματος ως “έγκλημα πολέμου” και ως πιθανή “οικοκτονία” ή εγκληματική περιβαλλοντική καταστροφή, ανέφερε μια δήλωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα την Τετάρτη.

“Η νομική ταξινόμηση είναι οικοκτονία και παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου… Μια ειδικά δημιουργημένη διαυπηρεσιακή και διαπεριφερειακή ομάδα ερευνητών από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και την Εθνική Αστυνομία εργάζεται για την έρευνα», ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση, σύμφωνα με το CNN.

Ο γενικός εισαγγελέας Andrii Kostin ενημέρωσε τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ουκρανία, Fan Xianrong, για τη διαδικασία σε συνάντησή τους την Τετάρτη (07/06).

  • “Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν πληγεί. Σπίτια και υποδομές έχουν καταστραφεί, η γη έχει καταστεί ακατάλληλη για τη γεωργία και η παροχή νερού έχει διακοπεί σε ορισμένες περιοχές, τόσο στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση όσο και στα εδάφη που κατέχονται προσωρινά από τη Ρωσία”, αναφέρεται επίσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ανησυχία του για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλημμυρών που προκύπτουν, με εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι είναι “πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος της ζημίας στην οικονομία”, αλλά προσθέτει ότι το ΔΝΤ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση”.

  • Με τους περισσότερους κατοίκους να περνούν το βράδυ στις σκεπές των σπιτιών τους, αφού η στάθμη του νερού σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω από το επίπεδο του ισογείου και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα νερά του Δνείπερου ανέβηκαν κατά πέντε μέτρα, συνεχίζεται η μαζική απομάκρυνση κατοίκων μεταξύ αυτών και ηλικιωμένων.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 1.500 άνθρωποι από πλημμυρισμένους οικισμούς και έχουν στηθεί 48 προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, είπε.

Στην πόλη Νόβα Καχόβκα, ακριβώς δίπλα στο φράγμα, νερά σε καφετί χρώμα έχουν καλύψει τους κεντρικούς δρόμους που είναι σχεδόν άδειοι. Στην όχθη του Δνείπερου, πλάι στο στάδιο Ενέρχιγια, μικρά δέντρα έχουν βυθιστεί στο νερό σχεδόν μέχρι τα φύλλα τους. Στις γειτονιές, οι ντόπιοι στέκουν δίπλα στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητά τους, με το νερό να τους φτάνει στα γόνατα.

Στη Νόβα Καχόβκα 600 κατοικίες, ένας παιδικός σταθμός, ένα σχολείο και μια μονή πλημμύρισαν και 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Λεοντίεφ είπε ότι κάθε δευτερόλεπτο διαρρέουν από τον ταμιευτήρα 30.000 κυβικά μέτρα νερού και η πόλη κινδυνεύει από μολύνσεις λόγω των πλημμυρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Πολλοί άνθρωποι είπαν στο Reuters ότι δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με συγγενείς τους στις πλημμυρισμένες περιοχές και αναζητούν πληροφορίες σε διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Πάτρουσεφ είπε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».

Το φράγμα έσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης, στέλνοντας χείμαρρους νερού σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία επιρρίπτουν η μία την άλλη την ευθύνη για την καταστροφή του φράγματος.

  • Το φράγμα βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, στη νότια Ουκρανία. Η Ρωσία ελέγχει τα εδάφη στην αριστερή όχθη του ποταμού, ενώ η δεξιά όχθη ανήκει στην Ουκρανία.

Το φράγμα -μήκους 2 χιλιομέτρων- τροφοδοτεί τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα και συγκρατεί μια δεξαμενή που περιέχει 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί το κανάλι της βόρειας Κριμαίας που παρέχει πόσιμο νερό στη χερσόνησο, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες, μια εκδοχή αναφέρει ότι γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη. Η έκρηξη φέρεται να ήταν αρκετά δυνατή ώστε να ακουστεί σε απόσταση 80 χιλιομέτρων.

Πλάνα από κάμερα παρακολούθησης φαίνεται να καταγράφουν την ανατίναξη του φράγματος.

Σχετικά Άρθρα